Нет@кценти

Има елитни стада от елитни говеда

НетАкценти (95)

Има елитни стада от елитни говеда

◊ МНЕНИЯ

Писмо до Евелина
Александра Свиридова
  
Питаш ме какво мисля за отварянето на секретните архиви в България. (...) ...в много такива съм работила в по-добри времена, имала съм достъп до абсолютно секретни материали, чиято взривоопасност е валидна и днес. Нагълтала съм се с прахоляк. И затова с увереност мога да кажа – това е опасно начинание.
(...)
Винаги е полезно да се гледа в бъдещето. Да се мечтае е продуктивно, особено когато се измисля нещо позитивно. Винаги трябва да сме устремени към светлината. А да ровичкаш в миналото е ексхумация, разравяне на чумни гробища. Вибрионът на чумата е жив – това е безусловно. И е безсмислено да си създаваш илюзии, че можеш да разкопаеш, да поровиш, да извадиш това-онова и бързо да го заровиш. Има опасност да се заразиш и да умреш... Така бележниците на Жолио Кюри си стоят и мастилото не е мръднало, но е трудно да се прочетат, тъй като облъчват. И равнището на радиация е толкова високо, че може и да прочетеш някой от тях, но няма да успееш да се възползваш от прочетеното...

Защо ни е нужен днес Поетът
Деян Енев

... съдейки по случващото се в България, няма как да не определим нашата държава като крайно поетична, като страна, която се подчинява не на нормалните закони на социума и на демократичното устройство, а единствено на чисто художествени закони. Ерго, тя е страна, в която, подобно на държавата на поезията, всичко е възможно.
(...)
И наистина - каква страна ще да е тази, в която влаковете горят като перушина; в която десетгодишни хлапета убиват бабички с такава лекота, сякаш прецапват локва; в която сгради падат от вятъра; в която зам.-министър обитава правния мир с две етнически оцветени имена, а самият той жадува да се нарича с трето; в която политическа фигура като вътрешния министър се прави на Емил Боев и дори се гордее с това, а професионалното ръководство на повереното му ведомство трепери да не влезе под строй в кауша и мълчи като комуниста Антон; в която най-добре живеят хората с животински прякори; в която планините се превръщат в бетонни гета, а градовете - в паркинги. И прочие, и прочие, и прочие.

Затова ли всъщност за десетина-двайсет години поетите, истинските поети на тази страна, бяха превърнати в маргинали - за да не обяснят какво се случва. Някои все пак успяха да обяснят. И платиха, разбира се, превисока цена. Най-високата.


◊ ПРОФИЛИ

Иван Иванов: Вписвам се в българското кино, но не се гордея с това
Григор Николов

- Г-н Иванов, защо толкова трудно се съгласихте на това интервю?
- Защото интервютата са едно такова нещо, в което през годините тъпчем на едно място и дрънкаме едно и също.
- Добре, но те са най-масовата форма популярният човек да каже своето мнение публично.
- Известните хора влияят на останалите най-напред чрез изкуството си и чрез това, което правят. Това е единият начин, другият е чрез прякото общуването с хората. Трябва да си всеки ден сред тях. И аз гледам на това нещо като на работа. Имам много приятели и непрекъснато съм в кварталната градинка или кръчма, да речем, и общувам с тях.
(...) А филмът си е едно забавление и да се правиш на месия в него някак не върви. Всичките тия, дето се правят на страшни мислители, са ми много интересни. Гледам, че маса народ, особено режисьорите, като се вземат насериозно и като се правят на велики, става страшно. Чакайте малко, бе. Целта на киното е да видиш нещо красиво, то си е мечта, илюзия и едно красиво човешко преживяване. Но да правиш от него философска категория - не бива. Аз съм запазил детския спомен от киното. То в мен ще си остане една детска болест и нищо повече. Но то не трябва да се натоварва със страшни философски и естетски категории. То е чудо на чудесата, а днес много хора са тръгнали да се осъществят чрез киното.


◊ СКАНДАЛИ И РЕЗИЛ

Това и онова

Мултимедиен материал. Публикуването на текста без придружаващия видео запис не се разрешава)
 
Добре, че в Мрежата няма цензура и няма това-онова... всичко лъсва.

Гангста рап
Александър Андреев

Протоколите от подслушването на така наречения антимафиот Иван Иванов (това "анти-" май се оказва доста неуместно), публикувани от "Медиапул", са печално доказателство не само за корупция и икономически бандитизъм. По натрапчив начин те илюстрират и още един потискащ факт от българската действителност днес: в страната се шири масова неграмотност и дори хората, които държат в ръцете си много власт и/или пари, в комуникацията с околните звучат почти като неандерталци. В случаен синхрон с избухването на скандала "Иванов" учени от Софийския университет "Свети Климент Охридски" констатираха, че "новите бизнесмени" в страната боравят с речник от 400 думи - едно даже благосклонно завишено число, ако анализираме многозначително-нечленоразделните реплики в споменатите протоколи.
Казано накратко: нечленоразделността вече си е направо шик в България.

Учени се впуснаха да обиждат откритията си
Кое е по-голямо: Перперикон или Боянската църква, Николай Овчаров или Божидар Димитров?
Марта Иванова

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров обвини в четвъртък в “издънване” археолога Николай Овчаров, който оспори разкритата самоличност на Боянския майстор ден по-рано.

След като преди две седмици директорът на НИМ Божидар Димитров съобщи сензационно, че е известно името на майстора, сътворил прочутите стенописи в църквата в Бояна, в сряда археологът проф. Николай Овчаров коментира, че подписът, открит при реставрацията, е много вероятно да не е на зографа. Той смята, че подписът може да бъде на всеки, който е бил в църквата по времето, когато тя е била рисувана.


◊ КАРТОФЕНИ ОБЕЛКИ

Плевенски интелектуалци в защита на Румен Петков

В писмо до премиера Сергей Станишев интелектуалци и общественици от Плевен застават в защита на вътрешния министър Румен Петков.

"Ние познаваме Румен Петков и високо ценим неговия принос за стабилността на Република България и институциите на държавността, за просперитета на културата и цялостното развитие на нашия град."


◊ ЧЕТИВО

Интелектуалци
Димитри Иванов

Някои се самообявяват за интелектуалци. Колчем чуя за възвание на интелектуалци, сещам се за Ина. Вместо да каже "стана ми скучно", Ина казваше: "Уф, стана ми едно интелектуално!" Тя беше тъмнокоса и стройна, със зелени очи и похабени ръце, понеже реставрираше стенописите в Земенския манастир.
(...)
В онази вечер, по повод на тогавашния галаспектакъл на световното по фигурно, Владо Свинтила обясни, че е глупаво да се казва гала, понеже гала идвало от бесилка. Gallows. Едно време било празник за простолюдието да гледа как ще обесят някого.
Скулпторът Сашо Дяков спомена някакъв художник от онази епоха и Владо Свинтила ни обясни за този художник. Сашо изслуша лекцията му и каза:

- Няма такъв художник. Аз току-що си го измислих..


◊ ДАЛИ?

Сбогом на властта казват Р. Петков, Ас. Гагаузов, В. Близнаков и Н. Кабил

Четирима министри се разделят с постовете и напускат правителството. Това щели да бъдат министърът на вътрешните работи Румен Петков, на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, на отбраната - Веселин Близнаков, и министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Уточнение: За написването на този материал са използвани източници от парламента, както и от БСП и НДСВ, също и от правителството. За Кабил единствено са споменали двама депутати от движението, с много кандърми да бъдат запазени в тайна. Както се казва, кулоарна информация бол, официална - йок. 
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
30.03.2008 г. 22:53
Посетено:
1072
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5561-ima-elitni-stada-ot-elitni-goveda