Нет@кценти

Животът бил песен. Чакаме текста

НетАкценти (89)

◊ АНАЛИЗИ

Проф. Петър Славейков: В България държавата не пита науката
Разговора води Митко Новков

- ... В България, за жалост, няма традиция държавни организации да се обръщат към научно-изследователски институции и да изискват такива проучвания, които да служат за основа при вземане на решения. Пример: приемането на Закона за Черноморското крайбрежие. Аз участвах, отидох на заседанието на парламентарната комисия, направих забележки, посочих слабости и накрая заключих, че законопроектът е правен от хора, които са много далеч от темата. След което повече не ме поканиха. И законът, доколкото знам, е приет.
(...)
За жалост, спиралата е низходяща и ние, университетските преподаватели, нищо не можем да променим. Да не говорим, че ни извадиха от класа на държавните служители - пак за разлика от всички нормални държави!

- Не е ли заради автономията на ВУЗ-овете!
- Че как може да бъде автономен университетът, след като държавата му определя субсидията?



◊ ГОЛЯМ ШЛЕМ

По-специални от закона
Калина Горанова

Първата стъпка към вечната власт е предприета още през 2000 г. по времето на втория мандат на акад. Юхновски. Тогава общото събрание приема поправка в устава на БАН, с която премахва ограничението от два мандата за ръководните постове в академията. (...) Почти, защото Законът за българската академия на науките поставя възрастово ограничение от 70 години за академиците, които заемат щатна длъжност.

Учените обаче намират цаката и на закона - отново с поправка в устава. В чест на 70-годишнината на Иван Юхновски през 2007 г. е приета нова поправка в устава, която гласи, че почетните членове на БАН могат да заемат изборна административна длъжност без ограничения.

(...) Мотивите за нововъведението, популярно в БАН като "поправката Юхновски", са, че почетните членове имат възможности, "в известна степен по-големи от тези на хабилитираните лица и останалите членове на академията и по този начин се различават в определен смисъл от тях". Словосъчетанията "известна степен" и "определен смисъл" впечатляват с конкретиката си.

Кратко ръководство по макиавелизъм
Росен Босев

След като се вземе решение, ако искаш да си с тоя колектив и да крачиш в една стъпка, крачиш. Ако не - излизаш извън строя. Искам ясно и точно да го кажа. Може да съм много категоричен, но ще го направим. Аз ви казвам, че като юрист ще намеря съответните правни механизми да го реализирам. Деканското ръководство има подготвени варианти за управленска реакция, ако нещата не утихнат. Дали е правилно решението, не го дискутираме. Мога да кажа, че много бързо мога да разбера от кой интернет клуб е излязло и мога да изясня точно кой го е подал. И утре във "Вяра" или в "Струма" да напиша, че еди-кой си не смее да излезе тук и да го каже открито, използва анонимно. И този интернет клуб да бъде закрит или съответно от кой личен компютър... И да се разберем ясно и точно. Не прекъснат ли тези неща [преподаватели, които пишат срещу Воденичаров интернет-форуми], ние ще ги прекъснем чрез кадрови промени. (из словото на проф. Александър Воденичаров от заседание на катедрите по история на Правно-историческия факултет)

Проф. Воденичаров е емблематична фигура в българската юридическа общност. Ако не го познавате - време е да го направите. Наближаващ своя 70-и юбилей, с кариера на комсомолски и кооперативен деятел. Той е декан на правно-историческия факултет на Югозападния университет (ЮЗО); професор по административно право; председател на общото събрание на факултета; председател на Специализирания научен съвет по право към Висшата атестационна комисия; бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и негов говорител; постоянен експерт към конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа...
(...)
През 2005 г. местният благоевградски вестник "Струма" публикува разгласената от гл. асистент Петър Дошков информация за незаконен прием в специалността "Право" на 200 души. Те са били записани директно във втори и четвърти курс в началото на първия декански мандат на Воденичаров. Тогава, Александър Воденичаров нашумя с това, че при него дипломи "по бързия начин" получиха известни политически и културни фигури, митничари и полицаи (Евгения Калканджиева, политика Гюнер Тахир, общинския съветник от ГЕРБ Поля Станчева, зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, бившият кмет на Дупница Пламен Соколов и съпругата му, ексшефът на РДВР - Благоевград ген. Богомил Янев). За същия период студентка в ПИФ разказва как никога тя и колегите й не виждали на лекции и упражнения дъщерята на кмета Костадин Паскалев, която била бременна, но винаги в края на списъците с оценки от изпити името й, Елена Паскалева, било дописано на ръка и имала оценка поне 3.


◊ КАМЪНИ

От зевзека Кущи до хан Аспарух или либерализация на паметта
Ана Миланова

Инициативен комитет предлага да се издигне паметник на... Като че ли подобни съобщения зачестиха, а диапазонът на личностите, които се предлагат за увековечаване, се разшири. Неотдавна например инициативен комитет поиска в Балчик да има паметник на капитан Кущи - "балчишкия барон Мюнхаузен", местен зевзек и разказвач на небивалици. В града още се разправят неговите истории - например как извадил пръстена на британската кралица, изпуснат в морето, а в отплата тя дала прием в негова чест. Всъщност той никога не е плавал, но се носел в униформата на морски капитан, захапал неизменната лула. В интернет форуми морски офицер се възмущава: "Лумпен от едно време. И на лодка не се е качвал, а те паметник ще му вдигат. Обида към всички морски хора." Скулптурата на капитан Кущи ще се издига на брега, на любимото му място за раздумки и наздравици.
(...)
Бурен естетическия спор, а после позиционна война с исторически и политически аргументи предизвика инициативата за построяване на паметник на цар Калоян в центъра на Варна. Идеята беше на централния площад да се изправи едра фигура на конник. Армията дари 300 тона гилзи, фигурата беше излята, в края на миналата година беше направена първа копка... и седмица по-късно кметът спря строителството.


◊ ПРОФИЛИ

Юлиян Константинов: И в операта, и при волейбола пропуснеш ли мига, губиш
Борислав Николов

- У нас не се толерират талантливите хора, така ли?
- Не искам да коментирам кой колко е талантлив, кой колко може. Това е относително и понякога е плод на неща, които не зависят от нас. Дразня се, когато хората не полагат усилие. Операта е колективно изкуство. На нас освен подходящата сцена са ни необходими певци, режисьори, хор, шивачи. И ако някой се заблуждава, че може да има изключителни певци, а слаба режисура или диригент, се лъже. Трудността идва от факта, че не зависи от един човек, който го прави. Ние нямаме никакво време. Ако драматичният актьор трябва да каже нещо и го забрави, той може да направи по-голяма пауза, но времето му няма да изтече. При нас има определено време, за да изпееш арията. И ако мине, пропускаш мига. И при волейбола е така, нямаш време да мислиш. Трябва веднага да действаш.

- Казват, че талантът е и характер.
- Талантът е смес от много таланти. Амбицията е една част от него. Талантът включва около десет неща. Ако имаш глас, трябва да е с красив тембър и задължителният диапазон. Освен това притежателят на този глас трябва да е и музикален, и да е с красива външност. Това е и другата страна, заради която операта загива. За младия човек е много чудно да приеме как всички могат да бъдат влюбени в главния герой или героиня, които за съжаление са с фигури, неестетични за сцена.


◊ ИГРИ И КАТЕРУШКИ

Упс! - взе да става мнооого особено
И държавата щяла да строи голф игрища

Създава се акционерно дружество със 100 процента държавно участие, което щяло да се занимава с "проектирането, изграждането и управлението на голф комплекси", реши правителството. Целта била "България да стане конкурентна голф дестинация за платежоспособни туристи".

За подобно решение насред лавината от предупреждения от всички страни, че производителността се превръща в най-големия риск за икономиката на страната, наистина трябва да има много спешен и вероятно много грозен мотив.
(...)
Така че схемата ще е като прилаганата масово в общините (от типа на скандалната "София сити къмпани"), но да се впрегне цялата изпълнителна власт на една държава в нея вече е мнооого особено.

Автоголф
Иво Инджев

И без специално социологическо проучване можем да се обзаложим, че голф тройка на втора ръка е мечтаната кола за българина средна ръка. Това е видно. Изтъкнатите социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев обаче са хора с въображение и размах. Те не се задоволяват само да ни съобщават кога свършва преходът (и продължава за някои прихода в особено големи мащаби). Те мерят пулса на гражданството и го ускоряват с лансирането на къде, къде по-едра (тяхна) мечта: голф в тройка с бизнесмена-експерт по този спорт Красимир Гергов.
(...)
Задава се градеж на ново стопанско предприятие, държавно дружество „Голф развитие”. Гол в развитие. Чиста проба спорт. Гергов на Райчев, той на Стойчев (зяпачите са пас), леко по тъча, Станишев поема топката на празна врата у поле, за какъвто у нас обикновено се оказва законът и гооолф!
(...)
В България, по липса на Илф и Петров, виреят Алф (извънземен, недосегаем, с 8 стомаха) и Гергов. Те не правят нищо незаконно. Запълват им се дупките в пазара, в случая с инфраструктурната, апортната и въобще институционалната помощ на държавата. Има пазарна ниша и предлагат чрез запълване на дупчици с едни малки пластмасови топченца по българските поляни да се изпразнят максимално джобовете на широките маси от милионери в близката и далечна чужбина, жадни за разтуха из тучните родни ливади. Така ще се даде нагледен пример, че и тук се запълват дупки. Стига с тези оплаквания за дупки по пътищата, черни дупки в правораздаването и историческата памет!

От нас, зяпачите, които не се бяхме досетили за такова сериозно перо за запълване на бюджетните държавни дупки, се иска само да не се косим. Косим тревата на игрищата (като един ливади) и прибираме реколтата от евро и долари. Гооолф! А може би автоголф, все пак? Това ще стане ясно, ако зяпачите станат отново граждани.

МВР ще следи кой какво прави в интернет

Миналата седмица в Държавен вестник беше публикувана, наредба даваща право на службите и на МВР да събират данни за електронната кореспонденция на всяко лице в България.

Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки български гражданин и е аналог на това, да се следи всеки със специални разузнавателни средства с основанието, че може да направи престъпление.

Ето няколко факта, който не се споменават, но стават ясни от наредбата и от директивата на ЕС. Тези факти показват как тази наредба противоречи на Конституцията на Република България.
......................................................
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
10.02.2008 г. 23:05
Етикети:
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5298-zhivotat-bil-pesen-chakame-teksta