Нет@кценти

Смазващи опашати приказки

НетАкценти (87)

◊ ОБЩЕСТВО

Реалполитик
Бойко Пенчев

Като заваляха тънки сметки, та цяла неделя. По медиите енергични прагматици ни уверяват в ползите от "голямото подписване", а по интернет форумите блика неподправена радост за газа, нефта и евтиния атомен ток, който амен-амен ще протече из крачолите на българския народ. Дебатът около трите енергийни мегапроекта, които подхващаме с Русия, беше изнесен изцяло в полето на "прагматизма". Да си гледаме интереса, сметката, ползите - това ще да е новата политика, сплотяваща популацията и нейните управници. Реалполитик, както би казал Бисмарк.

Политика, тъкмо прилягаща на българския характер. "Неговата неспособност да се откъсне от реално даденото, да се пренесе в други сфери, от духовен характер, често се изразява в противни крайности, които свидетелстват за доста ограничен дух - например когато трезвеният и позитивен българин започне да въздига до висотата на идеал своя начин на постъпване и мислене, своето отношение към света, своя груб утилитаризъм и практицизъм. Като имаме предвид тия негови качества, за нас не ще бъде никак странно, че вместо да се възмути от Бай Ганя, той се възхити от него - чрез него по-добре се самопозна и още по-силно обикна себе си, видя в него въплътени интимните си идеали". Казва го Боян Пенев през 1921 г. Валидно е и сега, само дето не е прието да се говори така за българина в днешната родолюбива и прагматична среда.

Видовете безотговорност
Deutsche Welle

Програмата за безплатни закуски е една от безцеремонните и развращаващи форми на властова безотговорност. От мига, в който се въведе, обрасна със скандали и обществено неодобрение, чуха се и множество разумни родителски и учителски гласове за пълната й неефективност. Около привилегированите фирми доставчици замириса на корупция и бърза печалба, а дори и слепите прогледнаха за факта колко грешни обществени пари се пилеят на вятъра. “Закуските на Масларова”, каквото е по-широкоразпространеното наименование на програмата, сякаш има за цел да подхранва несвършващия социален фалш, който е обикната практика и на управляващата днес тристранна коалиция, и на предишното правителство.



◊ СЛОВОТО

Нека да има казано, но и да има какво да се чуе
Проф. Владко Мурдаров

Спасението е преди всичко в това, поне когато общуваме помежду си, да се научим да говорим по-малко. Колкото сме по-малко бъбриви, толкова повече ще се налага да бъдем по-ясни в изказваните си мисли, а така ще има и по-голяма възможност да можем да се разберем. И още нещо. Нека да оставим "голямото говорене" на политиците, които, ако са достатъчно интелигентни, обикновено са наясно, че остават неразбрани. Поне в нашите междучовешки отношения обаче трябва да се върнат простите изречения, без купешките думи, без клишетата, без паразитите, за да има наистина размяна на мисли. Да има казано и да има чуто.

Михаел Зееман: Наричам автоцензурата дисциплина
Разговора води Теодора Георгиева

- Работили сте във вестник. Били ли сте някога цензуриран?

- Никой не ме е цензурирал. Цензурата се налага от държава, която се страхува от свободното мнение и изразяване. През 90-те години бях много критичен в поредица от свои статии към икономическия директор на изданието, в което работех, но това не доведе до цензурирането ми.

Автоцензурата е друго нещо – ако чувстваш, че някоя тема е социално трудна и малко опасна, можеш да вземеш решение да не пишеш за нея. Разбира се, като критик във вестник и в телевизия, аз винаги взимам под внимание този факт – трябва ли да коментирам или не. Проверявам къде би заболяло, коя е болката на обществото, на културата. Понякога мисля, че не би било мъдро да реагирам или да провокирам в даден момент. Не мисля, че бе много мъдро това, което направи младата иракчанка с двамата хомосексуалисти с маските на Мохамед. Аз я разкритикувах, защото в момента изповядващите Исляма са много уязвими, те изживяват труден момент заради военната политика, която не е техен избор. Така че защо да нараняваме някого, който лежи на улицата по гръб и вече страда от раните си? Вие можете да наречете това автоцензура, аз го наричам дисциплина. 


◊ ВИСОКО

Галина Вишневска: Не ходя на опера, от видяното се разболявам
Андрей Ванденко

Съдбата на колекцията на Мстислав Ростропович и Галина Вишневска, купена от бизнесмена Алишер Усманов, е решена. Всичките 450 ‛единици за съхранение“, които по план трябваше да се продадат през миналия септември в Sotheby’s в Лондон, бяха изложени в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

- А с какво започна колекцията?

- Ние купувахме каквото ни харесва, предимно от чужбина. На нас нищо не ни е било дадено даром, за всичко е трябвало да плащаме. Двамата работим от 15-годишни, аз преживях ленинградската блокада, преболедувах туберкулоза, а седемнайсетгодишна вече пеех в оперетата. Съветската власт ни се отблагодари, като ни изгони без копейка от страната през 1974 година. Отначало замина Слава, а два месеца по-късно аз излетях за Франция с двете ни дъщери. Едната беше на 16 години, а другата – на 18. Не ни разрешиха да изнесем нищо, принудиха ни да оставим всичко, включително и кръстчето, което носех. Питаха: ‛Златно ли е? Забранено е! Да се свали!“. Нямах пари дори за такси, за да се придвижа от летището до Париж. Ростропович беше подписал договори за предстоящи сезони, а моят солов концерт пред Грейс Кели и принца на Монако Рение бе едва месец по-късно. Трябваше да живеем през това време, да храним деца....
(...)
- Вече нарекоха връщането на колекцията „последния концерт на знаменитата двойка в чест на Русия“.
- Красиво звучи. Харесва ми.


◊ ПАМЕТ

Висоцки - последно, 16.04.1980

Дякон Андрей Кураев: Владимир Висоцки бе "хриптящата съвест на епохата"
Златина Иванова   

Професорът в Московската духовна академия дякон Андрей Кураев призна, че песните на Владимир Висоцки са му помогнали да промени живота си и изрази съжаление, че той е напуснал така млад живота. На 25 януари Владимир Висоцки щеше да навърши 70 години. Той умира от инфаркт само на 42 години.

"Владимир Висоцки е пътят на човешката свобода. За съжаление, много от хората използват свободата само за своя деградация, а малцина са тези, които я използват за собственото си преображение и творчество." Според Кураев, Владимир Висоцки притежавал "и поетически, творчески дар, и актьорски, и просто човешка талантливост, талантливост на събеседник и на гражданин".


◊ А У НАС

Един момент, един момент!
 Христо Карастоянов
 
(...) да го кажем така: професионализмът, драги, е смазващо далеч от начесването на крастата.

По повод на една Песен за разстроена китара

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
27.01.2008 г. 23:24
Етикети:
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5226-smazvashti-opashati-prikazki