Нет@кценти

2007 година

НетАкценти (85)

◊ КНИГИТЕ

Дай десет бона!

Отчет на председателя на журито за „Български роман на годината” за Голямата награда „Вик” 2007 Деян Енев пред културната общественост.

Идеалният писател според мен трябва да е някакъв Борхесов типаж - човек, който е изчел всичко на света, но пише тъй, сякаш е първият човек на земята, който хваща перо. Защото иначе товарът на вече написаното ще го смаже. За да издадеш книга, се иска сериозна доза самочувствие. Какво говоря, иска се вселенска доза кураж! Та нали само за миг като си помислиш, че и ти, юроде, увеличаваш потопа от книги, трябва веднага да потънеш в гузност и да спреш! – освен ако не си маниак; или ако твоята книга не е нова, не е различна, не е уникална, макар и с нещо малко, ако не отмества поне сантиметър напред художествения хоризонт. Колко сълзи щяха да бъдат спестени, ако прописващите си даваха ясна сметка за това. Но можеш ли пък да забраниш на някого да пише и да издава? Не можеш. Както не можеш да ми забраниш да не те чета, щом не ми харесваш. Освен ако не съм в някое жури. Тогава, ща не ща, трябва. Но по-голямо наказание от това не може да се измисли. Повервайте ми.


◊ НИЕ, БЪЛГАРИТЕ

Много ни е криво, ама много

Доверието на българите в политиците по скалата между 0 и 10, където 0 е "никакво доверие", а 10 - "пълно доверие", е само 1,8 пункта, към съдебната система - 2,4 пункта, към парламента - 2,2 пункта.

Всички тези показатели са най-ниски за включените в изследването страни. За сметка на това българите имат сравнително високо доверие в европейските институции, докато при скандинавските страни то е по-ниско за сметка на високото доверие в националните институции.
...
Относително висока е самооценката на българина - 72,4 процента от анкетираните гледат положително на себе си, а най-самокритични са французите, от които само 54,6 процента гледат положително на себе си.


Коледно чудо ще е да повярваме в себе си

Германците са по-сърдечни от нас, милосърдието ни е измамно. Трудно е да почувстваш Бог в центъра на София, казва Любомир Братоев

- Добри хора ли са българите?
- Ако критерият за доброта е да се откажеш от твоето, за да има за някой друг, тогава сме много лоши. Егоизмът е силно застъпен в обществото ни, няма защо да се заблуждаваме.

- Да, но се хвалим, че сме много милосърдни.
- Заблуждаваме се. Ние сме открити и бързо скъсяваме дистанцията, общувайки с другите. Оттам идва славата ни на много топли хора. Аз обаче съм живял 10 години в Германия и мога да кажа, че немците са много по-сърдечни от нас. Просто на тях им трябва повече време да скъсят дистанцията. Докато ние сме притворни. Лицемерието ни е наследство от комунизма и неговата амбиция да се налага фалшив морал.


Първанов и Саркози като Павлик Морозов срещу Том Сойер
Огнян Стефанов

Във въпросното интервю президентът направо откровеничи, като казва, че нямал власт, а имал влияние, но не злоупотребявал с него. Аргументите, че това е така, е само един - казвам го аз. Простете, но това ми прилича на убеждаването за съветска власт и ръководната роля на партията някога. Повтаряха ни, че Георги Димитров научил за няколко месеца немски в затвора Моабит, но не обелваха и дума за това, че около 7 години преди това е живял в Германия - на китайски ли си е поръчвал бира и вурстчета? Казваха ни още, че мислел за революцията, септемврийското въстание, пролетариата и майка си денонощно. После почнаха да излизат спомени за него, че бил бохем, обичал чашката и жените. Тези слабости плащал, разбира се, Коминтерна. Да си призная, като такъв вождът и учителят ми е по-симпатичен от сухара в учебниците отпреди двайсетина и повече години.

(...) Не е ли „Българската Коледа" пиарско заиграване с мъката на едни и емоционалната приповдигнатост на други около коледните и новогодишните празници. Ужасно е от пратения/неизпратения SMS или купена/некупена картичка да зависи детски живот! Нечовешко е... От дарения могат да се формират стипендии, да се вдигат църкви и джамии, да се редят изложби и организират търгове, да се събират носени дрехи и храни с изтичащ срок на годност. Но да се решава живот - не! Цинично е да вменяваш вина на цяла нация за болните, за които държавата не се е погрижила, за окрадените пари, за провалените проекти и за некадърното управление.


Ненаписани колонки през 2007
Александър Андреев

Какво се смята за свято или свещено? В България: родината, Левски, костите на загиналите за... Батак, Шипка. В Германия (тежко опарена от националсоциализма) днес свещени са: обедната почивка, отпуската, Коледа, семейството, личният живот, индивидуалното пространство. С други думи - по-малко кръв, повече за живия конкретен човек.

И пак за великобългарщината. По-точно за българския милитаризъм и "Край Босфора шум се вдига". Отишли, вдигнали малко шум, па се прибрали.


◊ ЧЕСТИТА НОВА 2008 ГОДИНА!

BULGARIA FOREVER: Борис Христов - На многая лета

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
29.12.2007 г. 23:47
Посетено:
760
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5121-2007-godina