Нет@кценти

Накъде отива човекът - венецът на природата?

НетАкценти (82)

◊ МНЕНИЯ

Ако бях министър или кмет какво щях да отговоря
Павел Попов

Без изобщо да ми е работа, движен от алтруистични чувства и голяма доза любопитство, се опитах да отговоря на въпросите така, както – дипломатично и с необходимия такт, би могъл да отговори един политик. (...)

1. МОЛ-овете. (...)
2. Наследството преди Втората световна война. Ако погледнем на въпроса хладнокръвно, отдавна беше време учените, архитектите и патриотите да определят дузина (нека да са 15) сгради в София, които заслужават безусловно пазене заедно с категорично очертани контактни зони. В тези 15 с най-висока стойност следваше да са забранени дори вътрешните преустройства, а в контактните зони трябваше да се пазят покривите и фасадите. Старото кметство беше типичен пример за контактна зона. Народният театър, хотелът с концертната зала "България", Мавзолеят и Военното министерство са примери за неприкосновеност. (...)
3. Наследството след Втората световна война. Няма нито една причина двете исторически наследства да се делят по някакъв начин. Не само защото "преди и след" са проектирали и строили едни и същи хора за един и същ народ. Каквото преди, такова и след, когато става дума за култура. Противното би било политическа демагогия. Учудваме се, че точно вие разделяте въпроса. Както при трансформацията на всяко имущество, така и при културното наследство има широко поле за корупция.

Младен Киселов: Нихилизмът е робско чувство
Атанас Кънчев
 
- По-рафинирани ли са днес предателството и страхът?
- Предателят и страхливецът никога не признават, че предават или че се страхуват. Предателството се нарича "вяра в други ценности", а страхът е просто "предпазливост". В наши дни понятията са вече дотам рафинирани или по-точно - размити, че ако наречеш някого предател или страхливец, рискуваш да те погледнат сякаш си откачил или безнадеждно остарял. При тоталната загуба на критерии в днешния наш свят вече няма универсални ценности. Когато отидох в Америка и се запознах с речите на американските президенти, бях изумен колко много си приличат с речите на генералните секретари на КПСС, произнесени по същото време отсам Желязната завеса. Същите думи, същите изрази - "свободата на човека", "независимостта на народите", "международния мир", "сътрудничеството", "борбата с бедността на Третия свят", "разоръжаването", "грижата за природната среда", "интересите на родината"... списъкът е безкраен. (...) Тази световна нравствена всеядност днес, наречена за удобство "демокрация", "род", "родина", каквото искате... е най-удобната формула на болшинството политици да оправдаят всичко, което правят с едничката цел да се докопат до властта. И въпреки цялата тази демагогия и "рафинираност" - предателството и страхът в края на краищата си остават просто предателство и страх, нищо друго.

Режисьорът Джеки Стоев: Накъде отива човекът - венецът на природата?
Елена Кръстева

- Трябва ли изкуството да бъде със злобата на деня?
- Изкуството и киното в частност, не бива да се занимават с ежедневни неща, защото те преминават. (...) По начало социализмът е нещо отвратително, но социализъм, комбиниран с български национален характер е още по-отвратително. Същото важи и за комбинирането на демокрация с българския характер. Промяната към демокрация у нас се осъществи, но в душите не може да стане толкова бързо. По начало един морал много трудно се създава, докато разрушаването му е много лесно. В научната литература наричат раковите клетки неморални клетки, защото те само консумират от организма и се делят и размножават безконтролно. Единствената компенсация е, че загиват, убивайки организма, който ги храни. Едно раково заболяване може да се лекува само в началото.

Кристиян Бояджиев, композитор: Участвам в колективните мероприятия по задължение
Интервю на Любен Лачански

- Защо днес няма български шлагери като “Бяла тишина”, “Нека да е лято”?
- Защото вече са създадени. (...) Бързането е толкова голямо, че няма време певците и певиците да бъдат обявявани с пълните им имена, а само с малките! “Fast food” е днешната емблема, бързо хранене във всяко житейско измерение; затова обществото едва ли изпитва потребност от нови “евъргрийни”.

- Политика и музика. Вагнер или Шостакович?
- Част от отговора се появи в началото на разговора ни. Бих преобразил израза на “Вагнер и Шостакович “. И Вагнер, и Шостакович, и мнозина като тях не биха създали произведенията си, ако имаха предвид публиката (и политиката, правена от нея).

- Музиката в училището. Възпитание или култура?
- ...докато разбираме реда като диктатура и свободата като анархия, трудно ще схванем връзката между култура и възпитание.


◊ УЧИЛИЩЕ

Парадоксите на българското образование
Светлана Георгиева

(...) българските ученици в четвърти клас са на десето място в света по знания, редом с Холандия и Белгия. В девети клас обаче същите тези отличници изпадат на предпоследните места в класацията. (...)

На този фон образователното министерство е отчайващо неадекватно. В отговор на резултатите от изследванията PIRLS и PISA то обяви, че ще затегне дисциплината и реда в училище. (...) И ако решат, че не искат да произвеждат зубрачи на конвейер, трябва първо да разтоварят учебния материал и да го преосмислят, както и да вземат най-накрая да си обявят държавните стандарти.

Паралелно е необходимо да си дадат сметка, че не може учители, които също са били зубрачи, да възпитават мислещи личности. Когато министерството вдигне летвата за учителите, ще трябва да го направи и за директорите, които ги назначават, както и за инспекторите, които пък контролират тях. И така неусетно ще стигнат до реформа в самото министерство - там, където се вземат важните решения и за учебниците, и за методиката, и за оценяването. Когато чуе, че тя е започнала, обществото ще разбере, че наистина нещо ще се промени. Дотогава - забравете.

Мирослав Матеев: Образованието се обезцени и заради начина, по който се преподава
Татяна Пунчева

- Защо според вас тезата, че българското образование е на много високо ниво, дори сравнено със западното, се оказа балон?
- Балонът се спука, защото през последните години средното образование беше оставено на заден план. Като че ли силно се влоши базата на преподавателския екип, методите на преподаване, свързани с изучаване на основни дисциплини, т.е. образованието по някакъв начин се обезцени и заради начина, по който се преподава.

В средното образование продължава да се работи по старите традиционни методи - учениците не са активни участници в процеса, а просто механично абсорбиращи знания и умения потребители. Това води до скъсване на връзката между средно и висше образование.


◊ БЪРЗА РЕАКЦИЯ

Св. Синод на БПЦ иска писмени обяснения от епископ Тихон относно учението му за абортите

Св. Синод на БПЦ е поискал писмени обяснения от клирика на БПЦ Тивериополския епископ Тихон, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, заради статия за абортите, публикувана във вестник “24 часа” на 10 септември 2007 г. В нея между другото епископ Тихон заявява, че “зародишът получава душата си с раждането и то с първото вдишване, т.е. с първата способност за независим от майката живот”.

Изказаните от архиерея възгледи за абортите противоречат на православното разбиране и заради това на 4 декември Св. Синод на БПЦ в пълен състав е разгледал съдържанието на статията му и е изпратил писмо на епископ Тихон с искане до 15 декември той да представи на вниманието на синодалните членове писмени обяснения за своето богословие и вероизповед, изложени в статията.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
09.12.2007 г. 23:21
Посетено:
805
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/5057-nakade-otiva-chovekat-venetsat-na-prirodata