Нет@кценти

Линкълн: "В края на краищата, важни са не годините от живота, а животът в тези години"

НетАкценти (81)

◊ ПО СВЕТА

Културни институти

България има 10 културни института в чужбина - в Берлин, Москва, Рим, Виена, Париж, Прага, Варшава, Братислава, Будапеща и Скопие. За функционирането им държавният бюджет за 2007 г. е отделил общо 3.5 млн. лева. В Министерството на културата, на чието подчинение са тези държавни структури, има идеи за откриване и на нови институти - в Брюксел, Лондон, Атина и Белград.

Отчетът на МК пред Сметната палата обаче показва, че министерството не управлява ефективно вече съществуващите културни институти. Проверката, която обхваща периода януари 2004 - юни 2006 г., констатира най-вече пропуски в управлението на имотите и "занижен контрол на министерството към имуществото".

Културният институт в Рим (Българската академия за изкуство и култура) например ползва имот, дарен от певеца Борис Христов през 1978 г. Вече шест години не е уреден статутът на незастроения парцел и сградата. Сметната палата констатира, че от 10 години в академията не е правена инвентаризация. В културното министерство няма данни за състоянието и стойността на имуществото там. При последната инвентаризация роял "Бьозендорфер" е оценен на 44 лв., а пиано "Цимерман" - на 5 лв.


◊ И У НАС

Междукултурни недоразумения
Александър Андреев

Злополучните дискусии в България около един изкуствоведски проект на берлински учени на няколко пъти бяха недружелюбно коментирани в германски медии. Но острата публикация на списание "Шпигел" беше забелязана и от ръководството на концерна ВАЦ. Останалото е известно: ВАЦ обяви, че занапред ще разхлаби твърдия си принцип за ненамеса в редакционната работа, особено на изданията си в Югоизточна Европа, а българските му вестници "24 часа" и "Труд" се почувстваха несправедливо обвинени в национализъм. Всъщност целият микроскандал е най-вече поредица от междукултурни недоразумения и неадекватни реакции.

Нещо се случва в българската журналистика
Евгений Тодоров

Човек трябва да е поне средно интелигентен, за да установи, че шумотевицата около “случая Батак” реално прерасна в гонитба на вещици. Ако трудът на двамата историци беше отпечатан в книга, тази книга със сигурност щеше да бъде изгаряна публично. От хора, които никога не са я отваряли.
(...)
По-рано и други специалисти от Европа са признавали, че са подценявали наблюдението върху българските медии. Сега обаче нещата май започват да се променят. За добро или за лошо “Шпигел” размърда блатото.


◊ ВЯРА

Отец Валтер Горра: Има култура, която иска да премахне религиите, вярата и християнството
Интервю на Теодора Куцарова

Според Вас, вярват ли от сърце българите или позират за пред другите?

...Митр. Йоаникий Сливенски отговори: „Не всеки, който казва Господ, е православен. Трябва да го приемаш със сърцето и душата си. Да приемаш каноните, догмите. Това е доказателство, а не голите фрази.”

Какво мислите за книгата „Шифърът на Леонардо”? Има ли ценни послания в нея?

...Мисля и вярвам, че всеки професионалист в своята област показва ясно целта, която си поставя, когато изпълнява нещо, така че всички да могат да се ориентират в посоката, в която този човек върви. В този автор липсва точно професионалността. Вярно е, че за да бъде продаден един продукт, трябва да се направи така че да провокира интерес в хората. Но не можем да продаваме ябълки и да казваме, че това са круши! Така не може да продаваме един роман и да казваме, че продаваме един научен труд!


◊ НУЖДИ И НАГРАДИ

Православие и кагебизъм
Николай Флоров, Даниела Горчева

Почти незабелязано мина решението на Върховния касационен съд на Турция, което отне правото на константинополския патриарх Вартоломей да използва титлата "Вселенски" (на гръцки "nан-космои").

Това беше завършекът на един дълъг процес, започнат от отец Константин Костов и Божидар Чипов, българи от Истанбул, които заведоха дело срещу патриарха и неговите 12 висши духовници за нарушаване на религиозните права на българската общност да изповядва вярата си на свой език и със своя писменост.

...И Станишев, и Първанов имаха неколкократни срещи с руския патриарх Алексий II, една от най-зловещите фигури. Тези срещи са абсолютно недопустими по конституция, както е недопустимо и присъствието на патриарх Максим в парламента, освен като зрител и частно лице в галерията за публика.


Десятый наш десантный батальон
Любослава Русева

“Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Потапов и вицепрезидентът на Националния комитет за обществени награди на Руската федерация акад. Николай Слободян връчиха днес на тържествена церемония в посолството на Русия отличия на изявени български общественици, научни и културни дейци.

С орден “Княз Александър Невски” I степен бяха отличени Валентин Златев, генерален директор на “ЛУКОЙЛ България”; Вежди Рашидов, скулптор; Георги Гергов, бизнесмен; Стефан Начков, скулптор. С орден “Княз Александър Невски” II степен бе награден известният ни писател Дончо Цончев. Премия “Ломоносов” получи акад. Антон Дончев за значим принос в славянските литератури.

По-рано днес посланик Потапов връчи на столичния кмет Бойко Борисов ордена “Михаил Ломоносов” за заслуги към развитието на руско-българските отношения”.
23 ноември 2007 г.

Въпросът защо не са наградени и шефът на Инициативен комитет “Съзидание” Иван Гранитски, главният редактор на “Труд” Тошо Тошев, както и други големи приятели на президента Първанов, продължава да буди недоумение.


◊ РАДОСТ

Индийски селяни устроиха празничен салют при посрещане на министър

Двама души загинаха и шестима бяха ранени по време на празничния салют, устроен от жителите на едно индийско село при посрещането на министъра на гражданското снабдяване Кироди Лал Мина, съобщава в. Times of India.

Хората от село Бадоли в щата Раджастхан решили да посрещнат високия гост подобаващо - със салют от старинен двувековен топ. Само че се престарали и го напълнили с прекалено много барут. Вместо красив залп, топът се разпаднал на части от взрива, който отнесъл в небитието двама и причинил нараняване на шест души. Министърът тутакси избягал от мястото на произшествието.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
02.12.2007 г. 23:42
Посетено:
1009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4999-linkaln-v-kraya-na-kraishtata-vazhni-sa-ne-godinite-ot-zhivota-a-zhivotat-v-tezi-godini