Нет@кценти

Естетическа прогресия в мъглата

НетАкценти (80)

◊ НАУКА

Албена Вуцова: Най-добрите институти трябва да се поощряват икономически
Симион Патеев

Тезата на министър Даниел Вълчев е, че България трябва да определи кои са нейните приоритети в науката. Как може да стане това?

- Трудно ми е да ви отговоря, докато не е готова стратегията за развитие на науката, което не мога да прогнозирам кога ще стане. Проблемната част е определянето на приоритети, това трябва да се приеме с консенсус от научната общност, иначе няма да има реални последствия. Финландия например поддържа два основни приоритета - информационните и комуникационни технологии и иновативни технологии за дървопреработвателната промишленост. Факт е, че не можем да поддържаме всичко. В документите на Европейската комисия (ЕК) се поставя въпросът за определянето на приоритети. У нас обаче не вярвам този процес да протече безболезнено. (...) На Ирландия например й трябваха години, за да разработи ефективна стратегия, на Финландия също, но накрая успяха. Може би ще е необходимо повечко време, защото става дума за пречупване в начина на мислене.

Ще се стигне ли до закриване или сливане на научни звена?
- Изкуственото сливане не е рецептата. Най-простото беше решението на естонците - те в много кратък период от време закриха част от институтите на академията на науките и ги вградиха в университетите...


◊ МЪГЛИВО

Криворазбраната реставрация
Съдбата на грандхотел "България" - не били компютри, а компоти

Добрата новина е, че съюзът на архитектите и инвеститорът явно се наиграха на развален телефон. Вече е уговорена среща, на която да започне обсъждането на бъдещето на емблематичната сграда. "Кучетата си лаят, керванът си върви", коментира песимистично късно в четвъртък възрастна архитектка, докато в САБ обсъждаха паметниците на културата, в частност хотел "България".



◊ ОБЩЕСТВО

Национализъм за ненационалисти
Ивайло Дичев

Нацията се разпада, това го спрягаме по конференции от 90-те години насам. Между глобалното, от една страна, и локалното, от друга, този среден мащаб за човешка общност като че ли е изживял времето си.
...
Националната държава е онази рамка, която хомогенизира едно определено пространство и прави възможен пазара вътре в него, защото пазар означава правила, закони, права, комуникация. Когато тази рамка се разпадне, възцарява се пазар без граници, където един продава бъбреците си, друг осребрява монопола на мястото си, трети шантажира с бомби.


◊ МНЕНИЯ

Теодосий Спасов, музикант: Чиновниците оцеляват като хлебарките
Евелина Гечева

...Музиканти от България, които са специалисти по българска музика, не присъстват на европейски фестивали. Там присъстват специалисти по българска музика от други националности. Парадокс! Светът отдавна се е разделил на два вида музиканти - на такива, които се носят по течението на комерса, на това, което се продава и се търси, и на музиканти, създаващи изкуство, което не се влияе от модните тенденции. В периферията остават много стойностни творци, познавачи и специалисти. Те са изместени от други, които създават полуфабрикати. И както се случва в световен мащаб, бързото хранене е по-често използвано, отколкото стойностни национални продукти.
- Освен културата какво друго опорочават тези полуфабрикати?
- Да, хората са склонни да дават по-малко пари за някакъв набързо скалъпен продукт вместо по-достойна цена за нещо оригинално. Отново говоря по посока на музиката, но то неминуемо съвпада и със социални, и с политически проблеми. Моят барометър е музиката.

Живот в хаос
или за социалните функции на българските телевизии
Наталия Христова

Започвам с БНТ – обществената медия. 20 часа – новини ("По света и у нас“), които нетърпеливият зрител вече е гледал по бТВ и Нова телевизия. Последните са частни медии, затова се конкурират неистово и се хвалят с детско самодоволство, когато една от тях надхитри другата. Нова телевизия започва новинарската си емисия "Календар“ в 19.15. бТВ до преди година излъчваше "бТВ новините“ в 19.30. В последно време началният час е променен – 19 часа, когато първо се съобщава най-актуалната и вълнуваща тема, но с уговорката, че подробностите за нея ще се представят в 19.30 – втората част на "бТВ-новините“. Този трик, естествено, не е особено сполучлив. Защото зрителят гледа 15 минути бТВ, след което превключва на Нова телевизия и научава подробностите за заинтригувалото го вече (благодарение на конкурентната медия) събитие.
...
Питат ли се ръководителите на националните телевизионни канали каква е социалната им функция днес, когато мнозинството българи живеят в хаос и не могат да формулират две-три ценностни опори, за които да се хванат, за да не полудеят окончателно? Не смятат ли, че от тях не се изисква кой знае колко много. Просто да поемат най-сетне риска да поработят върху програмните си схеми, като предложат в т.нар. праймтайм нещо по-смислено, а излъчването на посочените по-горе предавания да става след 22.30.


◊ ЧИТАЛНЯ

Поствиктум
Ангел Игов

Оттам нататък вече субективният избор на журито е да прецени кои художествени достойнства издига в свой приоритет и кои недостатъци смята за не толкова важни. И този субективен избор мина през трудна дискусия, в която се говореше най-вече за три романа: „Партиен дом‛, „Трикракото куче‛ и „Анонимни снайперисти‛. На финалната права последният изостана и изпаднахме в патова ситуация, от която излязохме с необходим консенсус: с Амелия Личева отстъпихме и сложихме подписите си под решението голямата награда да получи „Партиен дом‛ на Георги Тенев – пак повтарям, най-силният и значим роман, който досега е печелил тази награда.
...
„Партиен дом‛ беше единственият роман, чиято номинация в конкурса издателите му превърнаха в новина и в кампания. За мен е загадка защо останалите три издателства не проявиха същия похвален професионализъм. Но неведоми са пътищата на българското книгоиздаване. Дано догодина повод за подобни загадки няма.

Вик пак пробит
Митко Новков

Конкурсът за роман на годината на фондация ‛Вик‛ пак излезе пробит. И пак протече. От 6-те романа - финалисти за наградата, беше избран вторият най-слаб...

...Което отново поставя на дневен ред въпроса, който вероятно мнозина си задават, ама не смеят да питат: ‛Какво е ‛Вик‛? Литературна награда или PR-мероприятие?‛ Ако съдим по всичко, случило се за тези 4 години, откакто я има ‛наградата‛ – PR-мероприятие е. В което лошо няма, разбира се, но е редно Фондация ‛Вик‛ да си го каже ясно и открито. А не да ни пробутва пиарски акции като подкрепа и жест към българската литература. 


◊ ВРЪЗКИ

Някои аспекти на отношенията между наука и религия в модерността     
Стефан Чурешки    

Първата и основна задача пред хората на познанието е да разтълкуват отношенията между Бога и хората. Едва по-късно идва количественото и информационно по своя характер разтълкуване на детайлите в устройството на света, както и на сложните явления от материален и нематериален характер. Науката търси смисъла на достойното човешко съществуване, затова основната ценност на високата, добра научна дейност е животът като благодат.
...
Освен принципа на причинно-следствената връзка, християните въвеждат и едно друго понятие – скриптория, хранилището на знанието. Това са били манастирите. Единствените средища на знанието през ранното Средновековие остават манастирите, в които се съхраняват знания от векове. Българският случай е класически за християнството и затова в българските манастири се съхраняват достиженията на хуманната мисъл на довъзрожденската и възрожденската ни история. Днес този опит в духовен план и в познавателен интелектуален аспект стои неизползван.

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
25.11.2007 г. 22:51
Посетено:
727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4946-esteticheska-progresiya-v-maglata