Нет@кценти

Блатото. С главна буква

НетАкценти (79)

◊ АНАЛИЗИ

Разрушителният български преход
проф. Васил Проданов

... Катастрофата през 90-те години не може да бъде обяснявана само с обективни фактори. Тя е последица и от ирационалната, некомпетентна и силно разрушителна дейност на редица български политици и правителства. По същество през целия този период България предимно е разрушавала. Затова тези 18 години са икономически загубени в историята на страната ни. Никой не носи отговорност за това и няма изглед да понесе. Да не говорим за чувство на вина.

В това време светът направи огромен скок напред. Централноевропейските страни, по-рано с близки до България показатели, очевидно са имали по-рационален, компетентен и отговорен политически елит, осъществили са много по-малко разрушителни трансформации и чувствително са ни изпреварили. Оказва се, че ръководилите на тези страни са били неизмеримо по-отговорни към своя народ.

Христо Бойчев: След два века ще скъсаме с комунизма
Люсиена Крумова

... Дъвчем, предъвкваме - и нещата пак са същите. Изглежда, това заслужаваме. Всеки народ си заслужава съдбата, това е знайно. На малките нации съдбата им решават империите. Ние се мятаме ту към една, ту към друга. След Втората световна война останахме при едната. Сега пък минахме към другата. На всеки 50 години се сменя правото на владение.

- Значи ли това, че в България нищо не се случва?
- Случва се. На всеки 50 години. И след това нещата продължават рутинно. Преди гледахме само руски филми, сега - американски. Като видиш първия кадър, знаеш кой ще бъде последният. За разнообразие преди ни пускаха италианска музика, а сега сме на латиноамерикански сериали.

Глобализацията: културна и социална идентичност в периферните култури
Ивайло Знеполски

Краят на комунизма предизвика дълбоки културни мутации в страните от Източна Европа, чиито параметри все още не са добре осмислени. Но най-общо можем да кажем, че от външна гледна точка ‛различието‛ на тяхната култура се загубва. Другата европейска култура престава да съществува заедно с изчезването на пораждащия я социополитически контекст на съветското доминиране и на комунизма. (...)

...След промяната от 1989 г., на фона на нахлуващите световни културни потоци, се откроява още по-болезнено загубването кода на т.нар. «социалистически тип култура» (...). Тази култура тъкмо беше достигнала някакво ниво на еманципация от режима – което й позволяваше да установи свой критичен литературен метаезик в представянето на действителността, когато настъпилата промяна с един замах направи ненужни всички изразходвани до този момент художествени усилия.


◊ БИНОКЪЛ

В плановете на българиста Норберт Рандов са преводи на Симеон Радев, Иван Вазов и Константин Константинов
Оля Стоянова

Нарича себе си литературен конквистадор. "Така се чувствам. През цялото време исках най-хубавите постижения на българската култура да станат притежание на немската. Затова започнах с "История славянобългарска" на Паисий, затова превеждах Софроний Врачански. Това трябваше да се случи. На нашия език трябва да се чете всичко ценно. Винаги съм бил движен от една концепция, според която най-важните произведения в българската литература трябва да ги има в немските библиотеки. Затова казвам, че съм като един немски литературен конквистадор", пояснява той.

Има планове и за онези задължителни български книги, които трябва да се преведат на немски. (...) Втората книга в личната му класация е "Нова земя" на Иван Вазов. Той смята, че точно сега е времето да бъде преведена на немски, защото сега в Европа наистина се появява "нова земя" подобно на онези години след Освобождението. И не се притеснява, че повечето българи никога не са чели тази книга, не прави сметка дали книгата ще е интересна на германците. "Какво ме интересува това", казва той. "Тази книга трябва да бъде преведена, трябва да я има."


◊ МНЕНИЯ

Валери Стефанов: Политиците популисти са яремът на българското образование
Марина Караконова

Кои са най-големите язви на т.нар. система на образованието?

- С риск да се повторя и потретя това е популизмът. Във всичките му измерения. Образователният продукт се плаща от анонимен субект и поради това лесно се разпилява и слабо се цени. От десетилетия в българския парламент стоят хора, които не мислят за образованието като за реален пазар на компетентности, а гледат на него като място, където с широка ръка се раздават дипломи. Икономиката на знанието, в която всички толкова се кълнат, означава да се получават истински, ефективни знания, а не да се раздават красиви документи.

Ако става въпрос за реформа - откъде би трябвало да започне?

- Ето ви три конкретни неща. Да отстоят най-сетне матурите - без национална система за обективно оценяване образованието ще продължи да се рее като надут балон. А ние знаем, че той е спукан на много места. Да организират най-сетне истинска, а не бутафорна квалификация на учителите - нали това беше условие в преговорите! И трето - да премахнат най-сетне безумното правило за трите учебника. Така ликвидираха конкуренцията, създадоха корупция и монопол на две-три издателства. Отнеха правото на учителите да преподават според мярата на собствения си избор. Политиците популисти са яремът на българското образование.


◊ ОПИТ

Натовареността на учениците
Ива Стойкова, Мануела Манлихерова

Въпросът се възобновява периодично - въпросът за училищния ритъм и продължителността на часовете. Във Франция все повече се говори учебната седмица да стане 4 дни. В същото време в Германия се питат дали не е по-добре децата вместо да прекарват следобедите си в гледане на телевизия, да ходят на училище, с други думи да се възстанови целодневното обучение. В Италия изглежда са се справили по-добре. Там учебната седмица е 5-дневна с лека програма. (...) Сега в Италия имат свободен уикенд, но мечтаят за още почивка и настояват за въвеждането на 4-дневна седмица, подобно на Франция. Според закона задължителните часове на седмица са 27. Основната част от тях са сутринта.

В Испания учебните дни са безкрайни и това обяснява лошите училищни резултати. Всъщност испанските ученици държат европейския рекорд за най-дълъг учебен ден. Пет дни в седмицата испанските деца отиват на училище в 9.00ч. и си тръгват оттам в 17.00 ч. В това число не влизат извънучилищните занимания. Много ученици не успяват да се приберат вкъщи преди 20.00 ч. Да не забравяме, че когато това все пак се случи, те имат да пишат домашни, да вечерят... Така че, денят им приключва към 23.00 ч. Специалистите не се притесняват да наричат децата жертви на ирационалната дейност на възрастните.


◊ ПРАВОПИС

Защо българските медии пишат Бог с малка буква, а Сталин и Хитлер - с главна?
Никола Стоев

В произходните от латинския езици християнският Бог (по подразбиране универсалният Творец на живота) обикновено се изписва с главна буква. Изрично граматическо изискване затова не съществува, но традицията се е превърнала в неписано правило. (...)

В българския език също така няма изрично правило как да се изписва първата буква на християнския Бог (универсалния Творец), както и няма традиция за Неговото унифицирано транскрибиране като писмена форма. Понякога все пак се срещат отделни журналисти, които употребяват главна буква за изписването Му. Но няма случай, в който Сталин, Хитлер или името на пишещия даден материал да е написано с малка буква, освен ако писането не се извършва в някой интернет форум.

Българската Православна Църква (БПЦ) за 18 години не се опита да постави с подходяща аргументираност темата за писането с главни букви на Бог и Църква във фокуса на една дори периферна обществена дискусия. Безспорно днес БПЦ не е нито духовен лидер, нито притежава кой знае какъв авторитет в обществото, но това не е първопричина, а е следствие от социалната й неефективност.


◊ НАГРАДИ

Написах "Партиен дом", за да покажа как властта прелъстява
Стела Стоянова

- От много време битува позиция, че изкуството у нас умира, държавата е виновна, че не се грижи за творците и т.н. Какво е нивото на нашето изкуство и каква според вас трябва да е културната политика?

- На първо място трябва да отделим ясно съдържанието на думите "изкуство" и "култура". Политиката в изкуството обикновено значи догматизъм и цензура.
От друга страна, култура без ясен проект и култура без активна държавна политика със сигурност води до катастрофа.
- Според вас защо България не може да се похвали, че е създала творци, чиито имена са известни в световен мащаб?
- На всеки, който е влизал в галерия, му е известно името на Кристо. Христо Явашев - той е световният мащаб. А защо това име не се е превърнало в емблема на НАШЕТО изкуство, защо няма негов музей, няма негова галерия в родния му град, във висшето художествено училище, което го е възпитало като автор - този въпрос очевидно вече не касае художника и неговия талант. Това не е въпрос на изкуство. От един момент нататък е въпрос на култура.


◊ СКАНДАЛИ

Вдовицата на Христо Калчев забърка грандиозен скандал, на Владо Даверов не му пука
Александър Иванов  

Романът „Вълчи капан” не е писан от Христо Калчев. Тази истина я знаехме всички, които познавахме бате Ицо, лека му пръст. Но никой от неговите приятели и добри познати нямаше конкретни доказателства, че лицето Владо Даверов, заедно с издателя Огнян Младенов изстреляха  на пазара книга, чието авторство най-накрая лъсна като дупето на пъргава маймуна, която се катери по палмата.

"Случаят Батак" влезе и в "Шпигел"

„Два български всекидневника, собственост на германския медиен концерн ВАЦ, организират хайка с националистически пароли за залавянето на една научна сътрудничка”, пише „Шпигел” днес.

Статията завършва с позиция на Бодо Хомбах, който казва по отношение на кампанията на неговите вестници срещу Мартина Балева следното:

„Ние стигнахме до извода, че това не беше наред и ще си извадим нужните поуки”.

Първата е, назначаването на генералния секретар на международния журналистически съюз Aidan White, за съветник на концерна ВАЦ в България”, пише в края на статията списание „Шпигел”.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
19.11.2007 г. 00:29
Етикети:
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4894-blatoto-s-glavna-bukva