Нет@кценти

Да направим от омлет яйце! (ако можем)

НетАкценти (77)

◊ СЦЕНА

Христо Бойчев, Драматург: Имаме повече таланти във футбола, отколкото в политиката
Елена Кръстева

- Как си обяснявате участието на толкова разнородни кандидати в кампанията - от генерали до футболисти?
- Нека има. Колкото повече чешити има, толкова по-шарен става светът.
- Имат ли обаче те място в управлението и политиката?
- Те рядко стигат там. Но и тия, които стигат - нямат място там. Да ви кажа, ако навремето не се бях кандидатирал за президент, сега щях и аз да се кандидатирам за кмет. Не го правя обаче, защото вече ми е ниска топка.
- Тази година изборната кампания протече в условията на учителската стачка. Как ще я коментирате?
- Ако бяха гласували навремето за мен, сега нямаше да има стачка. Отдавна щяхме да сме задминали европейските учители. Една от основните причини за учителската орис е, че се забрани боят в училищата. Когато боят беше разрешен, тогава излизаха и по-добри политици. А сега нито ще се появи Стамболов, даже и другарят Живков няма да се появи.
...
- В момента сте най-поставяният български драматург в Европа. Как ви промени славата?
- Положително. Да добавя, че не само съм най-поставяният български автор, но изобщо съм най-поставяният автор в Европа. Свикнал съм много отдавна с популярността, така че не я забелязвам. Напоследък обаче телевизионната слава не ми помага, защото младите полицаи започнаха да ме глобяват. Докато по-възрастното поколение, като ме спрат, казват: "Много се радвам, че ви спрях, за да се запозная с вас, г-н Бойчев".


◊ ОБЩЕСТВО


Проф. Михаил Константинов: Вотът е алтернатива на гражданската война  
Интервю на Любен Лачански

...изборите имат една-единствена цел, и тя се пази в дълбока тайна от политическите технолози на Запад и на Изток. Там, където има поне формална демокрация (изборите са именно един от белезите на формалната демокрация, особено когато са свободни и честни).

Тайната е, че изборите нямат за цел да изберат най-добрите. Изборите имат за цел да осигурят гладък трансфер на властта от един политически субект към друг политически субект така, че да остане непокътната властта на олигархията. И това не е непременно лошо, макар че е цинично и неморално. Не е лошо, защото спасява живота на много хора.

От Великата френска революция насам политтехнолозите (или поне по-умните от тях) правят всичко възможно, за да не допускат революции и граждански войни. А още от времената на гръцките полиси държави е известно, че изборите са алтернативата на гражданската война. Затова са изборите - за да не се изколим взаимно.

Я виж ти! Били сме всички пълни отличници!
Доц. д-р Ангел Г. Ангелов

Добрият учител е наперен. И пише двойки. Разбира се, когато трябва. Защото двойката за учителя е не само двоен труд, двойна работа, но и безсънна нощ...

Ето от две десетилетия насам учениците ходят на училище и получават предимно... шестици! Цели класове - пълни отличници! Студенти - пълни отличници! Всички - пълни отличници! Какво означава това? Запитайте се. Това означава, че учителите прикрито стачкуват. Малцина забелязваха този вид стачка - повечето бяха доволни и предоволни. Учениците, че радват родителите си; родителите, че децата им са умни (дори по-умни от тях); особено бабите и дядовците, за които навремето шестицата е била недостижима мечта.

Само че... образованието взе да загива. Нацията взе да загива.

...
Шестиците в дипломите на цели две поколения са като старите пари в кесията - с тях нищо не можеш да купиш - нямат покритие.



◊ НАПРИМЕР

Във финландското училище повтарачи няма
Ан Диаткин, сп. Elle, превод: Момчил Христов

Но къде отиват лошите ученици? И откъде идват посредствените? Трябваше да посетим още пет училища, обучаващи твърде различни ученици – от ‛добрия материал‛ до малолетните престъпници, за да се освободим напълно от едно много разпространено клише. Не защото Финландия е ‛малка страна‛, хомогенна в социално отношение, тя е винаги на първите места в международните доклади. А защото нейната образователна система, установена през ’70-те години, е свръхрезултатна.

Първото основно правило е, че още от първи клас учителите не допускат нито едно дете да изостане. Рецептата е проста: всяко учебно заведение разполага с няколкостотин часа за допълнителна подготовка, водена от външни учители (на цял щат) или от специалисти в дадена област. Тези часове най-често се провеждат за група от трима ученика или индивидуално. Училищата имат и паралелки с по десет ученика, т.нар. помощни класове, които са насочени към деца, изпитващи трудности в обучението. Те учат по същата програма като нормалните паралелки от средно 25 ученика, към които след това се присъединяват. Второто средство за успех е наличието на бригада от логопед, кинезитерапевт, социален служител и психолог. Всеки от тях има собствен кабинет и общи срещи с учителите.


◊ ОТКРИТИЯ

Чиновници вампири смучат държавата
Само в Китай хранениците на бюджетна ясла са повече
Мартин Карбовски

От нашите данъци се изхранват повече от 20% от работещото население. Това са хора, които представляват държавата. Това са преимуществено чиновници. А именно
държавната машина не работи добре


Ето къде преходът не е започнал както трябва и няма никакво намерение да свърши. Създаващите у нас БВП са предимно работещите в частния сектор. Целият бизнес храни социално слаби, пенсионери, освен това издържа и 20% от всички работещи - тези, на които данъкоплатците плащат, за да не буксува държава. А тя буксува. Механизмът й е комунистически, старовремски и никой не бърка с пръст в раната. Но диктатурата на чиновниците е вече реален и сериозен икономически проблем. И стачката на учителите е само върхът на айсберга.


Данка Василева: ДС продължава да надзирава свободата на словото в България
Милена Бояджиева

- Информацията за агентите на ДС е публична. Защо изведнъж в НК се въвежда наказание от три до шест години затвор за огласяване на публична информация? Това противоречи на член 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Според него свободата на словото може да се ограничава само при заплаха за националната сигурност. С какво огласяването на агентите на ДС застрашава националната сигулност?
 
- С какво си обяснявате този парадокс?
- Обяснявам си го с това, че ДС продължава да надзирава свободата на словото в България.

- Има ли този параграф 22 аналог някъде по света?
- Като си мислех вчера колко е глупав този случай, се сетих как преди двадесетина години Британският парламент отмени един закон, съществувал няколко века. В него пишеше, че метеоролози, които не познаят прогнозата за времето, се наказват с обесване. Този закон, разбира се, не беше прилаган от векове. Въпреки това двама британски депутати гласуваха против отмяната му. Предполагам, че по същата причина в НК съществува абсурдният член 273. Ако искат да влязат в историята – биха могли и да ме осъдят.


◊ ПАМЕТ

Емил Камиларов (1928-2007)

(Единственото съобщение в българска медия - бел. моя АД)
 
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
29.10.2007 г. 00:15
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4738-da-napravim-ot-omlet-yaytse-ako-mozhem