Нет@кценти

Много е важно експресивността да е естествена

НетАкценти (76)

◊ СЦЕНА

Режисьорът Крикор Азарян: Нужна е неистова безотговорност
Венета Дойчева
 
- Една от темите в „Чайка” е писането, Треплев преминава през своята писателска криза и проумява, че нямат значение старите или новите форми, а че думите трябва да се леят от душата, от сърцето...
- Това значи да не си измислен.
- Да си верен на своята душа?
- Ако имаш, ако имаш душа.

...Знаеш ли, безотговорността в изкуството понякога дава големи шансове. Но аз не съм си позволявал. Бих казал, че най-великите неща изискват безотговорност. Може би отделни мигновения съм имал, затварял съм си очите, пък каквото ще да стане! 

- Някакъв пример...

- И Радичков, и когато съм правил „Последен срок” и „Уестсайдска история”, имало е моменти, рискови. Какво точно са тези вълци? Защо пък очите им да светват? Или защо изведнъж крави тръгнаха по небето, това ли е небето? Ами, майната му, искам да бъде светът на примитива, на бабата, чайници, глинени съдове...

Въобще едно от нещата, което несъзнателно е съществувало в най-добрите ми спектакли, а после пък и съзнателно, това е, че интересното е отклонение от нормалното, от приетото, от доброто... Красивото е, когато има някакво отклонение на тази красивост.

In Memoriam
Вили Цанков (1924-2007)

Осъдени сме на затъпяване
Сега за изкуство се смята не високата драматургия, а единствено смехорията

Ще продължи да ни залива чужда култура и, за съжаление, не доброто от нея, а най-долният пласт. Преди време дойде един приятел - художник от Париж. Попитах го има ли чалга там? Той каза: има, но тя е в сутерена и си знае мястото. Отгоре са другите етажи, които продължават да са високо изкуство. Нацията ни е осъдена на затъпяване и елементаризиране. Тя не може да гледа драматургия, поставена по тежкия, достолепен начин и смята за изкуство единствено смехорията.

Парламентаризмът си отива!

- А защо се появиха гамени в българския политически живот?

В България това явление има своите корени в годините. След падането на социалистическата система започна да се формира една прослойка от граждани, които са крайно неинформирани, те са и с ниско културно равнище. Без никакъв усет за това, какво значи държава, що е общество.

Става въпрос за около 700 000 човека, които се люшкат насам-натам. Те са тези, които съзнателно търсят политик, който ще ги излъже.
...
Ние за съжаление нямаме никакъв отпор с тази сериозна маса от лумпени. Толкова е диво… Толкова е жалко…


◊ ПО НАШЕНСКИ

На панаир като на панаир
Александър Андреев за българското участие в най-големия панаир на книгата в света

Сред лошите новини една е хронична: българското книгоиздаване и в частност българският щанд на Франкфуртския панаир просто нямат ресурс да предизвикат особен интерес. Художествената литература е до голяма степен непозната по света, няма си и ракета-носител (каквато е, примерно, Орхан Памук за турската литература), качествените преводи на интересни български книги на големите световни езици все още се броят на пръсти.

С две думи: на българския книжен щанд във Франкфурт нямаше достатъчно събития и привлекателни автори, които да дръпнат публика, литературни агенти и чужди издатели...

Добра стъпка в същата посока е идеята, която разгласи заместник-министърът на културата Надежда Захариева: България да кандидатства заедно с някоя от балканските си съседки, нечленуващи в ЕС (я виж ти! - бел. моя, АД) за страна на фокус в бъдещи издания на Франкфуртския панаир на книгата. Дано да стане.


◊ РЕЗИЛ

Найден Андреев на Европалия?
Екатерина Дочева

Преди време в медиите настъпи известно оживление, което дойде откъм Брюксел. Някак, покрай програмата на българския президент, се разбра, че той е присъствал на 3 октомври в Брюксел на откриването на фестивала "Европалия", на което тържественият концерт е бил съставен от репертоар и музиканти от България и Румъния, най-новите членки на Европа.

Концертът се е открил с Първата румънска рапсодия за оркестър на Джордже Енеску, знакова творба за класическата музика на Румъния. И е продължил с изпълнение на 30-минутен екстракт от 80-минутната оратория "Моление" за солисти, хор и оркестър на известния естраден композитор Найден Андреев...

...Като изключим сайта на Министерството на външните работи, в който тази програма е оповестена на 26 април, никъде другаде - нито в мрежата, нито извън нея, има предварително съобщение кой как смята да представи България на Европалия тази година. И кои са институтите, заети и отговорни за това представяне. Очевидно дискретността и доброто възпитание са надделели при уговарянето на програмата и участниците.
...
И няма как да не използвам възможността публично да оглася интереса си към личността, на която е дошла "гениалната" идея да комбинира Енеску с Найден Андреев.


◊ КАЗВАТ, ЧЕ...

Иво Прокопиев: В образованието има огромен сив сектор
Миглена Георгиева

Между 25-30 процента от учителите трябва да бъдат съкратени през следващите години заради редица фактори. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев.

Каква в крайна сметка е формулата, по която образованието може да се подобри?

Започва, според мен, с един средносрочен тригодишен план за действие, който привежда българското образование към средните европейски съотношения във всяко едно от тях. Паралелно с това тя се привежда в съответствие с модерните организационни стандарти – и като съкращение, и като сграден фонд, всичко.

Изглежда много елементарно за правене, но в крайна сметка има едно вътрешно съпротивление да бъдат направени тези реформи.

Има го не само в образованието, има го в здравеопазването, има го във висшето образование. И е напълно нормално, че те защитават статуквото, защото статуквото е част от техния живот. Проблемът на българското общество обаче, е, че това статукво обременява развитието на цялата икономика на цялата държава. Видяхте какво стана с опитите за реформа във висшето образование.

Заплахата за бордa е преувеличена

Не случайно най-силният аргумент, който правителството допреди седмица имаше срещу масовото удвояване на учителски заплати, беше именно, че това ще срине борда.

Защо говорим за страшни неща?

Заклинанията на кабинета не са съвсем безпочвени, въпреки че заплатите в образованието сами по себе си не са генерална заплаха за стабилността. Вестникарските заглавия от последната седмица "Иде криза" и "4:1 лев за евро" се появиха по повод учителите, но имат по-дълга "опашка".

Ето какво беше натрупването на новини напоследък. Глобалната финансова криза даде повод на някои анализатори, включително от Европейската банка за възстановяване и развитие, да предположат, че тя ще засегне страните от Централна и Източна Европа, които ще претърпят спад на инвестициите. Подобна прогноза разпространи наскоро и звеното за икономически изследвания Economist Intelligence Unit.

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
22.10.2007 г. 00:15
Посетено:
624
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4690-mnogo-e-vazhno-ekspresivnostta-da-e-estestvena