Нет@кценти

Шехерезада. Шах или игра на шарени шикалки

НетАкценти (74)

◊ КЛУБ 1001 НОЩ

Образованието: Само приказки

. Даниел Вълчев: Никой никого не е тръгнал да съкращава. Не мога да взема така абстрактно отношение по въпроса – правилото е където има деца – има учител, където няма деца – няма учители.
. Пламен Орешарски: Средната работна заплата на педагогическия персонал в средното образование е 472 лв.
. Янка Такева напусна преговорите в МОН
. Парите за учителите са в "сивата икономика", според Бойко Борисов
. Сергей Станишев: Приоритет на правителството е финансовата стабилност и добрата макроикономическа среда
. Протестиращи учители подават масово оставки, съобщи Янка Такева
. Около 5400 подписа са събрани в подкрепа на учителите в Сливенска област
. Татяна Калканова: Министърът на финансите да отговори на учителските синдикати
. Стачкуващите учители ще получат близо 150 лева по-малко, според синдикалист
. Проф. Димитър Камбуров: Пари за увеличение на заплатите на учителите могат да се намерят. Исканията на стачкуващите са нъпълно изпълними.
. Парламентараната комисия по образование не е заседавала повече от четири месеца

Бъди фьешън, бъди глупак
Ze Maria
 
„Защо все преди избори се сещат, че са бедни. Абе не са ли бедни тези хора през цялото време? Просто питам.” Е, тва вече е чиста лъжа. Сещат се през цялото време - през няколко месеца - но авторката я е нямало. Няма нищо по естествено да стачкуваш, когато най много има нужда от теб. Като френски авиодиспечер по Коледа. Като гръцки митничар.


◊ ВУДУ

Учители запалиха чучело на Даниел Вълчев в Русе, той им предлага 32% увеличение на заплатите през 2008 г.

Румънски учители и синдикалисти преминаха „Дунав мост” и пристигнаха в Русе, за да подкрепят българските си колеги, съобщи БТА. Посрещнаха ги стотици български преподаватели с плакати и скандирания. Председателят на румънския педагогически синдикат Тудор Чобану на импровизиран митинг призова българските учители да не се отказват от борбата. Той даде за пример румънския опит и обясни, че учителските протести в северната ни съседка са постигнали целта си.

На площад "Европа" пред "Дунав мост" русенските учители запалиха чучело, което символично изобразяваше министъра на образованието. C плакати те поискаха оставката на премиера Сергей Станишев.

Парадоксално социално
Емил Хърсев, доктор по икономика

Всъщност съм сигурен, че отдавна за образование отиват над 5% от брутния продукт. Защото в разходите трябва да включим не само парите, които държавата ни отнема, събира в бюджета и оттам плаща издръжки и заплати на учебните заведения. Тук влизат и сумите, които сами вадим от джоба си, за да платим без посредничество на държавата частни уроци, пазарни образователни услуги (всички курсове за чужди езици и професионална квалификация). Тук са и парите, които плащаме, за да учат децата в чужбина. И колкото по-лошо е качеството на образователната услуга у нас, толкова повече ще внасяме образование - и все по-скъпо.


◊ НАПРИМЕР

В каква ситуация са учителите в Германия?

В Германия следването, необходимо за упражняване на учителската професия трае 6 години и се състои от две фази, като по време на втората се провежда т.нар. рефендариат или наблюдение и преподаване в училище под ръководството на учител с дългогодишен опит. В случай че са издържали успешно и втория държавен изпит, вече завършилите студенти биват назначавани за пробен период от 2 години и половина. След добро представяне през този период следва назначаването им като държавни служители.

Заплатите на преподавателите се изчисляват по специална трикласна система. Тук цифрите варират спрямо възрастта, стажа и семейното положение. Значение има и видът на училището. Началният учител печели по-малко от тези в основните училища, те пък по-малко от учителите в гимназиите.


◊ ИСТИНСКИ ТРЕВОГИ

Изоставените деца на България
Даниела Горчева, списание „Диалог”

„Bulgaria’s Abandoned Children” - така се нарича излъченият неотдавна по BBC документален филм на Кейт Блюит, който разказва за кошмарното ежедневие на деца и младежи от дома в Могилино, Русенско.
...
Гледах филма. Вижте го и вие, ако имате сили:
http://video.google.com

За какво става дума във филма? Накратко казано, той показва как 75 деца са оставени да умират бавно и мъчително.

По стар навик, министър Масларова опита да манипулира общественото мнение. Филмът, който до този момент тя очевидно не си беше дала труда да види (и толкова по-зле, ако го е гледала и си позволява подобно арогантно поведение), бил злонамерен и клеветнически към България. 


◊ IN MEMORIAM

Д-р Севелина Гьорова (12.04.1934-06.10.2007)
доцент, доктор на изкуствознанието, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", театрален критик

Пред реалността на изпразнените зали
. Театралите се обърнаха към триковете на търговския театър
март 2007, от Севелина Гьорова

•  Ана Политковска

Днес се навършва една година от смъртта на журналистката Анна Политковска.
Тя беше убита пред дома си в Москва.

. Болно куче в големия град
Ана Политковска

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
08.10.2007 г. 00:04
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4592-sheherezada-shah-ili-igra-na-shareni-shikalki