Нет@кценти

Из британските медии (2)

И тихо падат орхидеи...

Не че някога тук са обръщали гръб на Русия, но откак стана убийството на Литвиненко (ноември 2006, Лондон), английските вестници излизат през ден с една или друга статия, посветена на руснаците.

А през изминалия месец излязоха и две книги по темите Русия и Желязната завеса. Една от тях е сензация на тукашния книжен пазар и се нарича Животът на Рудолф Нуреев”. Другата храни не по-малки амбиции, но дали заради “хиспаничното” име на автора (Орландо Фигес), дали защото тежи близо килограм, книгата “Доносниците” така си и стои по лавиците. Книгата описва атмосферата на параноя и доносничество в годините на сталинизма  и препраща към днешна Путинска Русия и “новите Гулаци”.

На страницата за литературна критика във вестник “Таймс” Александър Кокбърн оприличава труда на Орландо Фигес като “събитие за сезона”, а колегата му Марк Франчети разказва как Орландо се е добирал до архивите на бившия Съветски съюз - в качеството си на... московски аспирант в далечната 1980-та.

В “Животът на Рудолф Нуреев "главно действащо лице е "атлетичният башкирски мегаломан" Нуреев, както го оприличава журналистът Джон Кърей във в. “Обзървър”. И тук изобилстват пикантерии за КГБ, сталинизма и изостаналостта на Башкирия, но тоновете са далеч по-лилави. Критиците на балетиста Нуреев едва се побират в кожата си, че Рудолф не само е успял да избяга от Желязната завеса, но с едно само появяване на сцената е засенчил светилата на Кралския Лондонски балет и не след дълго - надминал славата на Марго Фонтейн. Журналистите Майкъл Пето и Рег Уилсън се надпреварват да задават въпроса и да си отговарят сами "Спаха или не спаха Нуреев и Фонтейн?".

“Пълна с източни обещания” – такава описва Русия Марк Холборн в статията си в Индипендънт, посветена на новоизлязлата от печат книга “Пропаганда” - снимки от Съветските архиви.

Влизам в първата книжарница на града, където живея, за да търся гореспоменатата книга. “Пропаганда”? Момичето, което продава книги, пули лице и чака да й помогна с правописа. Зарежи! В края на краищата, ако не е сигурна как се пише пропаганда, то какво търси в книжарницата? Наместо книги, да бе отишла да продава чорапи, или сутиени, пò щеше да й приляга, а и пò да й отърва. Нейсе...

След кратко лутане откривам албума със снимки и ето какво чета в увода към книгата, написан от същия автор - Марк Холборн: “Далеч в миналото останаха дните на следвоенния ентусиазъм, когато руските представи за по-добър живот, напредничави технологии и лъскави коли не се различаваха кой знае колко от американските такива. Та това може би е отговор на въпроса защо  Путин изглежда така раздвоен напоследък – той все по-малко напомня на казак и все повече заприличва на каубой”.

Путин присъства и на страниците на “Таймс”, където под обширна статия “От Русия с дантели” е публикувана негова снимка, както и друга такава – на манекенка, “облечена” в руски дантели. От статията на Матю Гудман става ясно, че руският дантелен гигант “Дива Орхидея” вече има представителства на английския пазар.
Автор:
Анна Койчева
Публикация:
07.10.2007 г. 20:41
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4589-iz-britanskite-medii-2