Нет@кценти

Есенни горещи кестени

НетАкценти (72)

◊ МНЕНИЯ

Зa учителите и магаретата
Красимир Бачков

Все се питам докога ние учителите, ще се водим от чужди интереси? Докога ще бъдем манипулирани от хора, които ни използват за собствено благополучие и реклама? Докога ще търпим магарета да ни водят? Това са неотложни въпроси, на които, ако отговорим честно, ще разкрием до голяма степен проблемите на образованието в България. А те са много и някои са толкова тревожни, че следващата стачка може да не е на учителите, а на родителите. Но да започнем хронологично!
...
С безумно ниското заплащане на един висококвалифициран и отговорен труд като учителският, управляващите умишлено или случайно постигнаха два основни резултата – ниско качество на образованието и абсолютно подчинение на учителската гилдия.
...
В министерството на образованието, от друга страна, се назначават апаратчици, некомпетентни в сферата на образованието, но верни на партията, която ги е назначила, и изключително компетентни как се приватизира за стотинки пионерски лагер или как се прави дебела пачка от ремонти на училища и бази. И така подредени, проблемите няма как да не провокират гняв и възмущение у учителите, които като крайна мярка, се изразяват в стачка. Ето тук идва и голямата гавра с българският учител!

Бедните не правят революции
Златина Иванова 

Бедният човек не може да осъществи революция - той е потиснат, комплексиран, не може да се освободи от натрапчивото усещане, че винаги той е губещият, а друг - късметлията. Вярата в неуспеха го преследва като сянка, затова и шансовете му да промени решително живота си не са големи. Но комплексираните хора са идеалните последователи, те могат да бъдат верни до смърт, стига някой да им обещае, че той ще поема отговорност вместо тях. Това си мисля, когато гледам стачката на учителите в страната. В никой протест няма пълно единодушие, но при учителите раздвоението е повече от видимо. И си личи основният проблем на педагозите - те просто нямат самочувствие.
...
Образователният министър Даниел Вълчев безпогрешно разпозна слабото място на подчинените си и възприе печелившото макар и цинично поведение - демонстрацията на мускули.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов: У нас няма условия за генерална национална стачка
Интервю на Венелина Попова

- Последен въпрос - преди учителите бяха лекарите, преди тях шофьорите, сега на ред са лесничеи и други гилдии, които издигат глас за справедливи доходи, за пенсионерите да не говорим. Смятате ли, че в България има условия за генерална национална стачка?

- Генерална национална стачка, при това успешна, може да направи солидарно общество, общество, което не се лута в годините на прехода към неолиберални тези и послания или по носталгия към отминалата уредба на държавата. Генерална стачка се прави от истински осъзнати трудови хора като граждани, граждани, припознали ценностите на даден път, на солидарност, на свобода и справедливост. Като гледам лидерката в Любимец как се лута в свободата към своята партия, а в същото време е и синдикален лидер; като гледам плач по миналото, а не верни решения за бъдещето; като гледам министри и техните послания, включително и на образователния, по които шаркат от време на време петолъчки по главата, мога да кажа, че в момента в България няма условия за генерална ефективна стачка.


◊ ДОКЛАДИ И УТЕХИ

Висшето образование у нас се разминава с европейското
Зорница Маркова

Образователната система у нас се нарежда на едно от последните места и по размера на средствата, които държавата отделя средно за един студент на година, като България е близо два пъти под средното европейско равнище. А по отношение на средствата за изследвания и развитие разликата е вече драстична - близо 20 пъти по-малко. Тези данни се съдържат в огласения преди дни последен доклад на Европейската комисия за тенденциите във висшето образование.

...средната издръжка на студент в ЕС е близо 5500 евро, а в България 2900 евро. Още по-голяма е разликата в средствата, които държавата отделя за изследвания и развитие, като у нас на всеки студент се падат по 135 евро при 2500 евро средно за ЕС.

Слаби оценки за германското образование

Експертите критикуват особено недостига на добре обучени специалисти в природонаучните и инженерни специалности, както и високия процент на прекъсващите своето средно или висше образование.  В тази връзка министърката на образованието Анете Шаван заяви:

“Двата клучови фактора са – да осигурим по-широк достъп до висшето образование – не само чрез класическото завършване на гимназия, но и по други паралелни пътища, които да пропускат към системата на висшето образование, както и значително да повишим квотата на онези, които завършват. Целта, която сме си поставили е от 40 на сто”.


◊ ПРОФИЛИ

Проф. Снежа Гунев: Да бъдеш публичен интелектуалец...
Разговаря Милена Кирова

- ...Можем ли да говорим по "постструктуралистичен начин", като използваме по-прост, дори обикновен език?

Разбира се, има хора, които използват "трудни" термини само за да объркват, винаги е имало, но същите термини могат да доведат и до по-ясно значение. Не намираме за странно това, че в професионални области като медицината и естествените науки специализираната теория става толкова по-трудна, колкото повече учиш, но я мразим тогава, когато става въпрос за хуманитарни науки. От педагогическо гледище смятам, че е важно да обединяваме внимателната употреба на думите с точното им значение. Смятам също така, че това може да бъде направено "в тандем" с масовия език, може би дори като начин да обогатим неговия речник.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
24.09.2007 г. 00:18
Посетено:
724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4511-esenni-goreshti-kesteni