Нет@кценти

Да влезем в комунизма с лъснати обувки! :)

НетАкценти (70)

◊ ПРОФИЛИ

Теория и практика на емигрантския живот
Пътуването е част от моята биография, казва писателят Илия Троянов
Оля Стоянова

Впрочем в романа си "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" той пише: "Изгнаникът не бива да бъде бъркан с другите, прокудените и преселниците, със златотърсачите и онези, които заминават легално и остават нелегално. Истинският изгнаник остава без паспорт, не приема ново гражданство. Той носи картата си на бежанец и всички неудобства от нея като отворена рана. Научава езика на домакините само толкова, колкото му стига, за да си поръча в кафенето сандвич и бира и да прегледа чуждия вестник."

- А онези хора, които живеят някъде другаде по света и непрекъснато се оплакват, че там не им харесва, но и никога не се връщат?
- Това е някакъв механизъм за компенсация, за намиране на равновесие - един вид -  и там не е хубаво, но и тук не е по-добре...


◊ ВСУЕЛОЗИ

Станишев към учителите: Качваме заплатите, ама догодина

Правителството има готовност от 1 януари следващата година да провежда ускорено, изпреварващо увеличение на доходите на учителите, каза министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция в Министерския съвет, на която присъстваха и министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и Петър Димитров.

По думите на премиера това може да стане по няколко начина, като сред тях е изпреварващото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2008 г. Заедно с допълнителното трудово възнаграждение, което получават учителите през годината, това ще доведе до приблизително изравняване на заплатите в сферата на образованието със средната работна заплата в бюджетния сектор.

Такева: Няма да има 15 септември и учебна година!
Ангел Иванов

Няма да има откриване на учебната година на 15 септември, няма да има и учебна година. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод представените от премиера Сергей Станишев мерки за развитие на образователната система.


◊ СРАМОТА

България отказва на училището ни в Братислава 1-ви клас

След като години наред Българското училище в Братислава посреща в началото на септември българчета и словачета, искащи да учат в реномирано учебно заведение, през тази 1-ви клас няма да има.

Причината - децата били с няколко по-малко.


◊ ПАМЕТ

29 години от убийството на Георги Марков

На 7 септември 1978 година на моста "Ватерлоо" в Лондон срещу българският дисидент и писател Георги Марков е извършено покушение. Оттогава насам в публичното пространство се появява и понятието "българският чадър".

Той е убоден „случайно“ с върха на чадър в крака от неизвестен „минувач“. На следващия ден състоянието му се влошава и той постъпва в болница "Сейнт Джеймс", където умира в 9 ч. и 45 мин. на 11 септември.


Живков, Марков и отровният чадър
 
Калин Манолов


В памет на убития преди 29 години в Лондон български дисидент Георги Марков - част от глава 8. на книгата "Чашата на гадателката" от Джон Хамилтън:

Историята на Георги Марков започва в мръсния свят на София след смъртта на Сталин. Марков бил красив, амбициозен и невероятно талантлив писател, който предоставил уменията си на режима, за да живее добре. Разполагал с държавна вила и сиво БМВ. Виждал се с красиви артистки и дори се оженил за една. Играел покер с влиятелни офицери от КДС и ловувал със самия диктатор Тодор Живков.

Оставил най-доброто описание на системата. В едно есе той пише, “на нас ни се плащаше, за да не пишем”.


◊ ТРЕВОГИ

Липсва информация за датата 9 септември в българските учебници по история

Темелкова: "Ако има такава, тя е оскъдна и в негативни краски".

Според нея, за да знае младото поколение значението и стойността на днешния празник, историческите факти трябва да бъдат поднасяни безпристрастно.


9 септември - ден на преврат или на народната власт

В училище ни учеха, че навлязлата в България съветска армия установява „народната власт” и така е станало възможно слизането на партизаните от планината. Всъщност войските на маршал Толбухин достигат София откъм Искърския пролом на 16 септември. Докато навлизат в столицата откъм единият край, през другия в посока Белград излиза кортежът на германският пълномощен представител Бекерле.

По своя трагизъм датата 4 септември 1944 г. (понеделник) с нищо не отстъпва на възпявания с десетилетия „ден девети” от края на същата седмица...


◊ КРАТЪК ПРЕГОВОР

Избрани социалистически лозунги:

. Всички луди - на борба за мир!
агитационен надпис в лудница

. Народната милиция - биещото сърце на Партията!

. Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!

. Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я!

. 20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България.
лозунг в цирка

. Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
надпис в обществена баня

. Планината е извор на прогресивни идеи.

. Граждани, гответе се за отпадъци!
призив за събиране на вторични суровини

.
Ползвай почивката по предназначение.
надпис в Ловешкия концлагер


. Да влезем в комунизма с лъснати обувки!

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
09.09.2007 г. 23:41
Етикети:
Посетено:
852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4438-da-vlezem-v-komunizma-s-lasnati-obuvki