Нет@кценти

Още малко лято

НетАкценти (69)

◊ УЧИЛИЩЕ

На есен с песен

Учителите настояват за увеличение на работните заплати от получените 54 лв. милиона икономии. Училищните дворове ще бъдат измити преди началото на учебната година, ще бъде разчистена опасната растителност.

Нарастват и необходимите средства за ученически пособия. Разходите на родителите допълнително се увеличават от търсенето на различни извънкласни форми на обучение.

Не нараства обаче качеството на образованието.

Алгафари: Учебната програма е поднесена в неподходяща форма

Учебната програма на децата е натоварена и е поднесена в неподходяща форма по отношение на някои предмети.
Някъде има и неподходящо съдържание, тоест ненужна информация.

"На други места информацията е нужна, но е поднесена по много неподходящ начин; неподходящ за детския начин на възприемане на света, за детските възможности за обем на внимание и концентрация".

Василка Николова: В училище се учат куп ненужни неща
Десислава Антова

“Има общи държавни изисквания, които трябва да се спазват, независимо от това, дали училището е държавно или частно, има закони, има програми на Министерство на образование и изисквания”, обясни Николова. Според нея е невъзможно четири дни да учиш по математика, физика, а после един ден да си вдъхновен да рисуваш, след което да започнеш да хвърляш топка или да тичаш. “Нещата трябва да се редуват, учиш малко по математика и отиваш да свириш, примерно, след което учиш български език, след което излизаш и започваш да рисуваш. Трябва да има психическо натоварване и след това да се премине към неща за емоционално разтоварване, защото изкуството е за това.


◊ БИНОКЪЛ

Лятната ваканция на българските деца

Мечтаната лятна ваканция за българските тийнейджъри отдавна не се свързва с известното в миналото безоблачно прекарване при баба и дядо в провинцията. За онези, чиито родители имат високи доходи дилемата днес по-скоро е коя дискотека работи до късно и къде купонът е най-щур. Наскоро репортер на тиражен български всекидневник отбеляза, че „пияни деца” щурмували трите дискотеки за подрастващи в подлеза на НДК в центъра на София, където „десетки момчета със замъглени погледи и малки момичета, които едва стоели на краката си, окупирали входовете на заведенията”. Нищо ново под горещото слънце на една от най-ваканционните държави в Европа, където младите хора се радват на свобода, недопустима за нормалните държави от цивилизования свят!

Това обаче едва ли се отнася за огромното мнозинство български деца, за които лятната алтернатива е да безделничат с празни джобове в махалата или да се опитат да припечелят някой къде по-лесен, къде по-труден лев.

Самуел Финци: Българинът страда от безпаметност, търпи агент за президент
Интервю на Александър Иванов

- Кое не можеш да приемеш в съвременния образ на българина?
- Безпаметността. Липсата на мисъл какво е било преди, което си е предпоставка да не мислиш какво ще бъде напред...

- Ти наблюдаваш  отстрани случващото се у нас, кое ти прави най-силно впечатление?
- ...Аз, например, продължавам да се учудвам на това, че имаше един цар, който стана гражданин, а след това и министър-председател. Продължавам да се изумявам от президента, който се оказва, че е бивш агент на Държавна сигурност. Представяш ли си в Германия президентът или канцлерът да са били агенти на ЩАЗИ?! Не е възможно да се случи! Някои казват, че е балкански феномен, но не е съвсем така, в другите балкански държави такива неща не се случват, явно феноменът си е съвсем тукашен, български. От друга страна, нещо в България се движи, нали отчитат икономически растеж, строи се, но какво се строи – пълни безумия! Тук се строи хаотично и то не с легални средства, не знам докъде ще доведе това... Вероятно това е характерен период за страна, която сменя строя си, но този тук трае много, много дълго.

- Като човек, който се е измъкнал от супата, както сам казваш, как може да се промени ситуацията?
- Много трудно и бавно може да стане. Имам чуството, че тук има много особена пропагандна машина...само и само народът да се кара да изглупява. Българските медии не са свободни... естествено, че всички медии навсякъде по света служат на някакви интереси. Това, което чета в „24 часа” и „Труд” понякога ме шокира и нека да си го кажем в прав текст – в Германия ВАЦ минава за една много реакционна медийна групировка. Наскоро четох в „24 часа” есе за Людмила Живкова от Лиляна Стефанова. Е, това какво е? Къде се връщаме? Връщаме се 30 години назад! Където удариш тук, непрекъснато излиза нещо гнило.


◊ ПОРТРЕТИ

Моят живот като филм
Режисьорът Светослав Овчаров в 1 л. ед.ч.

- Какво е българинът? Какъв е проблемът на българското кино и въобще изкуство?
...Алеко Константинов го е казал "Трезвен до безчувственост!" Ще повярвам в силата и бъдещето на народа ни, когато в литературата се появят произведения като "Швейк". Един народ е жизнен, когато може да се смее над себе си. От самоиронията трябва да черпим енергия, не от национализма.  Ние все се вземаме на сериозно, а, както е известно, сериозният човек гледа надолу. Само че, като гледаш надолу, не виждаш надалеч.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
26.08.2007 г. 23:47
Посетено:
738
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4394-oshte-malko-lyato