Нет@кценти

..., че направо не е истина!

НетАкценти (68)

◊ БИНОКЪЛ

Добре си отишли от България!
от Дитмар Толксдорф

Какво е най-голямото разочарование за един архитект? Манастирът "Свети Кирик". Бяха ни го похвалили, че много ще ни хареса, Съюзът на архитектите го бил ремонтирал. Така нареченият манастир е хотел с ресторант, построен с пари от ЮНЕСКО през 80-те години. Огромен, празен, с няколко скучаещи служители. Единственото автентично и старо е църквата от ХІV век. Тя обаче е в плачевно състояние. О, Господи! Човек очаква икони като в Бачковския и Рилския манастир, а открива руина. Това е гавра с българската култура, църквата се събаря пред очите на българските архитекти.

Накрая завършваме обиколката с Боровец. Преди 15 години миришеше на бор, сега мирише на кебапчета и пържени картофи. От хотели не се вижда гората. Спрете дивото строителство!

Какво крие бъдещето за българската църква „Свети Стефан” в Истанбул
Мина Иванова


155 хиляди лева - само толкова струва иначе безценната в архитектурно и историческо отношение българска църква "Свети Стефан" в Истанбул, ако бъде продадена като скрап. За съжаление, изчисляването на стойността на храма по цените за старо желязо не е само неудачно хрумване. Корозията и ръждата, обхванала железните елементи, от които е изградена цялата църква, действително заплашват да превърнат тази забележителност в скрап, ако за съхраняването й не бъдат взети спешни мерки.


◊ МНЕНИЯ

Стоянка Тенова: Децата трябва да разбират от изкуство, за да бъдат по-добри хора
Десислава Антова

Директорът на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка Стоянка Тенова пред Агенция “Фокус”

Фокус: Тъй като един от критериите [за заплащане на учителския труд - бел.ред.] е участие в олимпиади, а вашите ученици са едни от най-известните поп фолк звезди, как се отнасяте към този критерий?

Стоянка Тенова: Като имате предвид, че нашите ученици, които до този момент са завършили, са 1080, а броят на поп фолк звездите сред тях много малък, не смятам, че това е някакъв критерий. По-скоро критерий може да бъде това, че голяма част от нашите ученици се явяват на фолклорни конкурси, където печелят награди. Знае се, че нашето училище е част от системата училища по изкуствата и културата.
Тези училища на територията на България са 22 вече и включват седем класически музикални и девет фолклорни, както и училища за изящни и за приложни изкуства.

ББС, случаят "Хари" и българските медии

Младен Дочев – представител на британската прес-агенция Central European News

Медиите играят съществена роля в тази подличка атмосфера на масово скатаване. Те непрекъснато осъждат корупцията и некомпетентността в правната ни система. Какво обаче да кажем за липсата на професионализъм и подкупност сред българските журналисти? Нима в медиите ни всичко тече по мед и масло? Едва ли. Прозрачни поръчкови статии, репортажи и студия, удобнички слагателства и комфортни интервюта са демонстрирали не веднъж пошлостта и низостта на мнозина от екранните герои и „рицарите на перото”.

Никола Инджов, писател: В България няма нито една национална кауза
Елена Кръстева

- Г-н Инджов, уместно ли е да се правят паралели между участта на медицинските сестри и съдбата на Сергей Антонов?

- ­ Имам впечатления предимно от телевизионната аудитория, тя изглежда разбунена след някои информации за неправомерни искания на роднините на медицинските сестри. Разбирам защо сравнението, породено от смъртта на Сергей Антонов, се натрапва като че ли само по себе си. Но се питам какво прекърши единствения наш общобългарски порив от 17 години насам, а той бе изразен в краткото и ясно послание към същите сестри "Не сте сами!"? Не вгорчиха ли пак политиците събитието, като решиха с едно смислово непремерено посрещане да изкарат медицинските сестри герои? Но те не са герои, те са злощастници. И какво търсеха на летището всякакви фигури от политическия паноптикум?


◊ НЕАМ НЕРВИ

Рокпевицата Милена Славова: Фръцлите с охраните и колите са ми смешни
Милена Димова

Манталитетът на хората е малко изкривен обаче. През последните десетина години ми се струва, че колкото повече тъпчеш хората, колкото повече парадираш с гумени цици, толкова повече се преизпълват с респект към теб. Но това е пластмасов бизнес. Една къща от дърво е по-ценна от тази от стиропор. Аз съм певица, продавам си гласа и идеите. Не тялото. А фръцлите с охраните и колите са ми смешни.

... Абе, навремето беше много строго, но всички тръгвахме от един старт. Не се говореше за пари и на кухите хора не им идваше такова самочувствие, както в момента. А сега простотията така бълбука, че не е истина.

. Из коментарите:

учителят Опелт, който в клас извади една кибритена кутия и попита класа какво има в нея и обеща шестица на този, който познае, без да го изпитва, за нула време отпътува за дедерето, защото я отвори, празна, никой не позна, но каза само, че е така с всичко в живота.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
12.08.2007 г. 23:52
Посетено:
762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4380-che-napravo-ne-e-istina