Нет@кценти

Дори и нищо да не се е случило

НетАкценти (67)

◊ НАХОДКИ

Многото необходими качества да станеш учен
Христо Буцев

Изключителни кадри, заснети само от БНТ и "Дискавъри", ни показаха наскоро по канала. Журналистите уцелили доктор Китов да изравя поредната златна маска. Видяхме го да ликува с вдигнати ръце. Два дни по-късно по канала ни известиха, че проф. Овчаров е изровил глинен трон. Който доказва, че в Перперикон култура е цъфтяла успоредно с крито-микенската. Водещият ни погледна сериозно и каза: А сега очакваме отговора на д-р Китов.

В какво се е превърнала археологията? В боксов мач, където противниците си нанасят удари и спечелването му зависи от силата и броя на ударите – и от омаломощаването на противника?...

...Не е лошо да се питаме понякога докъде сме стигнали.


Фалшификат ли е "Легендата за Новгород"?

През 1995 г. Кирил Кадийски намира в един софийски антикварен магазин малка книжка на руски с название "Легенда за Новгород", подписана от Фредерик Созе. Той разпознава в нея легендарното произведение на поета Блез Сандрар, което според спомените на автора е отпечатано в тираж 14 екземпляра през 1909 г. в Русия и е напълно изчерпано и неоткриваемо. Още същата година Кадийски публикува "Легендата" в превод на български, придружен с факсимилно копие на оригинала. Следва възстановка на френския текст и публикация на френски през 1997 в издателство "Фата Моргана".

Междувременно, някои специалисти по Сандрар изказват съмнения в автентичността на документа, но нямат възможност за по-задълбочена експертиза, тъй като Кадийски продава брошурата на частен колекционер.
Страстите около "Легендата за Новгород" избухнаха през юни 2007, след като литераторката Оксана Хлопина защити дисертация върху Сандрар, в която доказва, че текстът и документът не са автентични.

Изследователката не отива по-далеч от това заключение, но журналистът от "Фигаро", Рафаел Стенвил, недвусмислено посочи като автор на фалшификата неговия откривател, Кирил Кадийски.


Аферата "Созе" или "странният господин Кадийски"
Атанас Чобанов

Наистина, науката не може да датира категорично "метаморфозите на материалната обвивка" в отсъствие на оригинала. Отговор на много въпроси в аферата "Созе" ще има само ако мистериозният швейцарски колекционер реши да провери и оповести за какво именно е дал 50 000 долара.


◊ ВЯРА

Цариградските българи са сами в битката срещу Гръцката патриаршия
Даниела Горчева

През 1945 г. под натиска на Москва Българската православна църква е направила позорни отстъпки и е предала делото на дедите ни и независимостта на Българската екзархия, извоювана с толкова мъки. Този позорен акт със сигурност се намира някъде в архива на ДС и за него гузно се мълчи. Онези, които манипулативно раздухаха грозни “баташки страсти”, не пишат и дума за сегашната отчаяна борба на малката българска общност в Истанбул, изоставена на произвола на фенерския гръцки патриарх, който отново налага служби на гръцки език (!) в същата тази Българска черква, където дедите ни още през 1860 г. гордо са заявили: “Не щем гръцкия патриарх! Не щем го!”

Българската църковна община в Истанбул оспорва правото на фенерския патриарх да се меси в делата й. Сякаш се повтарят събитията от 1860 и 1861.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
30.07.2007 г. 00:01
Посетено:
760
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4345-dori-i-nishto-da-ne-se-e-sluchilo