Нет@кценти

Спокойно в жегата

НетАкценти (66)

◊ РЕЗУЛТАТИ

Важно ли е да си грамотен?
Бойко Пенчев

Въпросът обаче не е само колко грамотни са младите, а доколко грамотността е въобще важна за обществото. Владеенето на граматичните и правописните норми освен полезно умение е и маркер за социална стратификация, т.е. за принадлежност към един елит, към който си струва да се стремиш. Или поне така е било.

Писменият език е система от до голяма степен изкуствени норми. Че защо трябва въобще да се тормозим с изкуствени норми в днешния разгащен, т.е. индивидуалистичен век?! Но то и светофарът е изкуствена норма, в природата не се среща. Спазването на нормата е уважение към другия, тя означава приемане на някакъв надличностен порядък, пред който сме равни. Именно отсъствието на признати и спазвани общо споделени норми и правила е основната причина за депресираността на българското общество.

Има и друго. Няма как грамотността да бъде важен социален маркер, когато социалната реализация в България се разгръща все повече и повече в полето на устната комуникация и физическия труд. Строителство, бране на лимони, спасители на плажа...


Георги Лозанов: Стоенето в аналоговия ефир е корупционна практика

В България медийното време тече назад - неоконформизъм, напомнящ "застойните времена" на соца, измести граждански мотивираната журналистика

Ралица Балабанова

Всеки, който държи на името си, е разбрал, че гласуването на съветниците е "бал с маски". Както издайнически напомни и разпространеното съобщение с резултата на избора ден преди той да се състои. Грешката е техническа, но метафората е съдържателна: членовете на СЕМ живеят подобно на Алиса в огледален свят, където първо се изпълнява присъдата, а после се произнася.

Насилственото задържане с години на страната в аналоговата ера само по себе си е корупционна практика, при това пряко насочена срещу свободата на словото. Защото цифровизирането на ефира ще сложи край на простото правило "една честота - една програма" и ще направи честотния ресурс практически неограничен. Проблемът на дилърите в политиката е, че така държавата ще изгуби привилегията си да го разпределя, а оттам явно и тайно да се намесва в частните медии.


За медиацията в България
"Реформа в българската наука няма да има."

доц. д-р Любима Йорданова

... С всичките негативи за българските учени, на които ще сме свидетели в следващите години от пълноправното членство на България, когато не само отделни учени, но и отделни институти ще изчезнат от полето на науката поради остарялост на българския качествен стандарт спрямо съвременната дигитална Европейската наука.

Между другото ще спомена, че в институтите на БАН все още има учени, които пишат с молив и трият с гумичка. Това не са снимки от старите ленти. Това е БАН днес, през 2007 г. Под ръководството на академик Иван Юхновски. Вече трети мандат. Незаконно.


◊ СВЕТЪТ ЧЕТЕ

Затварянето на Ватиканската библиотека разтревожи научния свят

Една от най-старите обществени библиотеки в света, Ватиканската библиотека, бе затворена за реконструкция. Не се очаква библиотеката да отвори врати преди септември 2010 г.

Администрацията на Ватикана удвои броя на столовете за читатели от 100 на 200 в опит да посрещне внезапно нарасналото търсене, след като бе обявено затварянето на библиотеката за първи път в нейната 500-годишна история. Дори по време на Първата и Втората световни войни библиотеката остава отворена.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
23.07.2007 г. 00:41
Посетено:
771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4319-spokoyno-v-zhegata