Нет@кценти

Оплетено до втръсване

НетАкценти (64)

◊ РАЗНИ БЕЗОБРАЗНИ

Кирчо Атанасов - Заместник-министър на образованието: Образованието е приоритет на държавата
Кирил Вълчев

- Моите учители от класическата гимназия, като са учили латински и старогръцки и сега го преподават, са мислели, че ще взимат повече, отколкото взима един ватман, или че техният проблем ще бъде гледан за 20 часа, така, както направи българското правителство с проблема на ватманите. А се оказва, че няма смисъл да се учи, защото като знаят латински - и какво? По-добре да бяха учили да карат трамваи.
- Това, което казвате вие, е точно това, което казвам и аз. Значи, не бива да се демотивира човекът да учи. В никакъв случай, в никоя възраст - нито в ученическата, нито след това като стане голям човек, както казвате вие, нали, за учителите, които знаят латински.

- Добре де, кой е по-големият приоритет на България - трамвайният транспорт и градският транспорт или образованието? Явно нямаме пари за всичко. Кое е по-важно за българите според вас в този момент?
- Сега, всички неща са важни, а образованието...

- Господин Атанасов, аз се опитвам в тоя разговор да се ориентирам - вие съгласен ли сте с политиката на правителството, в което участвате, в която малко, както в комунистически времена, работническата класа беше толерираната за сметка на интелигенцията, да го кажем с ония изразни средства.
- Ами, щом аз съм в екипа на Министерството на образованието, явно, че приемам тази политика.


◊ МОЗАЙКА

Александър Шурбанов: Живеем в гангстерско-мафиотски булеварден роман
Деян Енев

- Проф. Шурбанов, с какъв литературен жанр бихте сравнили днешната политическа ситуация ?

- Ами ясно с какъв - с гангстерско-мафиотски булеварден роман, плосък и безвкусен като повечето четива от този тип, само че и съвършено бездарен, та отгоре на това и подражателен до втръсване. Разбира се, налице са всичките съставки на жанра: оплетена интрига с убийства и контраубийства по улиците, задкулисни яки връзки на престъпния свят със зависимите от него политици, позорно безсилие на съдебната система, креслива демагогия и популизъм, безпросветност и духовна нищета, все по-безсрамни социални контрасти. Нали знаете в коя страна живеем? Това е страната, чийто парламент пред очите на цялата стъписана нация с рядко единодушие отстоява освобождаването от данъци на хазарта и облагането на лекарствата. Страната, чиито медии не задават въпроса на какво се дължи този зловещ абсурд и докога ще трае. Страната, в която няма обществена сила, способна да се опълчи срещу абсурда. Страната, в която няма обществена сила.

Европейска ли е новата българската драматургия?
Виолета Дечева

Видим е дефицитът на оригинални пиеси, на нови имена. По-многогласна и разнородна бе драматургията ни до към края на 90-те. Именно тази нова ситуация най-силно прояви следващия парадокс. Нито за миг не е спирало раздаването на награди за български пиеси.
...
Драмата е един от най-трудните жанрове. Не защото да се пише друга литература е по-лесно, а защото тя като Радичковата лисица само се преструва на литература, а трябва да е и театър. Драмата, както и литературата, е и квазисвят със своя памет. Тя е знание и опит. Дори във висшето ни филологическо образование обаче, където традициите в европейската култура са най-стари, липсва историята и теорията на драмата. Тя е в скобата на литературата. При това скобата дори не винаги се отваря.

БНТ като свещена крава
Евгений Тодоров

Свят се пали около нея, тя спокойно си преживя. И всеки от нас й носи стиска сено.

За сведение на неспециалистите, БНТ е “обществена” телевизия по закон. Това означава, че слънце да грее, дъжд да вали, лекарите сто стачки да направят, за тях може да няма, но за БНТ пари ще има.

Проф. Асен Чилингиров, изкуствовед: Да изправим историята си с главата нагоре
Люба Кулезич

Променя се цялостната гледна точка за живота по българските земи векове преди основаването на държавата ни. Защото по българските земи е имало обособена и характерна строителна традиция още от преди 5 хиляди години, която продължава до 19. век. Дори през петте века османско владичество тя не изчезва. Османците я поемат. Прилагам много доказателства, че османската архитектура изхожда от българската строителна техника, а не от византийската, както е разпространеното мнение. В Османската империя нашата традиция се поддържа, за да дойдат през 18. век други българи, които да я вземат от турците и да я развият по-нататък. Като най-ярък пример за дълговечна българска приемственост привеждам църквата на Рилския манастир

Досега ни се натрапва, че българите са някакви пришълци - дали са т.нар. прабългари, придошли от Волжка България, дали са славяни от Карпатието или Задкарпатието и т.н. Но според Херодот вторият по големина народ след индийския е бил тракийският народ. Къде е изчезнал този народ? И как е възможно някакви чергари да изместят уседналото население? Няма такъв случай в историята на културата. Трябва обаче да се върнем 3500 години преди нашата ера, за да напомним, че населението по нашите земи неколкократно се е разселвало по други места. Част от него отива към Волга и Памир.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
25.06.2007 г. 00:11
Посетено:
693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4201-opleteno-do-vtrasvane