Нет@кценти

Празнини по празници

НетАкценти (61)

◊ БИНОКЪЛ

Празни думи на празни политици

Изключително любопитно четиво представляват днешните новини от важни събития като партийни конгреси и партийни пленуми, на които от трибуната се носят обръщения "другарки и другари".
Може би трябва да си зададем въпроса: "Минаха ли тези 17 години и в каква посока? Дали напред или назад?"

Хроника на един перфектен избор
Калин Манолов

След избора на генерален директор на радиото, състоял се днес, реших да обявя на всеослушание, че и аз участвах в него. Повечето българи не разбраха. Нищо чудно - както се казва във вица, с такива медии и французите нямаше да разберат, че Наполоеон е загубил битката при Ватерлоо...

... Някои казват, че директорът на БНР бил предварително избран. Нагла лъжа! Убедете се сами.


◊ ПРОФИЛИ

Юрий Буков: Не можеш да влезеш с взлом в изкуството!
Лъчезар Цветков

- Винаги съм бил европеец! Това никой не ми го е взимал. Защо трябва да ми дават нещо, което си имам?! Все едно някой да ти даде свободата. Тя не се дава. Или я носиш в себе си, или не.

- Научи ли се широката публика да оценява картините заради тяхната художествена стойност?

- Мисля, че в България нещата все още са на ниво снобизъм. Като се каже, че някой е добър художник… Нещата при нас са малко на модни начала. А в изкуството мода няма. Става въпрос за много по-дълбоки неща. Модното е едно, а модерното - друго. В модерното се решават сериозни проблеми. Другото е еднодневка. Можеш да си купиш модни гащи или модно сако. Модно изкуство няма.

Андрей Аврамов: Когато срещам неразбиране, се самоизяждам
Юлиян Савчев

- Режисьорът следва да е малко диктатор ли, или да е приятел с актьорите? Как постигате сработването?

- Процесът винаги е двустранен. Когато влагам енергия, усилия и буквално будувам по цели нощи, а отсреща чувам: "Е, какво толкова? Ще го направим", това действа потискащо. Ето един сблъсък, когато ти трябва да убедиш актьорите, че си ги повел към едно стойностно представление и че то си струва. В последна сметка всичко това е работа. Някой беше казал: 10% талант и 90% труд. За талант въобще не говоря. При мен поне е така. Ние се събираме, за да си свършим работата. Когато я свършим добре, започваме да се обичаме. Когато срещам неразбиране и колегите не дават максимума от себе си, тогава го приемам като лична обида и се самоизяждам, че не намирам подхода, думите и начина да им внуша, че ги водя към нещо добро.

Портрет на българския писател Владимир Зарев по Дойчландрадио
Зарев проби на Лайпцигския панаир на книгата 

Голям европейски писател, ключов роман – тези оценки за Владимир Зарев и романа му “Разруха”, който наскоро излезе в Германия, звучат на пръв поглед изненадващо. Но Мирко Шваниц убедително ги защитава в портрета на Зарев, излъчен по Дойчландрадио.


◊ МНЕНИЯ

Спомени от едно наследство
Стефан Николов

Някак незабелязано покрай останалите събития, върху които се фокусира общественото внимание, неотдавна Комисията по културата в 40-ото Народно събрание обсъди на заседание проекта за Закон за културното наследство, който готви.

Макар и някои медии да отразиха накратко "събитието", като цяло то остана извън фокуса на анализаторите. Точно както вече две десетилетия културата е частен случай на обществения живот и на последно място в списъка на приоритетите на държавата, с отделени едва 0.6% от бюджета. Още по-частен случай се явява културното наследство, което буквално се възприема от мнозина като досадно бреме.

Гергина Тончева: На учителите трябва да се плаща диференцирано, а не на калпак
Светослава Кръстева

Невежеството ни доведе до това състояние, в което са и държавата, и обществото. Хора заемат длъжности, от които нямат и хабер, просто защото партията е спечелила еди-колко си места за участие във властта. Но това не е ребус, а жизненоважни процеси, особено що се отнася до образованието...

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
04.06.2007 г. 00:03
Етикети:
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/4083-praznini-po-praznitsi