Нет@кценти

Блато дъно няма

НетАкценти (60)

◊ ЧИТАНКА

Английският език - официален за ромите по света

Роми ще предложат на предстояща международна конференция на ромските родове английският език да стане официален за всички представители на тяхната общност по света. Това съобщи днес председателят на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев по повод предстоящия форум във Варна. Източноправославното християнство пък ще бъде предложено да бъде официална религия на етноса.

Братушки учат даскалите ни

София е обявила 2007-ма за година на руския език в страната ни. За целта просветното министерство е разработило специална програма. 206 000 деца учат руски език в българските училища, пресметна Даниел Вълчев. Той обясни, че в страната ни 2450 учители преподават езика на Владимир Путин. (О, а не е ли по-скоро езика на Пушкин? - к.б.м., А.Д.)


◊ ЧУДЕСА

Осветените икони творят чудеса
Художници лъжат от 13 века, че картините им лекуват
Константин Събчев

На 12 май в патриаршеския храм "Св. Александър Невски" ще се съберат трите чудотворни икони на Света Богородица - Бачковската, Троянската и Рилската. Хиляди вярващи ще могат да се поклонят и да се помолят на тях за избавление на сестрите ни в Либия, както и за свое здраве, изцеление и спасение. За това, как са възникнали иконите в православието и в какво се състои тяхната чудотворна сила, се обърнахме към преподавателя по християнска археология в Богословския факултет Емил Иванов, защитил докторат по темата в университета в Ерланеген, Германия

Опровержение на д-р Емил Иванов: Да спрем медийната некоректност
Емил Иванов  

„Осветените икони творят чудеса” е заглавието на статия във вестник „Стандарт” (8.05.2007 г., с. 20). Материалът претендира да бъде интервю с Емил Иванов, преподавател в Богословския факултет. Да, ама не!

Повече от половината текст е „орязан” и некоректно цитиран. Поднесената информация е не само украсена от автора Константин Събчев, но важни богословски и исторически понятия, дори биографични данни (!), са предадени съвсем погрешно. По този начин смисловото значение на първоначалното съдържание е принципно нарушено и манипулирано изцяло за нуждите на вестника. А нуждата на този жълт дезинформационен всекидневник е да привлече възможно най-голям брой купувачи. За тази цел бе старателно обмислена инициатива, уж в подкрепа на българските медици в Либия. А, обърнете внимание, почти никъде не се споменава за централния повод на молебена - 54 години от учредяване на Българската патриаршия и 1100 години от успението на св. цар Борис І Михаил.


◊ ЕХО

Историята – наука или политическа пропаганда
Диана Мишкова, Александър Везенков, Иван Еленков, Благовест Нягулов, Румен Даскалов, Николай Поппетров, Антонина Желязкова

...
историята не е и не може да е учителка на народите. Противно на претенциите на Божидар Димитров да говори като учител на българския народ. Историята се пише в определена културна атмосфера, историческите знания се натрупват и осмислят в определен политически, идеологически и културен контекст. (И.Е.)
...
Що се отнася до историческата колегия - в нея дебатът отсъства. Много ниска е реакцията към собствените ни публикации. Има базови монографии, излезли през последните 15 години, за които няма един ред рецензия, или ако има, то е в някое маргинално издание, било то крайно ляво, било крайно националистично. Няма вътрешен, в колегията, диалог; и когато се стигне до такъв диалог, се намесват, за съжаление, много аргументи, свързани с политика. (Н.П.)
...
Кой е лицензирал историците с монополни права над историческата истина? Какъв е онзи методологически ключ, който им е осигурил привилегирован достъп до нея? (Д.М.)

За фотографската обективност на събитията
Георги Папакочев, Дойче веле

Кино- и фотокадрите от развяването на съветското знаме над Райхстага в края на битката за Берлин през същата война е също инсцениран за нуждите на военната пропаганда сюжет. „Изненадващото, казва световно известната изследователка на фотоизображението Сюзън Зонтаг, не е, че всичко това се случва, а, че ние сме изненадани и разочаровани, когато разберем, че това се е случило”.

 
◊ НАШЕНЦИ

Учителката Янкова: Аз да обещая пари? Изключено!

Ох, не, не. Те не са скандирали децата, просто бяха там. Дадохме им шапки и фланелки. Купиха им по една пица. Защо? Защо? Защо на мен да се случи! Нямам нищо общо с НДСВ!

(След тези думи учителката се заключва в класната стая, чуваме отвън, че ридае неутешимо.)
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
14.05.2007 г. 00:00
Посетено:
625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3963-blato-dano-nyama