Нет@кценти

Свободата да мислим

НетАкценти (58)

◊ ГОЛЯМ БАТАК

"Митът Батак", или как ни забатачиха в поредната манипулация
Любослава Русева

"Обстановката в Батак е взривоопасна, градът жужи като разсърден пчелен кошер (...) "Това е опит да се създаде напрежение между турци и българи", пали се Стефан Харизанов. Музейните работници също са в треска. "Утре за пари някой ще каже, че изобщо не е имало българска държава!", възмущават се историците.
 
За да се разбере в какво нагази българската общественост и държава, се налага да припомним следното:

Цялата история започна от публикации в няколко вестника, че две германски фондации финансират "гавра с българската светиня Батак".

Грабвайте телата! Бранете историята!
История-истерия за клане, национална чест и нови еничари

Българската държава не е основана от Аспарух в 681 г., а от Кубрат в 632, настоява Божидар Димитров в "12 мита в българската история" - една от най-продаваните книги у нас.

Нация, кумири и социология
Андрей Райчев

Какво сочат фактите? Учените в този случай въобще не обсъждат самото клане. А един съвсем друг въпрос: по какъв начин този страшен епизод се включва в националната ни памет и идентичност. Тоест, интересува ги властовата процедура, направила клането в Батак неразделен елемент от нашето колективно „ние”.

Това е типичен за съвременната хуманитаристика проблем, и то важен. Както ровичканията на биолозите из генетичния ни код са очевидно съществени (и малко опасни), така и най-напредналите сегашни социолози бърникат из кодовете на властта като се стремят да проумеят нейните техники. И както гените създават организми, така властовите кодове творят „обществените предмети”, в това число героите и изобщо историята ни. Но последните са неща, за които ние сме свикнали да мислим, че са естествени. Че някак си съществуват „изобщо”, сами по себе си. Че не са произведени от човека, а са така да се каже „истински”.

БАН забрани научна конференция

Българската академия на науките (БАН) и Етнографският институт с музей при БАН отказват категорично да предоставят място за представяне на т.нар. проект "Митът за Батак" и настояват името им по никакъв начин да не бъде свързвано с подобна псевдонаучна изява.
Това се казва в декларация от председателя на БАН акад. Иван Юхновски, изпратена до БТА. ...  Става дума за поредна изява на лъженауката, срещу чието развихряне в последните години БАН води последователна борба, заявява акад. Юхновски.

СУ също отрече проекта “Митът Батак”

Академичната общност на Софийския университет изразява несъгласие с направените от създателите на проекта "Митът Батак" внушения за съзнателно изкривяване на българската история с цел демонизиране на исляма и мюсюлманското население в България. ... Тезата на проекта, че картината на Пиотровски и музейната експозиция на Баташкия музей са основна причина за възпроизвеждане на негативно отношение спрямо българските турци и исляма, е окачествена като изцяло неприемлива.

Улф Брунбауер се извини

Ние, организаторите на проекта, много съжаляваме, че по този начин се е създало впечатлението, че отричаме клането в Батак. Това впечатление е резултат от съвсем неправилна информация. За разяснение на фактите искаме да поясним на българската общественост целите на проекта.

1. Проектът не отрича трагичните събития, случили се в Батак през 1876 година.
2. Проектът се занимава с изобразяването на клането в Батак в картини и по-специално с картината на полския живописец Антони Пиотровски.
3. Освен това проектът се занимава с въпроса за ролята на Батак в колективната памет на България.
Проектът е научен и не преследва никакви политически цели.

Антонина Желязкова: Безпрецедентна цензура, варварство

Нормално ли е това, което се случва?

- Това, което става, е напълно ненормално. Много съм потисната и неприятно изненадана. Не си спомням дори в тоталитарните времена преди 1989 г. да се е случвало да сме спирали научна конференция и да сме гонили учени от България. Проф. Улф Брунбауер е може би един от най-добрите българисти от по-младото поколение и голям приятел на България, а ние го прогонихме. Не е възможно тема, която беше подготвена да се превърне в научен дебат, да се политизира до такава степен и на нашите колеги от чужбина да бъде показан пътят да си ходят.

Кога и как избуя това патриотарство?

- Това не е патриотарство, това е една елементарна простащина и глупост.

Батак или смърт
Скандалът с изгонването на германските изследователи на българската история
Сибина Кръстева

Няколко са тъжните изводи от псевдодрамата с "пренаписването на историята" за клането в Батак, която като изневиделица през последните дни превзе медийното пространство и страстите български.

Извод първи: твърде много хора, че и цели катедри и институции в България все още живеят с усещането, че имат монопол върху изследването на историята.

Извод втори: демокрацията в България е твърде крехка, за да позволи плурализъм на мненията - особено в тези области, където "член първи" никога не е отменян - такава област се оказа историята. Дори само анонсът за един семинар успя да ядоса и да обедини дежурните стражи на "българщината" така, както и Муамар Кадафи не може да сплоти поддръжниците на кампанията "Не сте сами".

България e мост между Европа и Ориента
От Deutsche Welle
Книгата на Щефан Апелиус "България - Далечният изток на Европа" беше представена тази седмица в българския културен институт в Берлин.

- Част от съдържанието на книгата Ви ще провокира и много българи, ако тя бъде преведена. Българските историци, например, говорят за революционни действия на македонските войводи, а вие пишете за терористични нападения на банди. Не се ли страхувате, че така ще засегнете някои чувствителни места в българското национално съзнание?

- Това е доста сложен въпрос. Първо трябва да кажа, че българите по принцип са много чувствителни, а що се отнася до тяхната история, по-добре е, да не се занимаваш с нея, ако си чужденец.
...
- И все пак по този начин Вие оспорвате и сериозността на българската историческа наука?

- Трябва да ви кажа, че съм отчасти шокиран по повод на българските историци и онова, което беше публикувано през последните години след промените. Качеството на проучванията е средно ниво. Много неща в историческите изследвания, та дори и в самата лексика са написани от хора, които говорят като във времето на народната република. Направо ми се изправят косите!


◊ ПО СВЕТА

Полицията в Иран забрани западните прически

Иранската полиция забрани с писмо, разпратено до бръснарниците в страната, западните подстрижки, а на бръснарите - да носят вратовръзки или папийонки, съобщават днес ирански медии, цитирани от Франс прес.

"Полицията настоя пред синдиката на бръснарите да забрани западния маниер на подстригване, гримирането на лицето и грижите за веждите" за мъжете, както и носенето на вратовръзки и папийонки, съобщава вестник "Етемад".
...
Ако разпоредбата не бъде изпълнена, лицензът на бръснарницата "нарушител" ще бъде отнет.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
30.04.2007 г. 00:02
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3894-svobodata-da-mislim