Нет@кценти

Не е задължително, но все пак помага

НетАкценти (56)

◊ БИНОКЪЛ

Великденска България
Илия Петров

Великденска България. 1326 години след Аспарух. 17 години след избухването на демокрацията. Четири месеца след присъединяването ни към Европейския съюз.

Биг брадър. Vip Brother. Мюзик айдъл. Сървайвър. Доктора, дето вече го няма. И едни други ги няма. Обаче има: Архонта Слави Бинев. Генерала Бойко. Слави Трифонов. Евгени Минчев. Депутата Кузов. Вальо Топлото. Вълка с боклука. Васил Божков-Черепа. Митьо Очите. Глория. Ивана. Азис и Японеца. Устата и Софи Маринова. Ах как ги обичаме, ах как искаме да се забавляваме! Яне Янев-Димката. Пловдивският митрополит Николай. Волен Сидеров и Капка. Георги Първанов и ордена „Стара планина”. Царя, Станишев и Доган. Розенкранц и Гилдернщерн. Левски и ЦСКА. А, и Стоичков.

No Comment
Ясен Пекунов

Немският журналист Буркхард Щрасман описва във вестник Die Zeit научната реалност в България и Румъния.
...
Напред към дивия Изток. Според информацията, нещата там са груби дори криминални. Възможно да има и мечки! Необходими са дебели дрехи и ваксинации. Парите са лева и леи. В първата страна пишат на кирилица. В другата улиците са от дупки. Тринадесет германски журналисти, работещи за пресата и радиото, потеглят на експедиция. Търсят се учени. Едър дивеч, плашлив. Искаме да ги потърсим в техните институти и лаборатории. Да задаваме въпроси. Да изслушваме.

И да държим очите си отворени. Когато мислим за върхови изследвания, се обръщаме в посока САЩ, може би и към Западна Европа. Към Азия. В краен случай към Русия. Рядко ще се досетим за другите източноевропейски страни. И никога, ама никога за България или Румъния, за двете страни, които от 1 януари 2007 г. принадлежат към Европейския съюз.


◊ ПОСЛЕДЕН СЕМЕСТЪР

Не наливайте ново вино във вехти мехове
Ангел Грънчаров

Защото и виното ще се похаби, и меховете ще се спукат. Така е казано в Свещеното Писание. Ала ние направихме точно обратното: искам да дам пример докъде доведе това в науката, в академичната ни общност, във висшето ни образование. "Виното" на новото, на свободата, човечността, демокрацията и пр. го наляхме в "стари мехове", т.е. все ония същите "нàучни кадри" и номенклатури, които властваха преди, и сега са навсякъде, и сега командват, и пак всичко опорочават и изкористяват.
...
В интернет беше изнесена информация, която не е за вярване, но, уви, оказва се, че е истина. Един млад човек писа тия дни, че лично чул как министърът похвалил страхотна "иновация", която той, министърът, с очите си видял в... бургаския "свободен университет". Та там, представете си, на стените на аудиториите били пробити малки прозорчета, откъдето инспекторите да следят как върви "академичния процес"!...


◊ ВЪПРОСИ

• Кеворкян: Политическата класа в България не иска свободни медии
 
Политическата класа в България не иска да има свобода на медиите. Това заяви известният български журналист и водещ на предаването "Всяка Неделя" по БНТ Кеворк Кеворкян. Той показа пред Нова телевизия запис на заповед от 2004 г. на Красимир Гергов за Кирил Гоцев, който по онова време бе директор на държавната телевизия БНТ.

Документът е 425 000 лв. Кеворкян многократно зададе въпроса защо вече 9 месеца Прокуратурата не прави нищо за този скандален случай на корупция. В същото предаване Красимир Гергов, който е смятан за един от най-големите играчи в българската реклама, заяви, че този запис на заповед се отнася за договор между две граждански лица.

Таня Боруджиева "Трябва да се разбие монопола върху рекламния пазар"
Интервю на Теодора Куцарова

- След последните разкрития на Кеворк Кеворкян за огромни суми, давани от рекламния бос Красимир Гергов на шефа на БНТ Кирил Гоцев, може ли да се говори за мафия в медиите в България?

- Да Ви кажа честно, аз отдавна изследвам медиите в България за трансформиране на тяхната собственост, въпреки че, признавам, Кеворк не е най-любимия ми типаж, в случая не мога да не го подкрепя. Има два момента тук. Единият е конкретните документи, които той показва, и които, какво да Ви кажа, вероятно всички граждани на тази държава са си казали, е и аз съм гражданин на тази държава, защо на мен никой не ми даде 400 000 лева, понеже съм гражданин, тъй като това беше репликата в ефир на г-н Гергов, че ги бил дал като на гражданин. Е, да отвори едно бюро и да раздава пари, просто защото са граждани и много симпатични.



◊ IN MEMORIAM

Кърт Вонегът (1922-2007)
Обръщение на Кърт Вонегът

...Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокойствието е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез джвакане на дъвка.
...
Всеки ден направете по нещо, което ви плаши.

Пейте.
...
Не си губете времето за завист. Някога сте по-напред, друг път изоставате. Съзтезанието е дълго и накрая вие се съзтезавате само със самия себе си.
 
Помнете похвалите, които получавате. Забравете обидите. Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма. Изхвърлете старите си банкови извлечения.

Протягайте се.
...
Танцувайте, даже и ако нямате къде да го правите, освен в дневната.

Четете упътванията, даже и ако не ги спазвате.

Не четете списания за красота. Те само ще ви накарат да се чувствате грозни.
...
Пътувайте.

Приемете някои вечни истини: цените ще растат, политиците ще флиртуват. Вие също ще остареете.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
16.04.2007 г. 00:18
Посетено:
714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3807-ne-e-zadalzhitelno-no-vse-pak-pomaga