Нет@кценти

Христос воскресе! Воистину воскресе!

НетАкценти (55)

◊ ДЕНЯТ

Пасхата
Калин Янакиев

Упрекват християните, че вярата им е твърде отчуждена от прекрасната плът на този свят, от сетивността, от красотата му. Но именно Пасхата опровергава това.
...
Вслушайте се в камбаните, звънтящи под високото среднощно небе на Пасха, и осъзнайте какво е това, което те възвестяват ето вече толкова векове. Няма да се побоя да кажа: те възвестяват най-невероятното, едно безумие, което християните, без каквато и да било уговорка, изповядват, че е факт – смъртта се пропука, смъртта се свърши. „Този свят“, следователно, премина. Светът, в който всичко живо умира, в който цари един закон – този на тлението, за който вечността е недостъпна, свърши. Изгря един, съвършено различен от дните му, които идват, за да отминат, Ден – Денят, който вече няма да свърши, защото той е изгрял, след като смъртта е свършила, след като „дните“ са се свършили.


Смъртта няма власт над нас     
Автор Презвитер Стефан Стефанов

Възкресението е било камък за препъване през всички епохи. Причината е все същата – непознаване Писанията, ни силата Божия. В случая атеистите са по-последователни. Защото да вярваш, че Творецът е създал Всемира, а е безсилен да извърши възкресението, е елементарно несъстоятелно.
...
Затова апостол Павел пише: „Ако... Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”.
...
Възкръснал ли е Иисус Христос? Или Неговото тяло е било откраднато от учениците Му? Иудеите, които разпространили тази мълва, е трябвало да „приспят” цялата стража, поставена специално да варди гроба на разпнатия Христос. Но щом като римските войници са спали, как са видели какво са направили учениците?..."


Ако се поровиш в интернет, няма как да не попаднеш на информацията, че Великден заедно с Коледа са "едни от най-почитаните семейни празници в България". Празникът е наистина почитан, а дори има православни доводи, че: за разлика от Коледа Възкресение Христово е някак повече негово, на православието, защото самото то било повече небесна, отколкото земна религия. Затова му прилягало повече Възкресението, а не Въплъщението - акт, който впечатлява католицизма заради по-осезаемата му пристрастност към земното. Споровете на теолозите са безконечни,...

През ония времена - в IХ век, сред създадените от варварите държави вследствие на Великото преселение на народите цари нещо като религиозен кипеж - към Багдад, Константинопол, Рим прехвърчат емисари, които канят учени люде да разясняват основните постулати на своите канонични убеждения. Днес тяхната роля е възприета от медиите: по Би Ти Ви Ани Салич ни обяснява, че на Велики четвъртък не се върши никаква къщна работа, вестниците се надпреварват също да ни съветват какво да вършим, за да сме в синхрон с религиозните норми.


◊ ПРОФИЛИ

Естеството на нещата
Художникът Росен Марковски и Фабриката за идеи

Марковски истински се плаши да си представи какво ще стане, когато всички започнем да ходим в един и същ огромен мол, който преди това е погълнал по-малките молчета. "Не може да си свободен да правиш това, което искаш, когато трябва да бъдеш комерсиален." Марковски разбира това, когато се захваща да прави вътрешното оформление на едно заведение в "Сити център". "Това помещение няма нито един отворяем прозорец. Кислородът се подава само с вентилационната уредба и е изчислен за точно определен брой хора, за определено време." Росен изпитва на гърба си абсурдния сценарий, в който някой натиска копчето и всички вътре спират да дишат.

В продължение на два месеца хората, които работят по заведението, дишат много икономично, тъй като собствениците отказват да пускат вентилационнната система, за да не се пълни с прах от ремонта. "И като влезеш вътре, буквално след половин час ти се доспива зверски, мускулите ти окапват... и това в 10 сутринта." Ситуацията се повтаря с доста повече хора на тържественото откриване, понеже събралите се "дробове" превишават предвиденото количество кислород. "В мола всичко ти е подредено, събрано на едно място, дозиран ти е кислородът, най-важното е да консумираш повече.

Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
08.04.2007 г. 20:39
Посетено:
692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3781-hristos-voskrese-voistinu-voskrese