Нет@кценти

..., тупкат сърца ни

НетАкценти (53)

◊ БЕСЕДИ

Елиан Гешев: Не може 1 милион души в България да са престъпници!
Петър Вълков

Понеже не могат да спрат сайта, който не е в тяхната юрисдикция, господата решиха да го филтрират, както навремето заглушаваха радио „Свободна Европа”. Те са си милиционери и решиха, че могат да спрат достъпа на всички българи накуп до която си решат медия по света.
...
Законът е така направен, че вие ако попитате г-н Петков от парламентарната трибуна „Колко пъти може да бъде задържано едно лице без никакви доказателства по този член?”, вероятният отговор ще е „Колкото трябва”. Това доказва още веднъж правото на пълен полицейски произвол в нашата страна.

Гешев да чете закона
Светослав Василев,
зам.-шеф на столичното следствие


Знам всички идеи на Елиан Гешев за свободното разпространяване на информация в интернет. Той обстойно ги е развивал като тези по време на проведените разпити. Мисля, че той сам не вярва в тях. Според мен не е удачно да спорим на юридическа тематика, защото смятам, че той не е компетентен в тази област.


◊ ПРОФИЛИ

Димитър Гочев: Искам да поставя Боян Папазов в Германия
Теодора Каролеева

Димитър Гочев споделя, че в началото много се е колебаел дали има нужда от подобен гастрол у нас:

За мен театърът винаги е бил нещо локално. Той е нещо добро или лошо, там където се създава. Да се мести на други места, в други култури си е трудна работа. Актьорите настояваха. А аз винаги слушам актьорите.

Димитър Гочев в София
Людмила Димова

От 1985 насам, когато режисьорът се установява в Германия, критиката го следи неотлъчно, но през последните сезони  - може би защото са в Берлин - постановките му във Фолксбюне и Дойчес Театер редовно се превръщат в медийни събития.
...
Освободеният от клишета и сантименти „спартански театър” с „универсално-антропологична валидност” (според критиката), който създава наследникът на Хайнер Мюлер и Бено Бесон, продължава да вълнува. За него, обитателя на малък остров сред безбрежното медийно море, театърът все още е най-същественото пространство с преживяваната крехкост на телесното и на мига.


◊ ЮБИЛЕЙ

50 причини да обичаме ЕС

1) Край на войната между европейските нации.
8) Закони, които правят по-лесно за британците купуването на имот в Европа.
18) Забрана за пътуване из цяла Европа на тирани като зимбабвийския Роберт Мугабе.
32) Строга забрана върху опитите със животни за козметичната индустрия.
37) Европейските банани си останаха със същата закривена форма, въпреки опасенията на скептиците.
50) Списък като този влудява евроскептиците.


◊ ЕЗИК МОЙ, ВРАГ МОЙ

България се представи с тиквеник в Берлин

На 50-ия рожден ден на Европейския съюз в Берлин България се представи с гордостите на българската национална кухня - тиквеника и баницата с овче сирене.

В церемонията участва и президентът на България Георги Първанов.


◊ АРХИВИ

Блудният син, който никога не се завърна
Весела Илиева

...
Отвъд оградата младежът не спира да буйства, а богохулните му крясъци кънтят през прозорците на църквата. Невъзмутимо пасторът се връща на амвона и продължава неделната си проповед. Песнопения след нея заглушават виковете.
...
През пролетта на 1902 г. известният американски богослов Ф. Е. Кларк е гостуващ лектор в Американския колеж в Самоков. Лекциите му се радват на широк интерес. Групи интелектуалци пътуват от цяла България, за да участват в дискусиите с него. Пред американската преса Кларк ще сподели: "Oтдавна не съм прекарвал такава благословена атмосфера като тази в Самоков, България."

Това, което теологът пропуска да каже, но отбелязва в дневника си, е сблъсъкът му с провокациите на един 20-годишен словослагател, работещ в печатницата на евангeлската мисия в Самоков.

На всеки в аулата на колежа прави впечатление кресливият глас, с който младият мъж се опитва да обърне дискусията по богословски проблеми в разговор за марксизъм и революционен атеизъм. Кларк и слушателите му нямат представа, че стоят пред бъдещия комунистически диктатор Георги Димитров. Този, който четири десетилетия по-късно убива без съд и присъда свещеници и пастори, църковни служители и миряни, обричайки ги на ада на комунистическите затвори и концентрационни лагери.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
26.03.2007 г. 00:02
Посетено:
630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3717-tupkat-sartsa-ni