Нет@кценти

И няма излаз от този напредък...

НетАкценти (48)

◊ ЧИТАНКА

Нова българска за продан
Силвия Чолева

У нас няма литературни агенти, които да посредничат в отношенията между издател и писател и се налага те да бъдат или приятелски, или поне близки, в което няма нищо лошо, но е непрофесионално. Липсата на дистанция и сега често вкарва издателите в клопката да издадат слаба книга, а писателите – да се чувстват неловко или унизени. Промяната – с малки изключения, е все още въпрос на бъдещето. Почти няма българска книга, която да е минала трайната граница на 500 бройки тираж, а и да я мине, не знае точно с колко, освен ако не е някое бивше величие от времето на социализма или носител на награда.

Едно от най-трудните неща днес, които издателят трябва да направи, е да рекламира своя автор. Но той често е зает да търси пари по различни проекти за издаване, които все повече намаляват. В същото време липсват механизми за подпомагане на родната литература – и от държавата, и от фондации или други организации (дори за кандидатстване по програмата “Помощ за книгата” засега вноската за всяко заглавие е 80 лв., докато в чуждите фондове такси не съществуват дори когато кандидатстват издатели от други страни!). Явно на нашата държава й е последната грижа литературата, а то значи и културата…


Овертюра
Христо Буцев

Случилото се е толкова потискащо банално, толкова поразяващо банално, че единственото, което може човек да направи, е да го пусне през ушите си и да се опита да го забрави.

Един преподавател ми разказа, че седем от десетина студенти – четвъртокурсници, явили се на изпит, са написали овертюра вместо увертюра.

И, разбира се, нищо не се случва – а и какво ли да се случи. ВУЗ-ът си е ВУЗ, студентите му – бъдещи специалисти. Обществото ни – развиващо се. Приносът ни в Европа – съществен, културен…

Когато им обърнеш внимание на грешката, тези млади хора те гледат със сияйно-празен поглед. Те не разбират защо се вълнуваш. Бих казал, че не разбират защо трябва да учат български, защо трябва да знаят български. Не разбират защо трябва да са грамотни.


◊ ПРОФИЛИ

С няколко обиколки напред
Петя Владимирова

Малина Петрова
Тя е не само режисьор документалист. Тя носи товара на автентично дисидентство (ах, тази дума) - и с филмите си, и с другия си живот - отвъд прожекторите и камерата. Но не се изкуши от политическата сцена. Затова пък през декември миналата година стана първият носител на наградата "Паница" за гражданска доблест, учредена от фонд "Дими Паница" и Нов български университет...

"Защо награда за гражданска доблест? За да върнем блясъка на думата доблест и още по-важно - на позабравения модел на гражданско поведение, който поставя най-високо общото благо, който изисква самоотверженост и вдъхновение за постигането му и утвърждава ценностите на активната гражданска позиция, на хуманизма и толерантността." Така Димитър Паница обясни смисъла на наградата при връчването й на Малина Петрова през декември 2006.


◊ ТРЕВОГИ

Застарялата ни академична общност е проблем, смята Вълчев

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев заяви, че разработваната в момента стратегия за висшето образование цели да го направи по-конкурентно и да отстрани най-сериозните му слабости.

Няма доцент под 35 години, професор под 45 години, а в същото време повече от 1000 са асистентите на 60 години.


Доц. Градев: Защо епископ Николай не се възпротиви на масонското присъствие в храм Света Неделя?
Православие.БГ

В интервю за бТВ митрополит Николай нарече Папата "еретик", като в същото време отрече да е осуетявал влизането на Папа Йоан Павел II в олтара на храма Св. Александър Невски.

В писмото се припомня още един съществен момент от периода, през който епископ Николай беше викарий на Софийския митрополит - опелото на убития Илия Павлов, извършено в столичния храм Света Неделя преди няколко години, в присъствието на повечето митрополити на БПЦ и пълния състав на висшето ръководство на български масонски ложи.


Православная подделка
Любослава Русева

Както можеше да се очаква, скандалният доклад на Националната разузнавателна служба за така наречената Интерпарламентарна асамблея по православие отшумя като всички български скандали – за няма и три дни.
...
"На православието е отредена важна роля в геополитическия инструментариум на Русия." Казва го лично руският патриарх Алексий Втори на Осмия Всеруски народен събор преди две години. Цитиран е в руските вестници заедно с изказването на тогавашния външен министър Игор Иванов: "Балканите си остават в сферата на външнополитическите интереси на Русия, като немалко значение за защитата на тези интереси имат междуцърковните връзки." Не след дълго и самият руски президент Владимир Путин посочва "православието и ядрения щит" като "двете неща, необходими за обезпечаването на външната и вътрешната национална сигурност на Русия".

Само дотук се налага следният извод: Лениновата формула "Съветска власт плюс електрификация" е префасонирана на "Православие плюс енергийна зависимост".
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
19.02.2007 г. 00:19
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3505-i-nyama-izlaz-ot-tozi-napredak