Нет@кценти

Движения в полукръг

НетАкценти (47)

◊ ПРОФИЛИ 

Уморените заспаха, живите – те нека бдят!
Интервю на Иво Беров с
Вера Мутафчиева

- Като историк поддържам, че онези европейски нации, които надделяха над харча си, са от най-трудно преживелите своята история, включително и география. Нашият природен рахат не ни е принуждавал към напрежение и умствени напъни (к.м., А.Д.). Дори побългареният социализъм не успя да ни умори отглади, както се случи другаде. А заради туй, че у нас изучаваме основно родната история, съпроводена с ридания и многовековна несрета, ние искрено вярваме, че за други европейци съдбата е била майка, докато за българите – мащеха.

Трябва да ви призная, че вярното е напротив: всяко днешно благополучие из Европа е плод от страдания, от които хабер нямаме. Първо: поради слука на климат и почва, на рядка населеност и мъчно достъпни планински масиви. Бих продължила с изброяването, но нали съм “отродителка”, предпочитам да спра дотук и с генералния извод: всеки живее битието, което вековно си е заплатил
(к.м., А.Д.).


◊ РЕФЛЕКС

Науката ни е динозавър
Любима Йорданова

По време на заседанието на 2.02.2007 г. в Народното събрание министърът на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев внесе смут в душите на българските учени по отношение на собствената му компетентност в областта, която би трябвало да ръководи. Правилото е, че човек първо учи, тогава ръководи. Обратното може да срути системата.

Само че в МОН няма подготвени специалисти, които да се сетят дори, че трябва да надникнат в разработените в ЕС документи, чертаещи общите насоки на развитие в тематичната област. Аз лично не съм чула г-н министърът да споменава термина eLearning, а програмата е приета още в Комисията "Проди" през 2003 г., а първият й етап завърши в края на 2006 г. Не съм го чула да споменава и за програмата eTwinning, наименование, което в свободен превод би трябвало да значи "побратимяване в интернет". Програмата е в действие в ЕС от 2005 г. и подпомага училищните партньорства. Да припомням ли, че 2006 г. беше обявена уж за Година на електронното образование в България? И дали пиарът има нещо общо с реално извършваната работа в МОН?


◊ СВИШЕ

Предрешен ли е изборът за пловдивски митрополит?
Нина Александрова разговаря с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

- 2007 година – България е в Европейския съюз, и така да се разправят духовници помежду си с бой и хвърляне от моста?

- Някои хора като че ли не разбират от друго, поне аз така смятам. Действително трябва да се отстояват някои неща. Вярно е – Христос преди всичко ни учи да обичаме ближния, но все пак, когато той го заслужи.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
11.02.2007 г. 23:22
Посетено:
633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/3474-dvizheniya-v-polukrag