Нет@кценти

Равномерно и пъстро

НетАкценти (34)

Гордости

Австрийците заинтригувани от българската драма

На 9 октомври, ден след закриването на Франкфуртския международен панаир на книгата, във виенския театър Драхенгасе ще бъде представена антологията "Младият български театър".

Интересът на австрийските издатели към съвременната българска драма е в това, че намират пиесите ни привлекателни с наситеното чувство за хумор, завладяващите диалози и много поетически моменти, предизвикващи дълбок размисъл.



Профили

Писателят Ивайло Петров като художник
Автор: Кремена Камбова

Малцина знаят за голямата страст на Ивайло Петров към рисуването. Много багра, въображение, искренност и хумор, богата душевност и светоусещане, присъщи само на целунатите от Бога. Това видяхме и почуствахме всред картините.

 Стинг: Историята е съвкупност от прочити
Интервю на Мария Добрева
В едно интервю сър Джон Гилгуд казва, че младите актьори не могат да играят Шекспир, защото не го разбират, не четат достатъчно и не ходят в музеи. Споделяте ли това мнение? Мислите ли, че историята е важна?

Историята не е просто минало, не е само отрязък от време. Мисля, че тя е съвкупност от прочити. Което означава, че каквото и да се случва днес, то е важно толкова, колкото и вече случилото се. И за мен е особено важно тези събития да се срещат и да се преобразяват помежду си, да се обогатяват.

Роланд Бур: Захвърлен в България
Превод от английски: Милена Кирова

Най-дълбоко ми въздействат местата, които успеят да ме изненадат. А България със сигурност ме удиви.

...Първите ми впечатления от София? Масивна железопътна гара, няколко безстопанствени кучета, приятелски настроен шофьор, който ни разведе из града в търсене на малък хотел, оживени улици, изпълнени с движение, лющещи се фасади на къщите, няколко свободно висящи тухли, които заплашваха да паднат върху главите на минувачите, много строителство, един румънски професор по френски, с когото деляхме жилище и с когото се заговорихме на френски… Но тези неща не ме поразиха. Поразиха ме пет други неща: неотдавнашното противоречиво наследство на един доста строг марксизъм, възможността да съществува град без велосипеди, далечното минало, ролята на религията след комунизма и хубавите жени."


Времена

Big Brother 3: На дъното
Митко Новков

Всъщност, ако реализирането на Big Brother 3, освен самата печалба, е имало за цел и да ни покаже докъде е паднала българската нация – успява. След като някъде в недрата на българското живеят такива плоскости, нещата са за окайване. Океан от простотия; един истински вулгарен Соларис, който ни облъчва с мизерни представи и пошли мечтания.

Народе????

Мълчи народът. Мълчи и гледа...
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
09.10.2006 г. 00:52
Посетено:
699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2825-ravnomerno-i-pastro