Нет@кценти

Приятната модерност

НетАкценти (33)

◊ Религията като политика

Вяра, разум, университет

Бенедикт ХVІ
Превод от немски Евелина Митева

Уважаеми дами и господа,
За мен е вълнуващ момент отново да се изправя на университетската катедра и отново да имам възможността да чета лекция.


◊ У нас

Дискусиите ни
Ангел Игов

"...но ето че атмосферата се оживи от изказването на Никола Кицевски, който представи в. „Труд“ като една открита за българската критика трибуна; от това, че критиците обаче не търсели „Труд“, г-н Кицевски направи извода, че критици у нас няма. След острото възражение на Елена Алексиева, която го попита дали си представя ролята на критиката като потвърждаване на постановената отнякъде гениалност или класичност на определени автори, г-н Кицевски разшири тезата си и върху българските писатели и провокира аудиторията с мнението, че критиката у нас трябва да отговори на въпроса: „Защо българските писатели не могат да пишат?“

"Ако е вярно, че най-интересната критика в България се пише в университетите, то това не е нищо друго, освен пример за нефункциониращия книжен пазар и абсурдните механизми на българското книгоиздаване. В страните, където е акумулирана по-сериозна читателска маса и издателствата са заинтересувани да продадат продукцията си, а не просто да харчат субсидии или да налагат политически и шуробаджанашки интереси, мястото на критиката е в печатните и електронни медии, и там тя изпълнява функцията си на посредник между книгата и читателя – но не като реклама, а именно като критика."


◊ Профили

Гюзелев: Горко на певец, който няма собствени идеи

Екатерина Дочева

"От кого съм се учил? Много е трудно да се каже - от този това научих, от онзи - не! Артистът, развивайки се, се учи от всичко, граби с пълни шепи, дето се вика. Ти участваш в един общ живот, в едно общо музициране и човек някак си расте с всичко това. Оттук малко, оттам малко, в един момент току си дадеш сметка, че може би си вече на друг етап от развитието си. Но е много трудно..."
- Имаш наистина вид на човек, когото стресът не докосва.
- Не е вярно. Аз сигурно имам вид на човек, който е самоуверен, но всъщност не съм такъв. Много съм притеснителен някой път... Това е почти болестно състояние в мен. Може би защото приемам нещата с много отговорност. Така съм свикнал. Това е професионално изкривяване. В седем часа палката на диригента се вдига и ти трябва да си готов.


Един добър християнин, отдал се на весело пиянство
Известният руски писател сибиряк Евгений Попов за творческото опиянение, алкохолизма и руската водка

от Георги Борисов

Да поговорим тогава за пиянството и алкохолизма на творческите натури? Има теория, че много шедьоври са създадени в алкохолно опиянение.

Това не е вярно. Във всеки случай аз не знам за такива случаи. Пие се или преди, или след. Изобщо водката няма никакво отношение към таланта. Знаменити пияници в историята на литературата и на културата - да, има много. Дори е по-лесно да изброим изключенията. И тази бригада е международна! И в нейните редици няма нито един алкохолик. Това са истински пияници и в тази дума няма нищо обидно.


◊ :)

Братя Мангасариян и теориите им за заемите, сиренето и ЕС

Среброто, Зюмбюл и Кулю се карат за битови проблеми от художествен характер.

Те са от партията на пластроните, но всеки е с различно чувство за финес.

Деяна Ангелова

"Европейските ни хонорари най-накрая ще станат легални. Нашето желание е да разбере българският народ, че в Европа интелектуалците са точно толкова интелигентни, колкото у нас, и селяните са точно толкова селяни, колкото в България. Ако някой си мисли, че в Европа хората не живеят, за да си плащат парното, много се лъжат."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
02.10.2006 г. 01:02
Посетено:
488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2791-priyatnata-modernost