Нет@кценти

Библиотека „Зора” в Сливен с нов блог и информационни услуги

Най-старото книжовно средище в Сливен - Библиотека „Зора”, увеличи възможностите за потребителите на услуги, свързани с четенето и книгата, чрез разширените информационните масиви в новия си блог blog.zora-sliven.net . Неговите разностранни функции, допълващи и разширяващи тези на съществуващия сайт на библиотеката, бяха представени от директорката на културния институт Мариета Главчовска (в присъствието на председателя на НЧ „Зора” Минко Стефанов, на секретаря на читалището Галя Георгиева и представители на медии).

Нужно е да припомним достойнствата на сайта, който разграничава сведенията за библиотеката (с данни за историята й, летописа, структурата, ценните издания, правилата за обслужване, дарителите и ценоразписа) и тези за читалище “Зора”: с представения устав, фестивали, функциониращата Школа по изкуствата „Мишо Тодоров”, смесения хор „Добри Чинтулов” (ръководител акад. Методий Григоров) и фотогалерията.

Блогът благоприятства и допълва достъпа до нов масив сведения и източници от разностранен характер, съвместно с вече съществуващия сайт, някои от които в него - уникални по своето съдържание и време на създаване. Изграденото в далечната 1860 година Народно читалище „Зора” - пространство за развитие преди векове на културния живот на града под Сините скали, притежава уникална сбирка от ценни издания и старопечатни книги, сред които на Аристотел и източници, дарени от видни спомоществователи на книжовното дело в Сливенско: Йоан Екзарх, митрополит Иларион, сем. Чинтулови, д-р Начо Планински, Стефан Гидиков и др. Чрез своя сайт и дългосрочната си политика Библиотеката все повече утвърждава мястото си в съвременен Сливен като хранилище на документи и модерен информационен център, осъществяващ достъп до електронни бази данни от регионален и национален характер, както и консултантски услуги от служителите на културния институт за четящите. При реализирането си проектът с иновационен характер стана тогава възможен чрез подкрепата  на Програма „Глобални библиотеки” (Грантова схема за финансова помощ).  В своето обобщение директорката подчерта достойнствата на двата източника: един  динамичен сайт за електронни услуги, в чиято структура особено място е отделено и на „Виртуална справочна служба”, даваща отговор на граждани по актуални теми от различен характер чрез изпращане на нужната информация-отговор на електронната им поща; достъп до действащи нормативни документи, законодателни актове и тяхното приложение. Подобрена е дейността по важни за потребителите дейности в процеса на търсене на работа от безработни граждани: чрез помощта от Бюро по труда в Сливен (по споразумение) се осъществява предоставяне на сведения за свободните работни места и длъжности; на съдействие в изготвяне на СV от кандидатстващите.

В отделен „блок” са дадени информация, достъп и връзка към най-значимите за функционирането на обществения живот институции (Община Сливен, Областна управа, Районен, Окръжен съд и Административен съд, както и афиш с културните събития в града и региона. В „блока” за информационните ресурси съществуват  връзки към новините, към уеб информационните източници и тези, даващи на учениците ценни сведения и помощ в учебната им дейност.

В новия блог на библиотека „Зора” към Читалище „Зора-1860” са поместени връзки към видните личности-съзидатели на Сливен,  събитията и фактите; към емблематичните за културното развитие на града празници „Сливенски огньове”, към Деня на Сливен – Димитровден, и присъжданите от общината почетни награди, към представяните в Литературния салон автори и творбите им. Особено ценно достояние за гражданите е обособяването в блога и връзката към  „Дигитална библиотека”, както и към библиотечните каталози. Още при създаването му е въведена информация и показано участието на библиотеката в текущи национални събития, като Националната библиотечна седмица; за дейностите с възрастни (обучение по IT компетентности), за безплатното обучение по компютърна грамотност и работа с мобилни устройства, както и дейностите на някои формации към читалище „Зора” (турнето в Белград на хор “Добри Чинтулов”) и др.

Новият блог на библиотека „Зора” в Сливен се осъществява отново с финансовата помощ на Фондация „Глобални библиотеки” – България. Реализирана е в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” и в изпълнение на договор с Министерство на културата № РД11-00-338 от 20.12.2017 г.

След представянето на новия блог на библиотека „Зора”, Галя Георгиева – секретар на читалището, предостави сведения за подготовката на организираните от културния институт детски фестивали и необходимостта от възкресяване делото и дирята на композитора Мишо Тодоров.

Считаме, че съществуват реални условия за обединение на информационните потоци от двата източника (действащия сайт и новия блог на библиотека и читалище „Зора”) в единен обобщен и „синтезиран сайт”: с обширната, разширена и нововъведена разностранна информация, раздели и връзки - в услуга на гражданите на Сливен и региона и на техните духовни потребности.                                                                                                  

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.06.2018 г. 14:18
Етикети:
блогуебсайтСливен
информационни услуги
Библиотека Зора
Посетено:
2447
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/27859-biblioteka-zora-v-sliven-s-nov-blog-i-informatsionni-uslugi