Нет@кценти

Части от цялото

НетАкценти (31)

◊ ЗВЪНЕЦ!

Моето педагогическо кредо

Джон Дюи. Превела от английски Зорница Христова

"Вярвам, че образованието е част от живота, а не подготовка за бъдещо живеене.

Вярвам, че ако влагахме девет десети от енергията, с която принуждаваме детето да научи определени неща, за да следим дали то си изгражда правилни представи, обучението щеше да постигне изключителен напредък.

Вярвам, че образованието е основен метод за социален прогрес и реформи.

Вярвам най-сетне, че учителят се занимава не само с обучението на отделните личности, а и с формирането на истински социален живот.

1897 г.

Още една изненада подготви МОН за учениците - обучение с триизмерни филми. Това ще стане чрез приетата образователна програма за извънкласни занимания. Деца от цялата страна заедно с учителите си ще гледат филми в области като биология, география, изкуства, технологии, околна среда и космос, създадени в сътрудничество с реномирани институции като NASA, National Geographic и Discovery.

Операцията copy+paste

Петя Александрова

Всеки компютърно грамотен човек (а те, надявам се, вече са болшинство дори в България) добре познава операцията copy+paste. Тя е “велик двигател на световния прогрес”, но отваря и бездна от възможни спекулации. За което всъщност компютърът няма никаква вина.

За добро или лошо можем да се опрем само на съвестта и етиката на нашите колеги да не ни пробутват едни и същи текстове на няколко места – пък, където се получи… Защото лично аз отказвам да се превръщам в пъдар и да дебна дали предложеният ми текст няма да изскочи отнякъде. Намирам, че е разрушително за професионалните отношения да подозирам останалите и да ги проверявам, да не говорим, че едва ли човек може да обхване безбройните издания и електронни медии, където авторът му евентуално може да направи copy+paste.


◊ Профили

Natural born Performer

В България актьорът Самуел Финци отдавна е звезда, а след ролята на Иванов в берлинския театър “Фолксбюне” е на път да стане звезда и в Германия, твърди авторитетното списание "Theater heute", което публикува негов портрет от Петра Козе.

Самуел Финци – танцьорът, клоунът, музикантът сред германските актьори. Елегантният. Магьосникът. В ролята на Иванов той показва как една фигура изчезва по време на представление, макар че телом продължава да присъства. “Как го постигате?”, го пита респектиран Хенинг Ришбитер след премиерата и с това 40-годишният актьор наистина се гордее. Защото дневната на Хенинг Ришбитер на "Темпелхеренщрасе" е една от първите явки на Самуел Финци, когато преди 16 години пристига в Берлин: български актьор без сценичен опит, който изобщо не говори немски.


◊ Памет

Артист от европейска величина
130 години от рождението на Сава Огнянов
Огнян Стамболиев

Изкуството на актьора е мимолетно, остава в ефира. А за артист като Сава Огнянов, напуснал земния свят преди седем десетилетия, днес трудно можем да си създадем реална представа - липсват записи, филмови ленти, не са живи и съвременниците му. И все пак, знаем, че е бил сред първомайсторите на българската сцена, че името му се нарежда до имената на Васил Кирков, Адриана Будевска и Кръстю Сарафов.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
17.09.2006 г. 23:33
Посетено:
655
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2733-chasti-ot-tsyaloto