Нет@кценти

Лица и маски

НетАкценти (30)

Гордост

"Маймуни през зимата" обра наградите "Златна роза"

Диана Иванова

Дебютният филм на режисьорката Милена Андонова "Маймуни през зимата" беше определен за най-добър български игрален филм от журито на ХХVІІ фестивал "Златна роза".

За най-добър български режисьор бе обявен Илиян Симеонов за филма му "Пазачът на мъртвите".

Актрисата от театрална работилница "Сфумато" Диана Добрева получи награда за женска роля "Златна роза" за филма "Маймуни през зимата". Дебютната лента на Милена Андонова обра повечето награди на фестивала за българско кино, който се проведе във Варна.


Профили

Недоверието е самоограбване.
Режисьорката Маргарита Младенова пред “Инсайт”

"Аз поначало мисля, че ние сме щастливи хора, колкото и да ни е трудно да правим театър. Защото кой ли ни обръща внимание сред тези мерки и теглилки, сред тези либерални стратегии, сред това, към което се е затърчал целият този живот, който като че ли може без изкуство."  
"Изкуството непрекъснато държи будна човешката памет за едно друго предназначение – напомня му, че животът не е само това, което живеем във всекидневието."


Механизми

Литература и медии
Владимир Трендафилов

"Вярно, литературната литература още не е мъртва. Но запада – също както футболният футбол, политическата политика и всички останали поприща, които мечтаят да минат за експертни, за да изгонят масовия потребител от участие в създаването и разпределението на вътрешните им ценности."

Откъде черпи силата си нашата всекидневна преса? От това, за което пише, или от това, за което има споразумение да не пише? ... Всеки път, когато стане някакъв прецедент, мутренско убийство или корупционен скандал, из вестниците изведнъж, покрай всичко останало, започват да се мяркат без предизвестие някакви важни имена, които обаче едва сега за пръв път чуваме. Защо не сме ги чували и друг път? Ако са нови за нас, нови ли са и за тия, които управляват вестниците? И ако са им били известни, защо досега не са ни информирали?"

"Вестниците все още не принадлежат на гражданите. Те са главно инструменти, с които отделни групи от властта се борят една с друга за повече власт."

В. "Зюддойче цайтунг": ВАЦ се престори на спасител на печатa в България

"Неудачен излезе опитът на концерна великан ВАЦ да се представи за спасител на свободата на печата в България в схватката му с малката издателска група "Икономедиа". Това се казва в публикация в германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Великите българи днес 
Екатерина Цветанова

"Като погледнем нашата действителност много скоро вместо класацията „Великите българи" ще има класация "Корумпираните българи". И тогава ще имаме голям избор."


Защити

Георги Дамянов, директор "Авторско право и сродни права" в МК: Интернет ще убие останалите видове пиратство
Даниела Стефанова

Има мнения, че законът работи не в полза на авторите, а на огромните филмови, звукозаписни, софтуерни компании. Чие право защитава законът?

- Четох наскоро "Илюстрована история на авторското право", книга за американското право. В нея може да се види как с годините американците са се превърнали в негови защитници номер едно, а са били една от най-ретроградните политики в тази област. Те осъзнават още по време на Втората световна война, че са водещ производител на интелектуални продукти и започват да бранят ограбването им."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
11.09.2006 г. 00:17
Посетено:
667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2702-litsa-i-maski