Нет@кценти

Жега. Тук и сега

НетАкценти (28)


На фестивала в Карлови Вари "Маймуни през зимата" спечели наградата за най-добър филм, единственото отличие в конкурсната програма "На изток от запад".

"Има две опции: едната е да те е страх, а другата е смело да излезеш от схемите, като тази да говориш повече за социалното, отколкото за личното. За мен е важно, че "Маймуни през зимата" е филм, който се занимава с лични истории, който е максимално близо до героите си не само в техните социални роли, а като човешко преживяване. За мен това е смелост - другото е по-лесно и банално."


Профили

Ако имаш 99% талант, и 1% труд е достатъчен
Милена Димова

Западът не се смее на хумор, при който някой на сцената нарича друг "педераст", твърди режисьорът Теди Москов.

"... и въобще не е коректно да се говори за "тип" хумор - английски, френски или български. Става дума за простотия и духовитост."

"Има земя, която е дала Лепа Брена, и земя, която е дала Вивалди - две различни категории."

"Реформи в културата не могат да се правят. Както казва Уди Алън, никой не е вземал решение Ренесансът да се проведе в Италия. Духовност не се създава с ведомства и административни мерки.
...германските общини дават огромни суми за театър, но Германия е богата страна. Така че дайте да си говорим по-скоро за работа, за т.нар. бачкане."


• Кадмиев автопортрет
монолог на Румен Скорчев, провокиран от Мария Ландова

"Стайков ни казваше: “Момчета, изкуството не е до Драгоман.” Всеки един от нас върви след това, което е постигнал. Ако една картина не върви добре, колкото повече не става, толкова повече са шансовете да стане добра.

Сега изкуството е оставено в ръцете на хора, които не разбират. Има едно правило – енергията е една в човека и еднакво се разлива. На някои се отдава в много посоки, а на друг не достига за нищо. България има художници, но няма мениджъри."


• Интернет ще доведе до нова свобода на словото

Доц. д-р Георги Лозанов, медиен експерт
Албена Чешмеджиева

- Медийната регулация в България приближава ли се до европейските стандарти?

- На книга да. В действителност трудно. Има нужда от много сериозна ревизия на медийното законодателство. На практика обаче не защото законите не работят сами, те минават през отношения, а нашите отношения, за съжаление все още носят белега на сенчестия свят, т.е. на големите конспирации така да кажа.

С развитието на технологиите ще се появяват нови медии, откъдето ще дойдат и новите стилове на информиране на обществото. Аз много се надявам в това отношение на интернет, на конвергенцията на интернет с фактическите медии, с печата, с ТВ. Защото новите медии дават чисто технологическа гаранция за свобода.

В интернет няма кой да ти диктува или да те манипулира, или много по-малко може да го прави. Това ще е голямо освобождаване на свободата на словото, нова свобода на словото."


Срамота!

Пей, сърце! ...

"Продават се, мамо,
         белите манастири,
         белите манастири, мила мамо..."

Началната цена, от която тръгва търгът е 223 000 лв.

Приватизират манастира “Свети Панталеймон”
В обителта е починал цар Борис I, работили са ученици на Кирил и Методий
Павлина Живкова

Варненски Митрополит Кирил:
"За първи път в историята на българската православна църква ще бъде продаден манастир".


Но Слава Богу!


Младен Станев е първият българин, който си купи манастир, като участва в явно наддаване за него.

"Смятам, че за да се стигне до този парадокс - нещо, което няма цена, да се продава на търг, е водена умишлена политика. Църквата буквално бе поставена в безумна ситуация.

- Сега какво ще стане с манастира?

Манастирът остава към митрополията. Идеята е да стане духовно-просветен център, който няма аналог на Балканите. Там ще се преподават уроците на славянобългарската просветна школа."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
21.08.2006 г. 00:01
Посетено:
541
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2630-zhega-tuk-i-sega