Нет@кценти

България - дела и документи

НетАкценти (25)


Стефан Галибов
"Двата български филма, които бяха показани в официалната селекция на завършилия в събота 41-ви международен кинофестивал в Карлови Вари, спечелиха награди.

"Обърната елха" - първият съвместен филм на режисьорите Иван Черкелов и Васил Живков, си раздели отличието на журито с чешкият Beauty in trouble на Ян Хржебейк.

Другият български филм с награда от Карлови Вари в програмата "На Изток от Запад" е "Маймуни през зимата" на дебютантката Милена Андонова."


Откриха най-стария тракийски град
В него има царска резиденция на над 2500 години

Ели Куманова

".....обектът датира към V в. пр.н.е. и е на огромната за онова време площ от 25 декара. Това е град на траките, най-старият от намерените досега..."


Открито писмо за закритите центрове

До г-н Сергей Станишев
Министър-председател

Копие: до г-н Стефан Данаилов,
Министър на културата

- до г-жа Нина Чилова
Председател на парламентарна комисия по култура


Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас във връзка с публикуваната на интернет страницата на Министерски съвет информация относно предложеното от министъра на културата и приетото на заседание на Министерски съвет от 08.06.2006 г.

„Постановление за приемане на Устройствен правилник на Министерството на културата и закриване на Националните центрове по изкуствата и културните дейности към Министъра на културата“.


ДДС върху книгата

Какво представлява ДДС?
ДДС е косвен данък, заплащан от крайния потребител, т.е. от читателя.

В какво се състои проблемът?

- Печатните произведения и книги трябва да бъдат елемент на социалната и културна политика на държавата, а не на финансовата;

- Високият ДДС върху печатните издания е данък върху информацията, изразяването на мнение, образованието и литературата;

- В почти всички страни от ЕС печатните произведения се облагат с намалена ставка или са освободени изцяло от ДДС, доколкото са жизненоважни и общественополезни като лекарствата, храните, болничното обслужване, детските стоки, образователните услуги и др.

◊  Годишнина

  Хенрих Ибсен - вечният изгнаник

Жак Дьо Декер
Превод Вера Маринова
 
Изминаха сто години от смъртта на норвежкия драматург Ибсен, който прекара двайсет и седем години в изгнание извън своята родна Норвегия.

Нора Ибсен: "Моят пра-пра-прадядо не се нуждае от промоция."

Годината на Ибсен мобилизира цялата планета. И без да е имало нужда да поискаме това!"
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
10.07.2006 г. 00:36
Етикети:
Посетено:
762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2525-balgariya-dela-i-dokumenti