Нет@кценти

Въпросът е: „Кое е вярното?”

НетАкценти (24)


Романът "Майките" се наложи в надпревара с над 500 творби

Романът „Майките” на българската писателка Теодора Димова е отличен с новоучредената Голяма награда за източноевропейска литература. Първата носителка на наградата бе оповестена във Виена от международно жури с председател Иржи Груша (председател на Международния П.Е.Н. клуб и директор на Дипломатическата академия–Виена), а церемонията по връчването на отличието ще се състои на панаира на книгата във Франкфурт.


Произведено в България, продадено в САЩ

Две млади български музикантки обсъждат разликите в подхода на двете школи

Августа Манолева 

"Там често те оставят да грешиш, сам си намираш начини да излезеш от трудните ситуации, не ти дават отговора просто ей така. Развиват мисленето. Тук преподавателите казват какво да направиш, често само това е правилното. Планът за всички е един и верен... И още една разлика – там имат любопитство за нови неща."

"Затова в Америка изучаваме предмети като бизнеса в музиката например. Учат те как да си подготвяш материалите, как да контактуваш с мениджъри, да си създаваш връзки и колко пъти трябва да се обадиш, след като си изпратил материалите, просто да напомниш за себе си, как се създава мрежа от контакти и как работи. Тук никой не ни е казвал, че огромна част от музикалната кариера въобще не е свързана със свиренето на инструмента или произведението."


Раймонд Вагенщайн: Защо ДДС за учебници ще е колкото за бирата и за чорапите?

Държава, която облага образованието на децата си с данъци, не може да се нарече цивилизована, казва в интервю за Експрес.БГ управителят на издателство "Колибри"

"Издателите започнахте протест срещу предложението на бюджетната парламентарна комисия за ДДС от 20% върху книгите и учебниците. Кои са мотивите за недоволството ви, г-н Вагенщайн?

- Ние твърдим, че образование и знание не бива да се облагат с данъци. Така се получава един вид данък върху четенето."


Венци Занков: в търсене на място за реене     

Разговор на Детелина Христова с един от най-провокативните и многостранни автори на съвременното българско изобразително изкуство - Венцислав Занков

"...Но човек трябва да се откаже от всичко. Това е страх. А големият страх е да се окаже, че си никой; това е голям страх. Да, анонимен никой. Суетата е голямо нещо.

- А теб това движи ли те? 

Суетата ме движи, да. 
 
- А суетата какво прави, кара те да показваш?

Суетата е да се състезаваш. И да имаш през цялото време такава препратка: „какво мислят за мен?”

Да се състезаваш и да печелиш общо взето златни медали на олимпиадата. Но бягам още по едни такива пътеки... Как се казват? – провинциални стадиончета. Тичам по тях сред някаква такава селска публика и това е.

- А къде остават творецът и творението?

Творецът е сведен до креативна индустрия. Ти забелязала ли си напоследък някой да е използвал думата „халтура”, която имаше много негативни конотации по време на социализма?"
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
02.07.2006 г. 23:24
Посетено:
540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2510-vaprosat-e-koe-e-vyarnoto