Нет@кценти

Форумите на професор Богдан Богданов продължават говоренето

Уебсайтът на проф. Богдан Богданов ще продължи да приема, публикува и подлага на обсъждане текстове, посветени на обществено значими теми

Форумите на професор Богдан Богданов  продължават говоренето


След кратко спиране, след загубата на професор Богдан Богданов, форумите му във www.bogdanbogdanov.net отново ще работят. Неговите ученици и последователи ще поддържат живо говоренето, което протича в електронната платформа вече седем години. Текстовете, които ще се публикуват, са разделени в два тематични форума – „Разбиране и интерпретация“ – в който преди всичко ще се обсъждат текстове, свързани с изследванията на проф. Богдан Богданов в областта на литературата, разбирането, говоренето - и „Образование и общество“ – посветен на теми, които също винаги са били част от писаното от професора – обществото, културата, политиката.

Официалният уебсайт на Богдан Богданов е създаден през 2005 г. във версия на български и на английски език, ежегодно се посещава от над 300 000 души и е носител на Награда на публиката на Международния уебфестивал в Албена. Първият форум в сайта се появява в началото на 2009 г. и оттогава форумното говорене в страницата не е спирало. Във форумите са публикувани 168 теми и има 8364 коментара. Условие, което форумът наложи през годините, е – коментарите да са дълги, защото дългото говорене води и до по-добро разбиране. Във форума са публикувани и интерпретирани редица текстове, свързани с любовта, разбирането, смъртта, живота, човека, говоренето, публикувани са тълкувания на „История“ на Херодот, на Платоновите диалози, на лириката на Сафо, на съвременни литературни текстове, подложени на дебат са били – икономиката на България, състоянието на университетите, обществото и протестът, рисковете пред демокрацията. Именно в тези форуми проф. Богдан Богданов публикува и първите варианти на текстовете си, издадени в последните му три книги – „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“ и „Думи, значения, понятия и неща“.

В раздел „Библиография“ от сайта на проф. Богдан Богданов са качени на свободен достъп 11 от неговите най-значими книги, сред които и най-използваните в обучението по старогръцка литература и култура  – „Омировият епос“, „От Омир до Еврипид“, „Отделно и заедно“, „Европа – разбирана и правена“, „Промяната в живота и текста“, „Мит и литература“, „Литературата на елинизма“, „Старогръцката литература“, „История на старогръцката култура“, „Романът – античен и съвременен“, „Университетът – особен свят на свобода“. Онлайн могат да бъдат открити и редица други негови текстове, публикувани в периодиката или като предговори към различни книги, както и част от преводите му от старогръцки език.

В сайта може да бъде проследена пълната библиография на Богдан Богданов, неговите интервюта – в областта на културата, литературата, социалната антропология, университетския мениджмънт, отношенията между хората. Събрани са редица отзиви за неговата дейност като професор по старогръцка литература и култура и водещ на най-забележителните семинари в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет, а също и текстове, свързани с мениджърската му дейност като един от създателите и Президент на Нов български университет.

Уебсайтът на проф. Богдан Богданов ще продължи инициативата си да приема, публикува и подлага на обсъждане текстове, посветени на обществено значими теми, да коментира и да достига до заложеното в различни литературни текстове разбиране, което може да служи и днес. Във философията на Богдан Богданов – разбирането е модел за реалност, който води до проектиране и правене на реалност. Това е и една от основните теми в последната му книга – не оставането при „доброто“, което е идеал, а търсенето на „по-доброто“ – което е реалност. 

В Нов български университет ще се продължи и традицията на семинарите, които Богдан Богданов провеждаше – тази година, семинарът в памет на проф. Богдан Богданов ще бъде посветен на последната издадена от него книга „Думи, значения, понятия и неща“.

 

За информация: Веселина Василева, НБУ, 0887770887, vvassileva@nbu.bg,  www.bogdanbogdanov.net

 


Автор:
НБУ
Публикация:
07.11.2016 г. 16:03
Посетено:
1908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/24511-forumite-na-profesor-bogdan-bogdanov-prodalzhavat-govoreneto