Нет@кценти

Библиотека Хипертекст: Нова онлайн платформа за публикуване на разкази подпомага развитието на българска фантастика

Инициативата ще предлага заплащане и задълбочено редакторско сътрудничество на авторите от жанра

Библиотека Хипертекст: Нова онлайн платформа за публикуване на разкази подпомага развитието на българска фантастика


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 октомври от 19:00, в Литературен клуб “Перото”, онлайн списанията “ShadowDance” и “Сборище на трубадури” ще представят официално съвместната си инициатива “Библиотека Хипертекст” – нова за България онлайн платформа за публикуване на разкази срещу възнаграждение и представяне на творци от жанровете фантастика, фентъзи, хорър и магически реализъм.

За пръв път в България ще заработи платформа за публикуване на фантастични разкази, която следва утвърдения модел на професионални западни списания като “Asimov’s Science Fiction” и “Lightspeed”. Тя ще предлага заплащане на авторите, пропорционално съобразено с това в западната фантастична периодика, но и ще помага с редакция и консултация на всеки писател, който желае и умее да се изявява във фантастичния жанр.

За всеки одобрен разказ ще се осигурява и илюстрация от професионален художник. Най-ключов за инициативата обаче е процесът на активна и дългосрочна обратна връзка с авторите. За това ще се грижи екипът на Библиотека “Хипертекст”, който включва дългогодишни редактори, преводачи и преподаватели в областта, в това число писателите Хараламби Марков, Владимир Полеганов и Петър Тушков.

Разказите ще се публикуват електронно в двете списания, съпътствани от допълнителни материали за процеса на писане, както и интервюта с авторите. Инициативата се финансира с лични средства на организаторите и се осъществява с медийната подкрепа на ИК “Сиела”. Списанията “ShadowDance” и “Сборище на трубадури” са с дългогодишни традиции във фантастичния жанр у нас. Предлагат авторски рецензии и статии на широк набор от тематики, свързани с фантастиката и нейните проявления във всички изкуства, както и с творческото писане.

Запознайте се с “Библиотека Хипертекст” на http://www.shadowdance.info/magazine/hypertext/

Автор: Екип на "Библиотека Хипертекст"
12.10.2016 г. 16:30
Посетено: 2496
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/24363-biblioteka-hipertekst-nova-onlayn-platforma-za-publikuvane-na-razkazi-podpomaga-razvitieto-na-balgarska-fantastika