Нет@кценти

А смисълът на името българин е учен човек

НетАкценти (21)

Гибелта на Ботев
Христо Нанев
‛Прозрения: свръхфеноменът Слава Севрюкова‛

"За да не се провали вече сформираната въоръжена дружина, която по предварителен замисъл трябвало да бъде предвождана от Панайот Хитов, а поетът да е неин писар (задача, изцяло по силите му), огненият публицист поема тежката войводска мисия.

Ще я изпълни ли без военен и пълководчески опит? Той не пресмята. Стремглаво се хвърля в битка. Не като един от многото. Като водач.
Героите се раждат от абсурда.

‛След време го издигат в кумир – констатира от разстояние на годините Слава Севрюкова. – Това бе допуснато, защото от величав пример за саможертва се нуждае всяко племе.‛

Мистериозният куршум, изсвистял уж неизвестно отде и пронизал гърбом поета-войвода, най-вероятно е на...

Всъщност, има ли значение на кого?

По-важният въпрос е – трябва ли тази горчива информация да е достъпна за малцина?"


България ми даде много

Интервю на Цветанка Еленкова с проф. д-р Хилде Фай, българистка и изтъкнат учен. Председател на Международна фондация "Европейски форум".

"- Какво пречи на България да има световноизвестни художници, писатели, артисти, композитори, философи като други държави - Франция, Германия, Англия, Русия, Испания, Италия и т.н. Дали защото сме малко, дали защото се намираме в периферията на Европа, дали защото езикът ни не е световен, дали поради липса на средства?...

- България има световноизвестни творци, но има и българска поговорка, която гласи, "...че никой не е светец в своята родина". Все ще се намери някой да го оплюе. Както знаете, Пенчо Славейков беше предложен от Алфред Йенсен за Нобелова награда, и ако не беше неговата кончина в Италия, щеше да я получи. На негово място беше награден Герхард Хауптман. Дълбоко вярвам, че в близко бъдеще България ще има Нобелист."

...

- Девизът на Фондацията е избран от нашия екип, цитат от Константин Иречек, и е и мой девиз:

"...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо."  


Култура и духовност

Академично слово на декана на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев, произнесено на 24 май 2006 г. в Аулата на Алма Матер.

"Арабският пътешественик от ХІІ век Абу Хамид Ал-Гарнати казва: ‛а смисълът на името българин е учен човек“.

"...от синия екран самозвани хлевоусти гуру помпат самочувствието ни. Подобно на американски телевизионни проповедници, те ни уверяват, че сме най-добрите, най-великите, най-интелигентните. Първите и най-истинните европейци, сиреч.

Политици обявяват, че ни чака ново възраждане. Второ възраждане. Европейско възраждане.

Значи сме били умрели, нямало ни е, изчезнали сме били. Народ от културни зомбита. Че и къде сме били досега? Отвъд Босфора?

Добре, нека да е възраждане, но защо европейско, защо не говорим за утвърждаване на българската култура в Европа?"

"Хаотично се мяркат в последните месеци взаимно отхвърлящи се тенденции. Едни радостно и безметежно подражават на европейската култура – други също така безмилостно и безмислено я отхвърлят. Едните в името на европейската култура правят инсталации и хепънинги, разбираеми само за един ограничен своего рода елит. Другите – в името на дедовските си традиции вият хорà на централните площади в градове и села. Май прави бяха древните гърци, когато търсеха златното сечение и мярата на нещата."


Българската култура
Александър Градинаров, Париж

"Твърде дълго време българската култура беше анимирана като задължително мероприятие. Войници, ученици и работници ходеха под строй на опера и на театър. Неграмотни културтрегери отчитаха дейност и възхваляваха предимствата на българската социалистическа култура пред западната. Основният им аргумент беше, че родната ни култура е безплатна или поне евтино достъпна. Евтина тя си стои и до днес.

Едно от перверзните последствия от тази политика на ерзац-култура е силното нежелание на българите да плащат за културни развлечения. Вкорененото схващане, че емоциите са безплатни е истинско национално духовно късогледство."


Искам си правата!
Продавачите на дискове ни държат зависими от материалния носител на музиката и филмите
Ангел Зафиров

"Ако по отношение на музиката действаха нормалните пазарни механизми, цената й щеше да бъде 20 до 50 пъти по-ниска. Интернет позволи да се види истинската цена на интелектуалния труд, защото в мрежата музиката, филмите и книгите не са нищо повече от една услуга, която потребителят ползва наред с електронната си поща, чат, форуми и т.н. Интернет не търпи празно пространство и колкото по-бързо стане ясно това, толкова по-бързо авторите на интелектуален труд ще започнат да печелят толкова, колкото им се полага."

"Доставчиците на Интернет в България направиха предложение на правоносителите. Предложението беше всеки потребител на Интернет да плаща допълнителна такса към месечната си сметка за Интернет, за заплащане на авторски права. Това биха били от един до три лева месечно. (...) При положение че интелектуалният продукт е в мрежата, се заплаща услугата по доставянето му, а не стоката, т.е материалният носител. Това е голямата битка - да се запази дискът, касетата, книгата, да се запази стоката. А интелектуалното творчество в Интернет и сега си е услуга, която просто не се заплаща на този, когото трябва."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
05.06.2006 г. 00:00
Посетено:
604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2382-a-smisalat-na-imeto-balgarin-e-uchen-chovek