Нет@кценти

Покрай празника

НетАкценти (19)

По света

България - повече от лоши новини
Ваня Ефтимова, Берлин

Теодосий Спасов, Стоянка Мутафова и Антон Дончев представят страната ни в Германия

"България е много повече от негативните заглавия в германската булевардна преса. България е и богата култура, интересна страна и хилядолетна традиция. Така искат да представят посолството и културният институт в Берлин страната ни на обикновените германци."


Австрийският печат за литературна проява на Димитър Динев

"Писателят Димитър Динев, роден в България и живеещ в Австрия, е доволен от последната си литературна проява, наречена "Маркировки".

"...в резюме за австрийското радио Динев говори за страха от Европа; казва, че “това е всъщност изначален страх”. Невъзможно е според него да се говори за страх от многообразието на културите, без да се стигне до икономическите интереси.

Надписът “Дрехи от Европа”, който може да се види по българските витрини като реклама за добро качество на стоката, му вдъхвал надежда, казва Динев..."


Ябълка на раздора или Стефан Данаилов срещу Соломон Паси
Александър Градинаров

"Близо година, директорът на българския културен център в Париж (БКЦП), Кирил Кадийски (К. К.) отказва в повереното му учреждение да се представи книгата "Антология на българската класическа поезия", издадена под егидата на Външно министерство още през юни 2005 година. Кадийски твърди, че в книгата има пасажи, уронващи престижа на България, но същевременно си измива ръцете, че програмата на центъра БКЦП била одобрена от културното министерство и в нея няма място за представяне на книгата. Борба за територия между две министерства или просто пъдарска завист от страна на К. К., който не иска да представи книгата поради неведоми причини. Тази мистификация има нужда от изясняване."

Да, има. Ето какви са пасажите, които ще ни представят пред чуждите дипломати. Преценете сами:

"Вапцаров си остава основателят на съвременната македонска поезия, наред с Венко Марковски, като и двамата са били членове на един и същ литературен кръг в София."



И у нас

Писмо за критиката
Светлозар Игов

"Всеки автор и всеки критик има легитимното право да изразява отношението си към литературните оценки, включително и към оценките на собствените му творби (което не значи, че винаги трябва да се ползва от това право, понякога липсата на отговор е най-добрият отговор, а понякога – особено в България – едно отрицание може да значи по-добра похвала от похвалата)."

Романът - "отваряне" и "затваряне" на границите, критиката - "над-редна" или "съ-редна" спрямо художествената литература, и въобще - за ползите от "диалога" Милен Русков - Милена Кирова, който и нашите читатели добре помнят...

Защото - "Без разговор за състоянието на критиката е невъзможно стабилизирането на литературната ситуация."


Копринка Червенкова, Христо Буцев

"Да, управлението в сферата на културата не е най-силната ни страна. Онзи ден полудях - не може директорът по чистотата да получава повече или наравно с директорите на националните институти."


Александър Томов: Да си спомним, че сме човеци
Интервю на Бистра Дудова

Писателят режисира собствения си сценарий „Брутално”

"Според мен у нас се извършва много могъща революция – революцията на парите. Тя тече на всички нива, помита всичко. У нас се води необявена гражданска война – всеки срещу всеки. Война за пари и в името на парите – убива се за пари, хора са готови на всичко, за да имат пари. Омраза и страх се всява сред тези, които имат по-малко пари или искат да живеят честно и почтено, защото животът им зависи от по-богатите. Онези, които взеха парите, са силни и оттук се случват много неща."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
21.05.2006 г. 22:22
Посетено:
539
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2282-pokray-praznika