Нет@кценти

България за начинаещи

НетАкценти (18)

Интелигенцията и Православието ІІ
От началото на ХХ век до 1944 г.
Георги Тодоров

"Водещите ни ‛светила‛ в съответните хуманитарни дисциплини са бронирани с непристъпен светски светоглед, непреодолима стена между техните умове и самия предмет на изследванията им – православната история, култура, изкуство."

"Българската интелигенция счита Православието за бабешко, овехтяло, битовизирано, закостеняло, средновековно и дори мракобесно, изостанало от ‛живия живот‛ и прогреса. Тя, прогресивната, иска да ‛просвети‛, да модернизира, да ‛спаси‛ Православието. Но уви! Хуманните й намерения срещат ‛неразбиране‛. Пречат ‛каноните‛…"


Как се представяме по света?

България за начинаещи
Антоанета Баева

"Пътеводител за България за англоезичните страни е новото, върху което работи в момента Капка Касабова - българка по произход, но с литературни успехи и име в Нова Зеландия."


Българска почти-чалга звуча на концерт в ЮНЕСКО по случай деня на Европа
Светлана Димитрова (Париж)

"Името на Николина Чакърдъкова седеше на поканите убедително, макар и повечето тук българи да не бяха чували за нея. Щом са я избрали да представи български фолклор в ЮНЕСКО, щом е под патронажа на Министерството на културата и Българското посолство във Франция, сигурно си струва?

Изумлението идва още на второто изпълнение: дали няма някаква грешка? Струва ми се, че не съм все пак на чалга сватба в кръчма, нито пък пред телевизия "Веселина" или пък в студиото на "Сите Българи", телевизия "Скат"."

"Логично е да се запитаме как и защо такива "разтърстващи спектакли" се оказват изпратени като анос на България? Дали става въпрос за интерес на хора, които стоят на верните и достатъчно високи места? Или пък тази кич-еклектика си е наистина репрезентативна за страната, културата и гражданите й?"


Правата на интелектуалната собственост

Какво точно се случи в Русе? Как ни информираха медиите за това? Реверанс към ЕС или шанс българските кандидат-европейци да научат нещо повече относно "Правата на интелектуалната собственост"?

Вижте сами как реагираха медиите:

Не Русе беше град на правата, а страната ни
Силва Агопян

"Станали на крака, събралите се в залата изслушаха химна на Европа." "По време на обръщението си към събралите се в Пленарна зала Зам.-кметът Володя Кенарев каза, че с фестивала на интелектуалната собственост България е направила изключително важна крачка."

"Снимки на русенските фоторепортери и плакати, изработени за фестивала на защитата на интелектуалната собственост, ще бъдат изложени в Брюксел. Това каза на раздяла с русенските медии шефката на сектор “България” към дирекция “Разширяване” на Европейската комисия Бриджит Чернота."

А в Китай!?

"Директорът на Държавното управление на авторското право Лун Синмин заяви, че изложбата ще създаде платформа за международен културен обмен и взаимопомощ в продажбата и закупуването на авторското право."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
15.05.2006 г. 00:09
Етикети:
Посетено:
705
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2225-balgariya-za-nachinaeshti