Нет@кценти

Трезвият реализъм и утопията със звезди в очите

НетАкценти (16)


На 2 април в луксозния хотел „Карлтън“ на Лазурния бряг Мартичка Божилова получи отличие „International Trailblazer“ от Международния пазар за документално кино 2006 за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в документалистиката. Тя продуцира най-успешния ни документален филм за последните 15 години “Георги и пеперудите” и заслужено спечели наградата на филмовите дейци в Кан.


Разказвачът на истории
Стела Стоянова

Георги Господинов: "Някои не могат да се примирят, че говорят с клишета - започват да твърдят "Ама така ми говори Бог", "Ама така ми идва отвътре" - защитават едно клише с друго клише. И не могат да приемат, че може да имат и най-силните чувства, с най-висока точка на кипене, и пак да ги изразяват чрез абсолютни баналности. Докато писането е отговорност за фразата, за думата, умение да си обективен спрямо текста." Номерът е не в преживяването на нещо, а в разказването му. (Повече за писането и разказването - в LiterNet: За начало).

"Аз се удивих, когато водих лекции в НБУ - там, когато опитах да заговоря за Константин Павлов, за Румен Леонидов, някои студенти ми казаха: "Ама това стихове ли са? Ами те нямат рима!" Значи тяхното образование е спряло дотам, докъдето е спряло нивото на учителките им."


Бекет: образец на двусмислие
Тери Игълтън

"Нетипично за модерен артист, този предполагаем проводник на нихилизма, бе борец за лявото, по-скоро, отколкото за дясното. Истински образец на двусмислието и неопределеността, неговото фрагментарно, походно творчество е във висша степен антитоталитарно. То е и творчество, родено в сянката на Аушвиц, което удържа думата си мълчаливо и ужасено, като окастря езика, персонажите и повествованието до почти пълното им изчезване.

Това е писането на личност, разбрала, че трезвият реализъм с празния си поглед служи далеч по-вярно на човешката еманципация, отколкото утопията със звезди в очите."



Разбира се, че
Завинаги, Пух Мечо!
Мария Спирова

По случай 80 години от първата публикация на “Мечо Пух” на Алън Алегзандър Милн Мечето С Много Малко Ум получи звезда в холивудската Алея на славата. Защото ни научи, че обичта няма възраст.

Обаче пък ...!
"В първото българско издание на “Мечо Пух” от 1945 Кристофър Робин по политически причини е преименуван на Бебо Червенушко, Ийори пък става Марко, а след знаменитата сцена с изкъпването неузнаваемият впоследствие Прасчо е наречен Пенчо Шишков."


Драмата на артиста е, че с него си отиват и хората, които са го гледали...

Георги Русев ще получи награда "Аскеер" за цялостния си принос към театралното изкуство на церемония във Военния театър на 23 май.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
30.04.2006 г. 23:14
Етикети:
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/2143-trezviyat-realizam-i-utopiyata-sas-zvezdi-v-ochite