Нет@кценти

Какво прочетохме през седмицата

НетАкценти (11)

Писателят Илия Троянов с нов голям успех в Германия

Българинът, пишещ на немски, получи наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата

В мотивировката на журито за присъдената му награда се казва, че романът за британския шпионин, дипломат и пътешественик-откривател Ричард Бъртън е "увлекателно и дълбоко запознанство с една от най-очарователните личности на 19-и век, в чийто приключения се оглеждат тревожните въпроси на нашето време".
"Троянов води героя си през три континента, очарован от хиндуизма, исляма и африканските митове. Романът е изключително актуален, тъй като разкрива защо и до днес Западът не е в състояние да разбере нищо от динамиката и тайните на останалия свят"

Несподелената в България радост от успеха

Рафал Блехач, наречен “новият Шопен", победителят в Международния конкурс за пианисти “Фредерик Шопен” във Варшава, е възпитаник на българката проф. Екатерина Попова-Зидрон.

"...никога не е съжалявала за младежкия си порив да напусне родината, но й е мъчно, че “българската култура не присъства в Полша”.


Жанет Спасова: Компромисите износват

Как една талантлива българска актриса прави невероятно успешна кариера в чужбина, при това в Берлин, и съумява да се вгради повече от успешно в чуждоезичен театър.

Самочувствието и социалния статус на актьора, респекта към институциите, творчеството, дисциплината и мечтите. Разговор на Никола Вандов.

"Бих искала да се правят неща в театъра, без да ме е грижа дали ще се приемат от хората. Бих искала да работя, без да ме занимава мисълта за пазара, комерсията. Защото, така или иначе, това се е превърнало в решаващ проблем. Независимо с кого и къде работиш. И виси като меч над работата ти. "

"...критиката има значение за това да дойдат хората в театъра. Ако има добра преса, ще има и публика."

Наскоро германският философ Юрген Хабермас получи реномираната австрийска награда на името на Бруно Крайски. В своето слово при получаването на наградата Хамермас се е спрял на ролята на интелектуалеца днес и на своята визия за политически единна Европа.

"Дали пък в нашето медийно общество наистина не протичат структурни промени на публичността, които изобщо не понасят на класическия интелектуалец?"

"Интелектуалецът е човек, който хем не губи съзнанието за своята погрешимост, хем има смелостта да заема нормативни позиции и фантазията да разработва идейно богати перспективи. И накрая, от журналиста интелектуалецът трябва да се отличава не толкова по формата на своята изява, колкото с привилегията си, че може да се занимава с обществените неща само, тъй да се каже, в свободното си време. Защото интелектуалецът е система за ранно предупреждение – той трябва да се намесва само тогава (но своевременно), когато общественото всекидневие излезе от релсите."

"В една Европа, състояща се от ядро и периферия, в периферията ще останат само онези страни, които по своя воля са решили така, но винаги могат да се придвижат към центъра."


in memoriam:

◊ Почина писателят Христо Калчев (1944-2006)

България се раздели с един от най-знаковите си писатели за последните петнайсет години. Критиката спазваше за него ледено мълчание, почти омерта. Но той беше най-продаваният автор на белетристика на 90-те години. (Йордан Ефтимов)

От роб гражданин не става

"Истинското гражданско общество е свободен сбор от достойни граждани на една държава. Гражданинът е свободен или не в зависимост от това дали има сили самият той да се чувства свободен. Истински интелигентният човек стои извън всякакви групировки и системи, не крещи глупости по площадите и си гледа работата."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
26.03.2006 г. 23:36
Посетено:
570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1978-kakvo-prochetohme-prez-sedmitsata