Нет@кценти

Целият свят е сцена

НетАкценти (10)

Памет за баща ми - Владимир Дановски

30 години от смъртта на Боян Дановски - български режисьор, театрален педагог и драматург (1899-1976).

"Кой беше Боян Дановски?
Театърът е едно прастаро изкуство, а режисурата е сравнително млада професия. В България пък, където по понятни причини много неща идват с допълнително закъснение, е още по-млада. Всъщност той наложи тук режисьора като самостоятелна творческа единица. Режисьор не само като интерпретатор на текстове или като организатор – режисьорът-автор на спектакъла, режисьорът-новатор, откривател или създател на нови светове."


Деян Енев разговаря с актьора Валентин Ганев за професионализма, компромисите, суетата, изкуството театър и политическия театър, който ни заобикаля.

"Да създаваш театрални роли прилича на рисуване с вода върху пясък - след представлението не остава нищо освен някакви емоционални вибрации, които публиката отнася със себе си."

"Въпреки актьорската ми и човешка суета и аз плащам ток, телефон, вода, бензин, данъци и цялата камара прозаични глупости, които са непостижими за актьорската ми заплата... Все пак се опитвам да спазвам някаква актьорска хигиена и не се захващам с всичко."

За най-политическата пиеса на Шекспир "Крал Лир", постановка на режисьора Явор Гърдев, с реверанс към името и таланта на Наум Шопов.

Какво ни казва крал Лир днес?
"Крал Лир казва на слепия Глостър: "Човек може и без очи да види накъде върви светът! Един съвет: купи си очила и като хитър политик прави се, че виждаш бистро в мътното."


Актьорът Владислав Карамфилов: Сега е време за пари, не за герои

Защо България е предвидена за част от сервизните помещения на света, какъв е изборът пред актьора, когато заплатата в театъра не достига и какво се случва с независимостта на духа. Интервю на Елена Кръстева.

"В момента, в който си икономически зависим, ти започваш да свириш народната си музика като чалга. Защото това се продава... Един художник, ако няма какво да яде, какво ще рисува? Има трима, дето ще рисуват картини заради самото изкуство. Те ще останат в историята, затова че картините им са добри, след като умрат от глад и мизерия. Каква независимост? Глупости!"

"Извинявай много, но аз имам две деца, и когато не мога да им платя таксата в детската градина, за какво изкуство, каква култура и какъв духовен живот ще говорим? Трябва да си чисто луд, за да си живееш в някакво си твое измерение и да създаваш творби."


О, минало незабравимо!

◊  Сталин: Цялата наша родина – негов паметник! (1)
◊  Мнозина писатели ще оживеят чрез своите псевдоними (2). И ще се окаже, че тези “хуманисти” на перото са търгували и продавали своите себеподобни - Александър Йорданов

Отварянето на старата папка.
Дисциплината на поетическите музи и смислово-творческите глупости:
“компас и кормило и пътеводна звезда”, които поетът вижда не къде да е,  а “в слънчева Тракия” пред “тракторно ято” с “марка съветска” (има си хас!) И, естествено, като пародия на Ботевите “жетварки” сега пак песни се пеят, но за Сталин и то за “нашия Сталин” – “от Дунав до Странджа, от Искър до Черно море”. 


(М)истерията около българското културно наследство - Валентина Григорова–Генчева*
 
Още по темата за българското културно наследство – частните колекции, иманярството, нелегалните канали за износ на антики и за сензациите и клюките в медиите.
"Как е определена стойността на изчезналото от Великотърновския музей, след като по-голямата част от него нито фигурира на снимка, нито някога е било оценявано; 
Какъв е този тракийски шлем, оценен на половин милион долара?"

"...щом експертите от МВР са толкова добре информирани, защо досега не са предприети мерки за пресичане на тези канали и задържане на участниците в тях?"


* Валентина Григорова–Генчева - началник отдел “Злато и нумизматика” в Първа инвестиционна банка, специалист по стара и средновековна история в СУ, доктор на ист. науки от Фрибургския университет, Швейцария, бивш заместник-ръководител на археологическите разкопки на Френския археологически институт в Аргос, Гърция, член на Международната асоциация на професионалните нумизмати.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
19.03.2006 г. 23:27
Посетено:
785
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1923-tseliyat-svyat-e-stsena