Нет@кценти

Моралът има значение

НетАкценти (7)

Памет

Една година от смъртта на Лазар Николов, може би най-големият и най-скромният български композитор от втората половина на ХХ век.


Едно от последните интервюта  на композитора. 

"Дори когато пишете абстрактна музика, моралът има значение. Човек трябва да бъде верен на някакъв принцип и когато пише ‛чиста‛ музика. И там трябва да бъде точен, да бъде честен."



Интервю на Светла Петкова по повод юбилейната изложба на Васка Емануилова:

"Тя е от големите автори, които не са останали затворени само във времето си. Нейното изкуство е изключително стойностно и като цялостно отношение към мисията на художника, и като философия, и като пластическа реализация."

"Ако трябва наистина днес да остойностяваме и да преоткриваме Васка, то трябва да я приемем като чист художник, нравствено извисена личност, изключителен пластик със своя философия и със свое отношение и към формата, и към сюжета."


За децата

В културното пространство липсват продукти както за деца, така и за по-възрастна аудитория...


Милена Димова разговаря с композитора Борис Карадимчев, автор на над 300 популярни песни и филмова музика, художествен ръководител на детския хор "Пим-пам": 

"...трите програми - "Христо Ботев", "Хоризонт" и "България", имат детска музика само 25 минути общо. Е, щом това е отношението на държавните медии, какво да очакваме от частните - там процентът на културни продукти за деца е нулев."

"...в училище децата учат формално. Те усвояват един рефлекс - да седят на чина, без да слушат. Присъстват, но не участват. Във всеки момент, в който могат да контактуват помежду си зад гърба на учителя, го правят. Лично аз, който постоянно работя с хлапета, не познавам ученик, който сам да си пише домашното вкъщи, без да взема частни уроци."



Чуждопоклонството - Георги Данаилов

"Всичко започва от образованието. Българският учител е унизен, беден, подиграван. Срам за всичките ни просветни дейци, срам за всички министри, които се смениха от осемдесет и девета година насам.

Как не се намери един, един божи човек, който да каже: "Господа, бюджетът, който определяте за българското образование, е жалък и поради тази причина си подавам оставката."

"Днес нашето министерство се занимава да насрочва и отлага матурите, да въвежда и отменя тестовете, да променя срокове на обучение и заинатено продължава да подлага на изпитание паметливостта на зрелостниците, показател, който отдавна е обявен за съмнителен."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
27.02.2006 г. 00:00
Посетено:
546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1812-moralat-ima-znachenie