Нет@кценти

"Матрикант" - нов български киберпънк роман

Съществува ли човешка душа? Какво представлява идентичност на личността и може ли тя да се унаследява?

"Матрикант" - нов български киберпънк роман


◊ СЪБИТИЕТО


"Матрикант" от
Александър Белтов -
нов български киберпънк роман


Съществува ли човешка душа? Какво представлява идентичност на личността и може ли тя да се унаследява? Възможно ли е хората да постигнат безсмъртие?

Въпроси, въпроси, и още въпроси.

Ако се интересувате от тези фундаментални разсъждения, терзаещи човешките мозъци от хилядолетия, то този роман изглежда подходящ за вас. В него може да намерите отправни точки за размисъл, относно психология, философия, религия, и разбира се, най-вече био-етика.


Светът през 21. век е разделно време. Епоха, в която икономическата и финансова криза са допринесли за чувство на безперспективност и обреченост у хората. Единствената надежда на човечеството е този чудодеен, революционен пробив в науката, който ще спаси изчерпването на така необходимите ресурси за храна и енергия и ще гарантира оцеляването и продължаването на човешкия род на планетата.

Главният герой на романа е млад политик, заел се да брани установения в държавата ред, докато тази технологична революция се случи, защото, според него, всяко друго насилствено решаване на проблемите с изчерпващите се ресурси ще бъде твърде рисковано. Всяка необмислена насилствена промяна ще бъде последвана от анархия и безконтролно изчерпване на и без това оскъдните ресурси и това вероятно ще бъде краят на обитаване на планетата от най-разумния биологичен вид.

По стечение на обстоятелствата обаче, когато губи тялото си и попада в центъра на събития – част от така наречената технологична революция, героят е обречен да промени мирогледа и нагласите си относно нея. Сега той е принуден да се бори единствено за оцеляването на тялото, което обитава неговата идентичност и се оказва в ситуация, в която неговите „родители”, при отказа му да се подчинява на техните планове, се превръщат в негов враг. В новото си „амплоа” той среща хора от различни прослойки и в резултат от това общуване изпитва различни емоции, които водят неговите по-нататъшни действия. Сблъсква се с различни разбирания и реакции за настъпващата нова био-технологична ера на човечеството (трансхуманизъм).


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Романът “Матрикант” е писан в периода 2010-2013 година. Всъщност, “писан” не е много точно, тъй като през по-голяма част от това време мислех върху концепцията, а след това трябваше да прецизирам отделните детайли, които ме подхвърляха ту в началото – ту по средата или в края. По това време работата по романа ми заприлича на една голяма бродерия, в която аз бодях иглата (така си го представях) и знаех, че тя трябва да се покаже отново, дърпайки конеца със себе си. Изобщо не бих казал, че спазвах някакъв предварително определен план, както съветват повечето книги за творческо писане. Всичко започна като разказ, озаглавен “Незаличими отпечатъци”, през 2010 година. В него се опитвах да опиша някои психологическо-обусловени връзки между хората, които определят техните поведения в различни ситуации. Ставаше дума за такива тривиални, но силни чувства, които всички човешки създания изпитваме, като завист, алчност и надменност. Впоследствие, реших, че темата за хората и техните отношения може да се изследва на едно ново – може би предстоящо скоро време ниво, а именно хомо сапиенс и техните бъдещи наследници. Някъде по това време се запознах и с основите на така нареченото движение “Трансхуманизъм” – за неизбежното сливане (не е твърде далеч денят, твърдят някои) между изкуствено създадени био-механични единици и човешко тяло. Потърсих интервюта и статии на прокламиращи тази идея учени, като например Рей Курцвейл и Ханс Моравец, и неизбежно у мен се породиха няколко важни въпроса, които трябва да намерят решение, преди това да се случи. Въпроси по отношение на юридически конфликти, психологическо-поведенчески анализ, религиозни антагонизми и най-вече така наречената био-етика. Не претендирам, че съм дал най-точните или изчерпателни описания на тях, а по-скоро се опитах да дам насока на мисленето, надявайки се всеки читател да намери изводите сам за себе си и ако това се получи – то романът “Матрикант” е постигнал своята голяма цел.

Александър Белтов


• Повече - на сайта на романа: www.matricant.wordpress.comАвтор:
28.10.2013 г. 15:29
Посетено: 1258
Етикети: електронна книга, български киберпънк роман, Александър Белтов, Матрикант
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/17923-matrikant-nov-balgarski-kiberpank-roman