Нет@кценти

Какво ли не!

НетАкценти (5)

Юбилеи

30 години на сцената!
Йълдъз Ибрахимова: Най-опасна е тенденцията да мислим еднакво. Интервю на Людмила Габровска

Западняците са удивени от културата в бившите соцстрани.
И кой трябва да реши собствените ни проблеми  в културата?

"Колкото и на пръв поглед да имаме голямата свобода нашите очи да виждат целия свят, този ъгъл непрекъснато се смалява и свива в рамките на един телевизор. И каквото ми показва той - това трябва да поема."


*

Ралица Михайлова: Сп. 'алтера' на 1 г.: Алтернатива сме на родната култура, която мина ъндърграунд

"Твърде много станаха нещата, които се борят за свободното време на хората, съгласиха се участниците в дискусията по повод рождения ден на изданието".

"хората, които пишат за култура от години са едни и същи, това което се пише, се чете от същите хора, и всъщност се получава един затворен, дори порочен, кръг."

Очаквайте съвместна публикация ("алтера" и LiterNet) на записа от дискусията!


*

Медиите

. Функции – да информират, да образоват,  да забавляват.
. Равносметка - информационно масонство, мързел, неграмотност и забавление до смърт.


"Пак по логиката на парадокса, в ситуация на образователен дефицит, най-тежки се оказаха последствията за културната преса, за която именно образователната функция е водеща; и тя продължава да се маргинализира и чезне. (...) И културната преса е принудена да осъществява комуникация само между знаещите, което гравира елитарния й профил, прави я рисково непазарна."

"И неусетно Биг Брадър излиза от НТВ, за да се засели на жълтите павета. Когато реалната телевизия е водещото телевизионно забавление, годината е 2005-а, когато тя погълне информационната функция на медиата, годината става 1984-а."


*

Не е скандал

"Бояна филм" не вярва на сълзи. Кой и за какво плаче. И кога!
или Пари и заспали чувства.

Копринка Червенкова: Мисли след грехопадението

"Да, проблемът с приватизацията на киноцентъра наистина е национално важен. Но не по причините, които се развяват по медиите. А защото тази история, когато се бръкне в нея (и това сигурно ще се случи), ужасно ще се размирише. Едва ли е нужно зловонието да се разпростира върху цялото българско кино."

*


"Бихме избегвали поредица от катастрофи в културно-политически смисъл. И в България, и в Европа, и по целия свят, ако културата, паметта за много неща се държи пред очите ни, ние бихме избегнали редица грешки в политически, икономически и обществен смисъл."

Интервю на Светослав Николов в режисьора Иван Станев.

Миналото, бъдещето, амнезията и трагедията от повтарянето на грешките.

"Тук има много силно разрастване на така наречения "културен битпазар" на едно силно видиотяване на хората - от битов реализъм, от чалга, от всички тези явления, такъв тип масова култура, която..."

*

"Все още не мога да си представя, че който и да е режим може да вярва, че рокендролът може да е опасен."

Ник Мейсън, барабанистът на легендарната група "Пинк Флойд: Погрешно влагате политика в песните ни

"Може би защото достъпът до музиката е бил труден, сега съм толкова изумен, че хората тук чувстват глад за тази музика. Ентусиазмът им е впечатляващ, защото са били лишавани дълго време. До известна степен ми е трудно да се преборя с твърде голямото значение, което се отдава на нашата музика, защото в крайна сметка това е рокендрол и целта му е да бъде едно забавление. Политическият аспект, на който публиката в България отдава приоритет, е погрешен, защото, когато сме записвали музиката си, не сме имали това предвид."
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
13.02.2006 г. 12:15
Посетено:
571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1754-kakvo-li-ne