Нет@кценти

Какво се случи

НетАкценти (4)

• "Откраднати очи" спечели голямата награда на публиката във Вюрцбург

Филмът „Откраднати очи” на режисьора Радослав Спасов спечели голямата награда на публиката на 32-то издание на престижния филмов фестивал в гр. Вюрцбург, Германия, който се проведе между 26 и 29 януари.


Бедата на балканските автори е, че пишат на "малки" езици

Михаил Драганов разговаря с писателката Керана Ангелова за Балканите,  балканското и талантливите балканци. За разликата между нестинарството и тъй нареченото огнеходство. Какво е да те "прихване силата". Екстазът на писането, магията, силата и свободата.

"Мисля си, че нестинарството в цялата му сюрреалистичност е съчетание от най-човешки неща: отдаденост, религиозна и не само, свободата да си като на длан пред всички, да бъдеш споделен от Силата и от онези, които те наблюдават...".

"Екстазът на писането също е съпоставим с транса на огнеходците... Но не всяко влизане в огъня е онова автентично нестинарство, което би могло да се нарича още отдаденост."
 

Прекомерната амбиция е сигурен унищожител на вътрешната свобода

За национализма на Балканите, за свободата и някои дълбоки белези, останали от социализма. Интервю на Елена Кръстева с писателката Теодора Димова.

"Следите от соца - мисля, че те се неизлечими в нас. Комунизмът не си отиде с падането на Берлинската стена. Той стои дълбоко загнезден в реакциите ни, в отношенията ни, в тази типично наша балканска навъсеност, сръдливост, подозрителност. В това непрекъснато оплакване, негодуване, мрънкане."

"Всеки иска да е някъде другаде - не в България; да работи нещо друго - не това, което прави тук."


Емил Табаков за свирещите музиканти и за буфосинхронистите

Екатерина Дочева разговаря с Емил Табаков, знаково име за българската музикална култура, композитор и диригент, в момента  музикален директор на Симфоничния оркестър Билкент – Анкара.
Разговор за общото и различното в българската и турската култура, за ролята на парите, държавата, меценатството. Каква е разликата между художествен критерий и конюнктурна преценка. Що е оркестър и как се гради той. И отново за мрънкането, мързела и нахалството.

И дали турските музиканти се подготвят за репетиция и позволяват ли си да дават оценки за съвременна творба по време на работа?

"...в нашите държави – България, Турция - дори да направиш нещо прекрасно, никой не разбира. Няма отзвук. А ако направиш една хубава опера в Италия, няма начин да не се разбере в цяла Западна Европа. Защото това е бизнес. Тези, които са в бизнеса, се интересуват и всичко знаят. И веднага отчитат – този е добър, става, а този не става. Докато тук, като направиш нещо, то си остава за хиляда души публика. Същото е и в Турция.

Винаги съм мислил, че моето място е тук. Българин съм. Каквото и да правиш, в чужбина си чужденец."
 

Дразнят ме крадливостта, мързелът, завистта и безверието
 
Евелина Гечева разговаря с Теодосий Спасов. Личната духовна хигиена, манталитета на българите и кармата да се родиш в България.
 
"Духът броди и страда от това, че не може не да се побере, а да се прибере в своето любимо тяло, наречено държава."
 
"Чалгата е завзела огромни територии не само у нас. Това е световна естетика във всички сфери на човешката дейност. Щом човечеството води кръвопролитни битки със себе си, защо да не се забавлява и с  насърчаване на глупостта?"
 

• СКАНДАЛ!

Павел Попандов: Не ме е страх от Евгений Михайлов


Актьорът направи скандални разкрития за дейността на шефа на Киноцентъра. Деяна Ангелова разговаря със звездата от "Оркестър без име". Става дума не за кино, не за пари, а за много пари...
 

• IN MEMORIAM

Почина поетът Павел Матев

"...Най-често във предсънно време
дъжд люляков ще зароси.
Там чуваш честни обяснения
и още вярваш на сълзи.
И накипяла правда има
във жеста, в трепета, в гласа:
или отчаян ще заминеш,
или ще вършиш чудеса."

4 февруари 2006 г.
 
На 81-годишна възраст, след кратко боледуване, почина големият български поет Павел Матев.
Автор:
Антоанета Добрева
Публикация:
05.02.2006 г. 22:21
Посетено:
525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1716-kakvo-se-sluchi