Нет@кценти

Прочетено

НетАкценти (3)


Румяна Л. Станчева разговаря с румънската поетеса Ана Бландиана за формата в изкуството, свободата, поезията и непознатите съседи с общо минало. А дали и общо бъдеще?

"Имаше периоди, в които ми беше забранено да публикувам и тогава стихотворенията ми ги преписваха на ръка. Имала съм чувството, че публиката ми е благодарна за риска, който поемам. Сега свободата е пълна, но и безразличието е пълно."

"Рядко в историята си Румъния и България са били в толкова сходна ситуация."Преди година актьорът Явор Милушев, изиграл Яворов в класическия филм на Киран Коларов “Дело № 205”, започва да пише историческата монография „Чешки профили в общественото развитие на следосвобожденска България”. Това е втората му книга след излязлата през 1998 година "42-23".


¤ Три български кинотворби, наградени на филмфеста в Триест

"Лейди Зи", "Георги и пеперудите" и "Живот със София" спечелиха награди на Седемнайсетия международен кинофестивал в Триест.


¤ Актьорът Никола Анастасов: Призван съм да разсмивам хората

Интервю на големия наш актьор по повод 50 години на театралната сцена.

"Много е трудно да говоря за времето, което съм преминал, защото то е измислено от хората. Няма време, то е една безкрайност. Целият живот. Не може да се каже точно за времето нещо определено. Хората са измислили години, часове, минути, секунди. За нас, актьорите, времето е продължителността на живота на сцената. По това си определяме-докъде и какво сме направили чрез ролите."


¤ НЕпропуснато
No. 24 - Луис Карол: Приключенията на Алиса в страната на чудесата

Една история, написана за деветгодишната дъщеря на един оксфордски шеф, която все още обърква повечето деца.

174 години от рождението на Луис Карол

- Би ли ми казал кой път да взема оттука?
- Зависи накъде отиваш- отвърна Котака.
- Все едно накъде…- каза Алиса.
- Тогаз все едно кой път ще вземеш- рече Котака.
Автор: Антоанета Добрева
30.01.2006 г. 00:47
Посетено: 487
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1697-procheteno