Нет@кценти

Прочетено в медиите (15.01.2006)

НетАкценти (1)

По повод 100-годишнината от рождението на Елиас Канети
Media Times Review предлага откъс от книгата "Спасеният език. Историята на едно детство"

"... Отдадох най-хубавите си години, за да разоблича проявите на човека в различните исторически цивилизации. Изследвах безпощадно властта и я разнищих, също както майка ми процесите в нейното семейство. Има много малко лошо, което не бих могъл да кажа за човека и човечеството. И все пак аз така се гордея с него, че истински мразя неговия враг, смъртта."

Превод от немски: Елисавета Кузманова
Андроника Мартонова за документалния филм на Станислав Трифонов „Елиас Канети. Отговор на едно писмо” (1992 г.).

Единственият български филм за Е. Канети е носител на Сребърен Ритон от фестивала за късометражно кино в Пловдив, с продуцент Димитър Богомилов Петков. Формата му е необичайна за документална кинотворба. Защото наистина представлява визуален отговор на автентично писмо на Елиас Канети.

„Елиас Канети. Отговор на едно писмо” - филм за русенския корен на душата, за неуловимото в космическите измерения на личността Канети."

„Няма по-скучно нещо от това да те обожават. Как ли го понася Бог?” – Елиас Канети.¤ Re: "Анти-Христо или Анти-Кристо"
Група "Ултрафутуро" отговарят на статия от Владия Михайлова във вестник Култура (бр. 43, 9 декември 2005).

"Какво означава понятието художник и кой има правото да се нарече така?"

Няколко български художници, обединени в група "Ultrafuturo" излагат възгледите си за културния живот у нас, патриотизма, съвременното българско изкуство и мнението си за Кристо - личност и творец.

"Така също в лицето на Кристо ние виждаме необичайно сив и неинтересен персонаж, твърде далеч от всяка идея за оригиналност."

"Как така на никой друг не прави впечатление тази спекулативно спонтанна, пръкнала се ненадейно и медийно разгърнала се всенародна любов към художника Кристо? Същият този Кристо, който сам никога не се е афиширал като българин!"


¤ Увалиев, "професионалният изгнаник"
Геновева Димитрова за Петър Увалиев - дипломат, критик, публицист и за филма "Един български глас в Европа" - 2005, БНТ, реж. Станислава Калчева.

"Ние не приличаме на другите, защото приличаме на себе си, но, приличайки на себе си, ние не отричаме другите. Аз съм българин. Затова съм балканец. Аз съм балканец. Затова съм европеец. Аз съм европеец. Затова съм човек“.

Това са думи, изречени от Петър Увалиев / Пиер Рув (1915-1998) в ефира на BBC, където, започвайки от 1949-та, дълги години води седмично предаване ("радиовълните срещу омразата").¤ 100 години от рождението на Васка Емануилова
"Васка Емануилова - едно от най-големите имена в съвременната българска скулптура. Първата жена-скулптор, оставила трайна следа в изкуството ни. Васка Емануилова постига впечатляващи резултати в областите на портрета, голото тяло, жанровата и историческата композиция."

Мария Василева
за Васка Емануилова (1905-1985)

От декември 2005 г. до края на февруари 2006 г. в залите на Софийска градска художествена галерия се показва голяма ретроспектива на художничката. Изложбата е организирана от СГХГ, Националната художествена галерия, Ателие колекция Светлин Русев и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Зрителите могат да видят почти цялото й творчество, включително рисунки и акварели, както и документална част.

Повече за изложбата: тук¤ Дора от „Буларт”
Диана Иванова разговаря с галеристката Дора Дончева за бизнеса и изкуството, за 10-годишния опит на галерия "Буларт".

Какво още е галерията освен изложбена зала? И какво означава да си собственик на галерия.

"...от моя гледна точка много по-важно е да си оцелял, да имаш доходи, за да си позволиш да правиш това което ти харесва и ти носи удоволствие, отколкото да превърнеш изкуството в религия и това да те прави беден и нещастен...”  „...Стига това, с което се занимаваш, да не вреди на таланта.”
Автор: Антоанета Добрева
15.01.2006 г. 01:16
Посетено: 431
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/1650-procheteno-v-mediite-15-01-2006