Нет@кценти

Сценичните досиета на "Едип цар" вече са в интернет

Сайтът „Атика в България”, в рамките на проекта „Рецепция на атическата трагедия в България”

◊ СЪБИТИЕТО

Сценичните досиета на трагедията „
Едип цар”, както и театралните интерпретации на класическото произведение на Софокъл у нас, вече са в интернет. Те са представени в сайта „Атика в България”, изработен с финансовата подкрепа на Фонда за научни изследвания при ПУ „Паисий Хилендарски” и Университетска фондация – Пловдив.

Създаването му бе обявено през май тази година по време на националния уъркшоп на тема: „Съдбата на Едип – български маршрути”, организиран от Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание към Филологическия факултет на Пловдивския университет. Сайтът може да бъде разгледан на адрес: http://atticdrama.com


◊ ПРОЕКТЪТ

Сайтът „Атика в България”, както и целият мегапроект „Рецепция на атическата трагедия в България”, представлява дългосрочна програма за цялостно изследване на рецепцията на атическата драма у нас във всички области на изкуството и културата – литература, театър, живопис, музика, кино, архитектура, съобщиха от изследователския екип. Целта е да се изясни характерът на взаимодействията между българското културно съзнание, от една страна, и от друга – атическата драма, разбирана като конкретен корпус от текстове и като самата традиция на възприемането й, добавиха оттам.

Ръководител на проекта е проф. Клео Протохристова, която оглавява Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Освен финансовата подкрепа на Университетска фондация – Пловдив, съдействие за реализацията му са оказали още Консулството на Република Гърция в Пловдив, Съюза на учените в България и др.

Автор:
Татяна Белева
Публикация:
23.12.2010 г. 12:40
Етикети:
Посетено:
2091
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/28/news/11438-stsenichnite-dosieta-na-edip-tsar-veche-sa-v-internet